Skupština: Vladajuća većina usvojila Zapisnik sa sjednice kada je donijet Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Nijesu prihvaćene primjedbe da zapisnik koje su ranije danas iznijeli nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović I poslanici DF-a Slaven Radunović, Branka Bošnjak, Milun Zogović, Predrag Bulatović, Jovan Vučurović I Milutin Đukanović

16717 pregleda 40 reakcija 9 komentar(a)
Damjanović, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Damjanović, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Vladajuća većina u Skupštini odbila je primjedbe opozicije i usvojila Zapisnik sa 9. sjednice drugog redovnog jesenjeg zasjedanja Skupštine iz 2019. kada je donijet Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Nijesu prihvaćene primjedbe da zapisnik koje su ranije danas iznijeli nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović I poslanici DF-a Slaven Radunović, Branka Bošnjak, Milun Zogović, Predrag Bulatović, Jovan Vučurović I Milutin Đukanović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je danas u Skupštini da amandman Ervina Ibrahimovića (Bošnjačka stranka - BS) nezakonito nije ušao u sastav Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen krajem prošle godine.

"Kako je to moguće? Odbor za ljudska prava i slobode je prihvatio taj amandman i on je postao sastavni dio Predloga zakona. Amandman nije dio Zakona, jer je Ibrahimović naknadno odustao, ali on nije više vlasnik amandmana čim ga je Odbor prihvatio", rekao je Damjanović tokom rasprave o Zapisniku sa 9. sjednice drugog redovnog jesenjeg zasjedanja Skupštine iz 2019.

Na toj sjednici je u noći između 26. i 27. decembra, uz incidente u parlamentu i policijsku blokadu, hapšenje poslanika Demokratskog fronta (DF), usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Damjanović je podsjetio da je u Zapisniku napisano: "predsjednik Skupštine podsjetio da je na Predlog podnijeto 110 amandmana, Odbor za ljudska prava i slobode 4 koji su postali dio Predloga zakona, Ervin Ibrahimović jedan koji je sastavni dio zakona, poslanici DF 103 o kojima treba glasati..."

Ibrahimović je u ime BS podnio amandman kojim je traženo da ugovori koje je Vlada zaključila sa vjerskim zajednicama do dana stupanja na snagu ostaju na pravnoj snazi.

"Na nezakonit način amandman nije posato sastavni dio zakona. Pod čijim pritiskom je Ibrahimović odustao od amandmana? Amandman je mogao samo Odbor da povuče. Od strane ovog doma je obmanuta javnost", rekao je Damjanović.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović mu je rekao da ne koristi konstrukcije da je "ovaj dom obmanuo javnost" i slično.

"Nemojte ove konstrukcije, vodite računa o tome. Često to pričate, Vi ste predsjednik Posebnog kluba, dajete izjave kao da ste član SNP-a. Kako kao član Posebnog kluba možete biti član SNP-a kad SNP ima svoj klub?", pitao je Brajović.

Damjanović mu je odgovorio da u ovom sazivu djeluje kao nezavisni poslanik.

"I to je legalno. Nelegalno je da Vi sa kolegom (Borisom) Mugošom sa Andrijom Popovićem koji je sa liste DPS-a, pravite klub poslanika", kazao je Damjanović.

Ibrahimović je rekao da odbija svaki vid insinuacija da je izvršen pritisak na njega.

"Odustao sam od amandmana iz solidarnosti prema kolegama iz opozicije jer njihovi amandmani nijesu prošli, jer će za mene mir i tolerancija i suživot uvijek biti iznad populističkih i političkih priča", naveo je Ibrahimović.

Iz DF su ocijenili da Zapisnik služi da se prikriju događaji uoči usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Insistiramo da Služba Skupštine u Zapisnik vjerodostojno unese sve što se desilo od momenta kada je proglašena pauza do momenta kad je nastavljena sjednica. Da se kaže da su ovdje upadali policajci, da su odnosili i odvodili poslanike, da za to nije bilo razloga da je sve moglo da se riješi na korektan način", rekao je poslanik DF, Slaven Radunović.

Brajović je kazao da će se glasati o svim primjedbama na Zapisnik.

Predrag Bulatović (DF) rekao je da je događaj te večeri, prilikom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jedna od najvećih parlamentarnih i političkih sramota u novijoj istoriji Crne Gore.

"Predsjednik da objasni zašto je te večeri dao pauzu i da u Zapisnik uđe i video snimak koji je dostavljen policiji, zbog sudskog procesa koji će da se vodi. Već je od strane Tužilaštva stigla krivična prijava na izjašnjavanje Skupštine protiv Miluna Zogovića i Milana Kneževića (poslanici DF)", kazao je Bulatović.

Damjanović je pitao da li će se pod tačkom izbori i imenovanja glasati o kandidatima za vrhovnog državnog tužioca jer su se stekli uslovi da se parlament izjasni o kandidatima za VDT Lidiji Vukčević i Danki Marković.

"Ovaj postupak traje maltene od oktobra prošle godine. U novom sazivu će se postupak morati ponavljati, pa nećemo imati VDT-a do naredne godine", upozorio je Damjanović.

Brajović je odgovorio da se neće ponavljati čitav postupak, ako se ovaj saziv Skupštine o tome ne izjasni.

Bonus video: