Nema presuda zbog političke korupcije: Dokazi za tužioce nisu dovoljni

Ćalović Marković tvrdi da vlast kontroliše tužioce
6 komentar(a)
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.01.2018. 20:18h

Tužilaštvo je do sada više puta pokazivalo da nije spremno da se uhvati u koštac sa političkom korupcijom i zato ne treba očekivati da to uradi u slučaju afere u Beranama, navode u nevladinom sektoru.

"Postojanje dokaza za tužilaštvo nije dovoljan zamajac da procesuira aktere i to je ono što posebno zabrinjava i ljuti”, ocijenio je generalni sekretar Građanske alijanse (GA) Darko Ivanović.

“Vijesti” su u nedjelju objavile audio snimak na kojem se može čuti kako sekretar beranskih Socijaldemokrata (SD) Naser Gargović nudi kandidatu za odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) posao za suprugu ukoliko napusti izbornu listu i pređe u SD.

On je rekao da za to ima garancije ministra prosvjete Damira Šehovića, što je Šehović negirao navodeći da “nikome nije obećavao zaposlenje u zamjenu za prelazak iz jedne u drugu partiju”.

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama zbog toga je pokrenulo predmet.

Izvršna direktorica Mreže za afimaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković ističe da je tužilaštvo pokazalo da nije spremno da se uhvati u koštac sa političkom korupcijom.

“Takve slučajeve tužioci su najčešće odbacivali, bez ozbiljnijih istraga, a sa besmislenim obrazloženjima. Uostalom, najbolji primjer zatvaranja očiju pred činjenicama je odnos tužilaŠtva prema aferi "Snimak". Međutim, čak i kada su pokretali predmete vezane za izbornu korupciju, kao u slučaju zloupotrebe socijalne pomoći u Pljevljima, ključni akteri i organizatori nisu bili procesuirani, a izvršioci su dobili banalne kazne”, napomenula je ona.

Afera “Snimak” odnosi se na strategiju vrha Demokratske partije socijalista (DPS) kako da kroz budžetska sredstva obezbijedi zapošljavanje prije svega članova partije, sa procjenom da jedan zaposleni donosi četiri glasa.

Čelnici DPS-a zbog te afere nisu odgovarali, a gradonačelnik Mirko Đačić je prošle godine odlučio da pravosnažno osuđene zvaničnike iz afere “Snimak” zadrži na rukovodećim pozicijama u Opštini Pljevlja.

Oni su zbog dijeljenja socijalne pomoći i kupovine ličnih karata 2012, odnosno 2014. osuđeni na uslovne zatvorske kazne. Tužilaštvo nije podiglo optužnicu ni protiv gradonačelnice Gusinja Anele Čekić zbog objavljenog dnevnika sa detaljnim planom dobijanja podrške birača.

Uprkos audio snimcima sa sjednica vrha petnjičkog DPS-a, tužilaštvo je odbacilo prijave zbog plana dijeljenja asfalta uoči izbora.

Ćalović Marković ističe da vlast kontroliše tužioce i da je to ne iznenađuje.

"Većina tužioca je svjesna da je na funkcijama zahvaljujući milosti vladajuće strukture, a ne svojim stručnim kompetencijama i rezultatima rada. Zbog toga ne vjerujem da će ni u ovom slučaju tužilaštvo zakonito i profesionalno raditi svoj posao i usuditi se da procesuira aktere političke korupcije”, kazala je ona.

Ivanović: Podobni partijski kadrovi brinu o obrazovanju

Podsjećajući da je Gargović članu Sociojaldemokratske partije nudio posao za suprugu u vrtiću ili Univerzitetskom centru pozivajući se na Šehovića, generalni sekretar GA kazao je da obrazovanje djece u Crnoj Gori u svojim rukama imaju oni koji su tu došli zahvaljujući partijskoj knjižici a ne kvalitetu.

"Partije koja vodi dnevnike 'potreba i zahtjeva' koji, jednom ispunjeni, znače siguran glas. I tako idemo u sigurnu evropsku budućnost, gdje nesigurna djeca imaju loše rezultate PISA testova. Nešto ne vjerujem da je do djece. Nego do nas, ili konkretnije - do tuži la štva i sudova”, kazao je Ivanović.

Bonus video: