Demokrate Kolašin: Đukić da kaže ko je zloupotrijebio skupštinski pečat

Kolašinske Demokrate osnivanje RTV nazivaju "pravnim bezumljem i nasiljem, koje se odigravalo iza očiju cjelokupne kolašinske javnosti"

3006 pregleda 8 komentar(a)
Sa jednog od skupova Demokrata u Kolašinu, Foto: Demokratska Crna Gora
Sa jednog od skupova Demokrata u Kolašinu, Foto: Demokratska Crna Gora

Odbornički klub Demokratske Crne Gore, u otvorenom pismu, zatražio je od predsjednika Skupštine opštine (SO) Kolašin Milana Đukića da javnosti i odbornicima lokalnog parlamenta pruži brojne odgovore "oko novonastale situacije u vezi sa osnivanjem lokalne Radio televizije (RTV)".

Između ostalog, Demokrate od Đukića traže i da kaže ko je zloupotrebio skupštinski pečat.

Iz tog odborničkog kluba navode da je Đukić "javno priznao ono na šta su Demokrate mjesecima ukazivale".

Oni osnivanje RTV nazivaju "pravnim bezumljem i nasiljem, koje se odigravalo iza očiju cjelokupne kolašinske javnosti".

"Zloupotreba skupštinskog pečata je, kako i sami znate, krivično djelo, kao i podstrekavanje da Vi potpišete nešto nezakonito. Zanima nas ko su lica koja su to činila. Nemoguće je da skupštinski pečati budu u nadležnosti bilo koga osim skupštinske službe kojom rukovodi sekretar Skupštine sa svim pravima i obavezama starješine organa, ali i Vi, lično, kao prvi čovjek lokalnog parlamenta", piše u otvorenom pismu.

Odbornički klub Demokrata, kako su napisali, "i pored nepremostivih političkih razlika sa Đukićem", pozdravlja njegovu "odluku da ne krši zakon".

Objašnjavaju da je "čuvanje Ustava i zakona nešto što mora sve zajedno obavezivati i oko čega treba biti zajedno do kraja, jer politika je jedno, a podrivanje bilo koje institucije sasvim druga stvar".

"Kazali ste da se oko predsjednika Savjeta RTV Zorana Rakočevića i oko direktora nepostojeće RTV Dragoslava Jeknića Šafta stvorila grupa ljudi koji su bili pomagači prilikom zloupotrebe skupštinskog pečata i pritiska na Vas lično. Postavlja se pitanje ko su ti ljudi, ko je i na koji način mogao pomoći tim ljudima u ostvarivanju protivpravnih radnji? Demokrate su javnost i ranije upoznale oko pravnih vratolomija koje je Savjet sproveo od toga da radio nije registrovan, da ga nema u CRPS, do nezakonitog izbora Jeknića na čelu nečeg što ne postojii u pravnom prometu i više puta pozvali izvršnu vlast da reaguje, međutim – bezuspješno", piše u otvorenom pismu predsjedniku SO.

Demokrate tvrde da se su se njihove sumnje ostavarile i podsjećaju da su 23. Jula tražili da im Đukić dostavi kopiju svih dokumenata koja se tiču registracije RTV Kolašin, na kojima je pečat SO, kao i kopiju svih ovlašćenja koje je neko dobio u ime SO.

"Pošto je potpuno jasno i nakon Vaše izjave da su se formirale određene grupe i saučesnici u vršenju krivičnih djela, to vas podsjećamo i na obavezu, shodno Krivičnom zakonu, da prijavite sve izvršioce krivičnog djela, koje ste opisali, jer, u suprotnom, i Vi podliježete krivičnoj odgovornosti. Pozivamo Vas da, bez odlaganja, podnesete krivičnu prijavu protiv lica koja su izvršila protivpravne radnje opisane u Vašoj prethodnoj izjavi", zajtijevaju odbornici Demokrata od Đukića.

Saopštavanjem imena svih lica, koja su učestvovala u radnjama oko osnivanja RTV, kako tvrde iz te stranke, Đukić će "na najbolji način zaštititi dignitet lokalnog parlamenta na čijem je čelu".

Oni traže i da predsjednik SO Kolašin "svu dokumentaciju, koja se tiče osnivanja RTV, dostavi odbornicima i tužilaštvu".

"Na to ste obavezni, jer Skupština nije niti vaša niti naša, već svih građana Kolašina...U nadi da ćete i nas i nadležne institucije upoznati što prije sa svim dokazima kojim raspolažete, očekujemo da ćete brzo reagovati i zaštititi javni interes. tužilaštvo pozivamo da preduzme sve radnje koje su u njihovoj nadležnosti", poručili su iz odborničkog kluba Demokrata predsjedniku SO Kolašin.

Bonus video: