Brajović pokušava da "ugasi požar" u Plavu: Državni resursi ponovo za partijske potrebe

Predsjednik Skupštine službenim automobilom i sa policijskom pratnjom juče boravio u Plavu gdje je posjetio bivšeg predsjednika lokalnog SD-a, pokušavajući da spriječi raspad odbora, potvrđeno “Vijestima”. Na posljednjim lokalnim izborima u Plavu 2018. Socijaldemokrate su dobile više glasova od DPS-a i BS-a, na parlamentarnim 2016. po snazi bili iza koalicionih partner

71249 pregleda 719 reakcija 161 komentar(a)
Brajović službenim autom juče u posjeti bivšem predsjedniku odbora, Foto: Privatna arhiva
Brajović službenim autom juče u posjeti bivšem predsjedniku odbora, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Socijaldemokrata i Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i njegove kolege iz vrha te partije juče su boravili u Plavu, gdje su u razgovorima sa dojučerašnjim kolegama pokušavali da izglade probleme, odnosno spasu raspad tamnošnjeg odbora i izborni krah u toj opštini 30. avgusta.

Nezadovoljni poslaničkom listom te partije, SD je u noći između nedjelje i ponedjeljka napustilo rukovodstvo Opštinskog odbora te partije u Plavu, čelnici Opštine iz te partije i više lokalnih funkcionera.

Na parlamentarnim izborima 2016. SD je bio treća partija po broju glasova, odmah iza Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke. DPS je imao 33,6 odsto, BS 18,7 a SD 11,4 odsto.

Na lokalnim izborima 2018. SD je dobio najviše glasova 32,86 odsto, Bošnjaci 22,71 procenata, a DPS 21,02 odsto.

Prema informacijama “Vijesti” iz više izvora, Brajović je juče službenim vozilom Skupštine, u pratnji obezbjeđenja, boravio u Plavu. On i kolege, takođe iz državnog vrha, posjetili su bivšeg predsjednika plavskog odbora Socijaldemokrata Omera Mehmedovića, koji je i sekretar Ministarstva prosvjete na čijem je čelu Damir Šehović (SD)

Brajovićevo službeno vozilo ispred kuće Mehmedovića vidi se na fotografiji koju je “Vijestima” dostavio čitalac.

Iz SD-a juče nijesu htjeli da odgovore na pitanja “Vijesti” o ostavkama plavskih funkcionera, dok su neki od njih, koje su “Vijesti” kontaktirale, rekli da nemaju šta da kažu osim onog što su objavili kasno uveče u nedjelju.

Nezadovoljni načinom sastavljanja izborne liste, SD su napustili predsjednik i potpredsjednik Opštine Plav Mirsad Barjaktarević i Blažo Stijović, predsjednik plavskog odbora Socijaldemokrata Omer Mehmedović, direktor Nacionalnog parka “Prokletije” Admir Lalić...

Prema saznanjima “VIjesti”, oni su tražili bolje pozicioniranje plavskih funkcionera na poslaničkoj listi. U njenom vrhu bio je jedino Nihad Canović, potpredsjednik Opštine Plav za koga kolege imaju samo riječi hvale i očekivale su da se bolje kotira.

U saopštenju pobunjenih funkcionera SD-a piše da “zbog načina sastavljanja liste za izbor poslanika SD CG za parlamentarne izbore zakazane za dan 30. 08. 2020. godine, nezadovoljni članovi potpisivanjem ovog saopštenja nijesu više članovi Socijaldemokrata CG”.

Osim Mehmedovića, Stijovića koji je potpredsjednik Socijaldemokrata, Barjaktarevića koji je sekretar OO SD Plav, Brajovićevu partiju napustilo je još 10 članova tamošnjeg Odbora.

To su učinili i v. d. sekretara Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti Miralem Metjahić, v. d. direktora Direkcije za izgradnju i investicije Opštine Plav Rusmir Barjaktarević, savjetnik predsjednika Opštine Plav Adis Tošić, zatim Haris Šahmanović, Esad Barjaktarević, Ferid Mehmedović, Ramiz Mehmedović, Fikret Purišić, Salih Kučević i Salih Čekić.

Više sagovornika reklo je da pojedini funkcioneri nijesu juče željeli da se jave na telefon stranačkim kolegama koje su došle iz Podgorice.

SD opet koristi državne resurse za partijske potrebe

Odlaskom u Plav Brajović je iskoristio državne resurse, odnosno službena vozila i policijsku pratnju. On juče nije predsedavao sjednicom Skupštine, već su ga mijenjali potpredsjednici.

Funkcioner SD-a Nebojša Obradović osuđen je ranije za korupciju, odnosno zloupotrebu službenog položaja jer je sa računa Direkcije za željeznicu platio skup te partije u hotelu “Ramada”.

Zloupotrebe partijskih fondova i državnih resursa u izborne svrhe predstavljaju ključne prepreke za transparentne, slobodne i fer izbore, koje ugrožavaju principe slobodnog glasa i jednakih šansi za učesnike izbornog procesa i koriste prinudu nad najranjivijim slojevima društva kako bi manipulisali rezultatima izbora, saopšteno je nedavno iz kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, koja je organizovala trening na temu uloge Agencije za sprečavanje korupcije u kontroli izbornih kampanja.

Bonus video: