SNP: Sigurni smo da će RTCG nastaviti da bude servis DPS i ostalih partija na vlasti

"U nastojanju da dobije pohvale Evropske komisije, vlast propušta da shvati da na ovaj način šteti državi i ukupnom demokratskom ambijentu, da ni zvaničnici EU na ovakva pošto-poto donijeta rješenja neće žmuriti", poručili su iz SNP-a

1877 pregleda 3 komentar(a)
SNP (Ilustracija), Foto: Miloš Rudović
SNP (Ilustracija), Foto: Miloš Rudović

Vladajuća većina u Skupštini Crne Gore još jednom je demonstrirala silu i nedostatak razumijevanja za razumne predloge usvajajući medijske zakone mjesec uoči izbora, ocijenila je Socijalistička narodna partija (SNP).

Crnogorski parlament usvojio je u ponedjeljak, glasovima poslanika vladajuće kolaicije, zakone o medijima i nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore (RTCG).

Iz SNP-a su naveli da je Vlada, po oprobanom receptu, odbila amandmane opozicije, a onda ista rješenja predložila kao svoja.

"U nastojanju da dobije pohvale Evropske komisije, vlast propušta da shvati da na ovaj način šteti državi i ukupnom demokratskom ambijentu, da ni zvaničnici EU na ovakva pošto-poto donijeta rješenja neće žmuriti", poručili su iz SNP-a.

SNP podsjeća da je Zakonom o medijima definisano da novinar može biti sankcionisan po Krivičnom zakoniku ukoliko ne otkrije izvor informacije, što je korak unazad u odnosu na ranije zakonsko rješenje.

"Na ovaj način stvara se nesigurno okruženje za potencijalne izvore informacija, ugrožava se javni interes, a istraživačkim novinarima se sužava prostor za rad", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da se novim Zakonom o nacionalnom javnom emiteru ne obezbjeđuje institucionalno, politički i finansijski nezavisan javni servis, što je nasušna potreba crnogorskog društva u procesu demokratizacije i ispunjavanja osnovnih kriterijuma za pristupanje EU.

"Umjesto toga, sigurni smo da će RTCG nastaviti da bude servis DPS-a i ostalih partija na vlasti i da će, nažalost, nastaviti da bude udarna pesnica vlasti protiv političkih i svih drugih neistomišljenika", navode iz SNP-a.

SNP smatra da je usvajanje medijskih zakonskih rješenja jedan od poslednjih trzaja vladajuće grupacije u pokušaju da zadrži svoje pozicije i da odloži dan kada će se naći sa druge strane političkog spektra.

"Na žalost pripadnika vlasti, taj dan će biti 30. avgust, kada će Crna Gora ispisati novu, svijetlu stranicu svoje istorije", poručili su iz SNP-a.

Povezani članci

27. Jul 2020.

Biće packi od Venecijanske komisije?

Bonus video: