Mjesec dana od kada je imenovana za predsjednicu budvanskog parlamenta

Ivanović : Dok smo insistirali na rješavanju pitanja WTE bivša vlast se bavila samo Zakonom o slobodi vjeroispovjesti

„Nažalost neki bivšu funkcioneri žive u virtuelnoj stvarnosti i svako jutro ih vidimo ispred opštine sa performansom koji traje ukupno 15 minuta. Nakon toga opština radi,a mi smo predani ozbiljnom pristupu i rešavanju nagomilanih problema", kazala je Ivanovićeva

10767 pregleda 341 reakcija 48 komentar(a)
Sa pressa, Foto: Vuk Lajović
Sa pressa, Foto: Vuk Lajović

Anđela Ivanović, koju je nova skupštinska većina imenovala za predsjdnicu Skupštine opštine, poručila je da tačno mjesec od kada je preuzela funkciju šefice parlementa može da konstatuje da njene kolege i ona lično su uspjeli da uspostavimo normalan rad Opštine i svih njenih organa.

Kako mjesec dana nije dematovala brojne optužbe koje su iznošđene na njen račun ona je na današnjoj konferenciji za novinare istakla da kao predsjdnica Skupštine opštine ne koristi ni jednu privilegiju koju donosi ta funkcija ne koristi službeni automobil, ali i da je insistirala da se kako njena tako i plata predsjednika Opštine u znatnom dijelu smanje i usklade sa zakonom. Ona je uvjererna da će u najskornije vrijemem račun Opštine biti deblokiran, ali i da će do kraja sedmice biti održana sjednica loklanog parlamenta, na kojom će se naći informacija predsjednika Opštine o tome problemu.

„Nažalost neki bivšu funkcioneri žive u virtuelnoj stvarnosti i svako jutro ih vidimo ispred opštine sa performansom koji traje ukupno 15 minuta. Nakon toga opština radi,a mi smo predani ozbiljnom pristupu i rešavanju nagomilanih problema.

Naša Opština se nalazi u najizazovnijem periodu od obnove crnogorske nezavisnosti, pokušavamo da se suoči sa efektima koje virus COVID19 ostavlja na sve građane, bez obzira da li su oni inficirani ili ne. Onima koji su inficirani direktno je ugrožen život, ali i onima koji nijesu, ugrožena je egzistencija. Svjesni svega toga, inicirali smo donošenje seta propisa koji makar mogu ublažiti posljedice globalne pandemije.Set donešenih odluka podrazumijevao je smanjenje od 15 odsto poreza na nepokretnost, te zabranu obračuna zatezne kamate za tekuću godinu, zatim, ukidanje plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji opštine Budva za tekuću godinu godinu. Takođe, ukinuta je naknada za korišćenje opštinskih puteva za sve poreske obveznike za 2020. godinu, dok su za 50 odsto umanjene lokalne komunalne takse, a lokalne adminstrativne takse su u najvećem dijelu ukinute“, istakla je Ivanovićka.

Prema njenim riječima sve ovo usmjereno u samo jednom pravcu.

„Da prevaziđemo ovaj krizni period, da sačuvamo ekonomiju, i da stvorimo preduslove, da čim se situacija stabilizuje i normalizuje nastavimo sa razvojnim projektima .

Sa našim koalicionim partnerima radimo na rešavanju pitanja blokade računa Opštine, kako bismo isplatili dugovanja prema zaposlenima. Sjednica skupštine opštine još uvijek nije zvanično zakazana, ali je planirano da bude održana do kraja nedelje upravo sa Informacijom predsjednika opštine o aktivnostima preduzetim u vezi deblokade računa. Problem WTE je problem koji postoji skoro pa deset godine, dvije različite vlasti su upravljale procesom rešavanja ovog pitanja i dok sam lično upozoravala da se hitno preduzmu aktivnosti vezano za rješavanje ovog pitanja bivša vlast je insistirala na usvajanju deklaracije o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti. Sad čudi njihova zabrinutost i zaista pretjeran interes kada nemaju moć za rješavanje ovog pitanja . Neodgovoran pristup pojedinci su pokazali i člastvom u komisijama koje ili nijesu ispratile izvedene radove i imamo nekvalitetan krajnji proizvod ili na kraju nijesu postigle nikakav dogovor s ciljem rešavanja ovog pitanja . Posljednjih deset godina više od deset političkih partija pokušava da roješi ovo pitanje“, navela je Ivanovićka

Ona je zaključila da je važno da u periodu koji je pred nama ozbiljno budemo usmjereni jedino na razvoj našeg grada

„ Bez obzira na naše različitosti mi čemo poštovati druge. Izbori će proći, a mi ćemo nastaviti da živimo ovdje“, zaključila je Ivanović.

Bulatović: Prethodna vlast imala namjeru da zaduži opštinu 25.miliona

Vladimir Bulatović, koga je odbornička većina imenovala za potpredsjendika Opštine, kazao je da je notorna neistina da je želja za zaduženjem Opštine nešto što je proisteklo u prethodnih 20- 30 dana, već želja za za izmirivanjem obaveze prema kompaniji WTE je bila odavno“.

„Na osnovu nalaza konsultanta , prethodna garnitura je imala namjeru da zaduži opštinu za iznos od 29.miliona eura i da preuzmu upravljanje postrojenjem zbog čegase iosnovalo preduzeće Otpadne Vode Budva . Međutim u 2019.godini desilo se plaćanje prema WTE u iznosu 3.5 miliona eura što je u krajnjem dovelo do aktivacije garancije države. Pa se WTE naplatio 41 milion eura što je više u odnosu na procijenjene radove. Dragan Krapović , Mihailo Đurović i ja smo potpisali ponudu prema WTE u iznosu od 36 miliona eura priznatih radova što je podrazumijevalo zaduženje kod konzorcijuma banaka ili međunarodnih institucija za iznos garancije. Te ne stoje navodi da je rešavanje ovog pitanja kroz zaduženje nova stvar ili samo namjera ove novokonstituisane vlast“, istakao je Bulatović.