Knežević: Naša pobjeda je zalog za budućnost čak i glasača DPS-a

Govoreći o uslovima za održavanje predstojećih izbora, on je rekao da ambijent u kojem bi trebalo da se održe izbori više podsjeća na „jednu režimsku psihozu u kojoj COVID-19 predstavlja poželjni narativ državnog neprijatelja“

29996 pregleda 570 reakcija 90 komentar(a)
Knežević tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore, Foto: Milan Knežević
Knežević tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore, Foto: Milan Knežević

Pobjeda opozicije je obaveza i državnička odgovornost, kojom se zaustavlja dalje ekonomsko posrtanje države, ocijenio je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i poručio da je taj politički savez spreman da bude nosilac promjena.

Govoreći o uslovima za održavanje predstojećih izbora, on je rekao da ambijent u kojem bi trebalo da se održe izbori više podsjeća na „jednu režimsku psihozu u kojoj COVID-19 predstavlja poželjni narativ državnog neprijatelja“.

“Kojeg je, kroz razne propagandne forme, potrebno eliminisati zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i DF-om, a da zvaničnu eliminaciju proglasi neustavno Nacionalno koordinaciono tijelo, koje je najodgovornije za ovaj haos obmana i manipulacija crnogorskim građanima”, kazao je Knežević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, poslije svega navedenog, postavlja se logično pitanje zašto učestvovati na izborima u organizaciji DPS-a i njegovih satelita.

“Zato što moramo da pobijedimo DPS zbog dobra svih građana Crne Gore. Naša pobjeda je zalog za budućnost čak i glasača DPS-a koji ovih nedjelja masovno otkazuju povjerenje destruktivnoj tridesetogodišnjoj politici koja, izuzev lova na “državne neprijatelje”, nema šta da ponudi kao odgovor u ovim globalnim izazovima”, poručio je Knežević.

On je kazao da je DF spreman da bude nosilac promjena, “jer naša dosljednost i snaga nijesu trenutna pojava, već državotvorni kontinuitet nastao na temeljnim vjekovnim vrijednostima ovog naroda”.

“I niko ne treba da bude uplašen od promjena, naprotiv, treba da im se radujemo kao dokazu da je Crna Gora najzad zakoračila u evropsku budućnost”, smatra Knežević.

Upitan da prokomentariše uticaj situacije izazvane epidemijom koronavirusa na predizbornu kampanju, on je naveo da je DF, kao najorganizovaniji i najjači opozicioni subjekt, spreman za svaki vid ograničenja u kampanji.

“Jer svojom infrastrukturom od deset hiljada aktivista, dosadašnjim aktivnostima na terenu, komunikacijom sa građanima, uviđamo da je pobjeda opozicije obaveza i državnička odgovornost kojom se zaustavlja dalje ekonomsko posrtanje države i socijalna apokalipsa koja nas očekuje na jesen”, kazao je Knežević.

Kako je naveo, imajući sve to u vidu, neće ga začuditi „ukoliko Milo Đukanović pokuša odložiti izbore kako bi prolongirao svoj neumitni poraz“. „Ali nama je potpuno svejedno, jer smo spremniji nego ikad da pobijedimo za građane, a ne zato što je bilo ko od nas željan vlasti”.

“Naprotiv, dokazali smo u nedavnim razgovorima sa opozicijom da nas funkcije ne interesuju, i ako je jedini uslov da dođe do objedinjavanja opozicije to da lideri DF-a ne budu na zajedničkoj izbornoj listi, javno saopštavam ovog trenutka da smo spremni ispuniti i taj zahtjev”, kazao je Knežević.

On je rekao da je DF učinio sve kako bi došlo do zajedničkog nastupa opozicije.

“Činim to i danas pozivajući sve opozicione lidere da promijene svoje odluke o separatnom izlasku na izbore”, naveo je Knežević.

Kako je kazao, za razliku od nekih mini saveza i najavljenih samostalnih nastupa, DF je spreman da do 4. avgusta čeka sve opozicione stranke, “ne zato što smo slabi, već zato što smo najjači, i kao takvi imamo najveću odgovornost da ispunimo očekivanja većine građana”.

“U nama nije problem, i to javnost veoma dobro zna, ali svakako nećemo tražiti evidentnu krivicu kod drugih. Uostalom, crnogorski građani su dovoljno politički zreli i odgovorni da razdvoje iskrenost od politikanstva i sitnih kalkulacija”, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, u slučaju da nema jedne opozicione liste, najmanje što opozicija može uraditi jeste da se javno obaveže da nijedan sadašnji opozicioni subjekt poslije izbora „neće pružiti ruku spasa Milu Đukanoviću".

On je kazao da se nada i da će opozicioni subjekti, bez ikakvih uslovljavanja, poštovati izbornu volju građana, formirati vladu zasnovanu na većinskoj opozicionoj želji za promjenama.

“Neka svako u opoziciji doprinese makar deset odsto u borbi protiv DPS-a kao što je doprinio DF u ovih osam godina, i nemam nikakvu dilemu da ćemo, čak i u ovakvom neustavnom ambijentu, pobijediti, ali ne zato što smo željni vlasti, već zato što je to nasušna potreba većinske Crne Gore”, zaključio je Knežević.

Bonus video: