"Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izvedeno na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme, kredit će platiti građani"

Tomović je kazao da se radi o još jednom slučaju "naknadne državne pameti"

3605 pregleda 2 komentar(a)
Tomović, Foto: Građanski pokret URA
Tomović, Foto: Građanski pokret URA

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) izvedeno je na pogrešnom mjestu i u pogrešno vrijeme, a javnosti još jednom predočavamo činjenice koje na to upućuju, saopštio je danas član budvanskog odbora Građanskog pokreta URA Radosav Tomović.

On je dodao da se radi o još jednom slučaju "naknadne državne pameti".

"Ovog puta zbog izdatih garancija za WTE bez valjanog pokrića ispaštaju svi građani Crne Gore. U ovom slučaju bilo je mnogo razloga za brzu reakciju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kod kojeg je ovaj slučaj još uvijek u stanju izviđaja, a koja je mogla spriječiti plaćanje spornih garancija i ukazati na odgovorne u ovom korupcionaškom lancu. Na skretanje pažnje javnosti nas posebno motiviše formiranje nove odborničke većine, koja je spremna da ovakav korupcionaški posao zaodjene novim kreditom koji treba da plate građani Budve", istakao je Tomović.

On objašnjava zašto je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izvedeno na pogrešnom mjestu.

"Nije u skladu sa tada važećim DUP-om Bečići, kao ni u skladu sa Master planom rješenja kanalizacije za crnogorsko primorje i opštinu Cetinje. Nije ni u saglasnosti sa usvojenim tenderom za izvođenje radova i Osnovnim ugovorom u kome je definisano da je sastavni dio ugovora Generalni urbanistički plan, detaljni urbanistički planovi i Master plan za kanalizaciju. Na zahtjev investitora resorno ministarstvo Vlade CG donijelo je rješenje o odbijanju izdavanja građevinske dozvole zato što objekti PPOV, crpna stanica (cp) Budva, cp Bečići, potisni cjevovodi i gravitacioni cjevovod od PPOV do mora nisu u detaljnom planu DUP Bečići. Opština Budva uprkos tome donosi neku improvizovanu dozvolu za gradnju", rekao je Tomović.

Zašto je postrojenje izvedeno u pogrešno vrijeme, Tomović objašnjava činjenicom da je u Master planu (koji je obavezujući dokument Vlade, a sastavni dio Ugovora o gradnji) nedvosmisleno definisano da se prva i druga faza radova urade do 2020. godine.

"To podrazumijeva sanaciju postojećih podmorskih ispusta, sanaciju postojećih crpnih stanica, odstranjivanje podzemnih i površinskih voda iz kanalizacionog sistema, zamjena pojedinih dionica cjevovoda i drugi neophodni radovi. A od 2020. do 2028. izgradnja PPOV u Budvi, na lokaciji Zavala, gdje je već 40 godina komutatorska stanica i dozažni bazen u kojem se tretira mehaničko prečišćavanje", kazao je Tomović.

On upozorava da će građani Budve i Bečića (korisnici kanalizacionog sistema) ne samo platiti nepotrebne investicije za PPOV Vještica nego i trajno plaćati kroz cijenu kanalizacije pumpanje kanalizacije, umjesto do 20 metara visine, na visinu do 80 metara.

To, kako objašnjava, prouzrokuje ogromnu potrošnju električne energije jer sve tri crpne stanice za PPOV imaju svoju trafostanicu.

"Ovakvo rješenje je van pameti kako u tehničko-tehnološkom tako i u ekonomskom smislu (pumpanje na tu visinu). Ako su navedeni objekti izgrađeni bez validne građevinske dozvole i mimo Detaljnog urbanističkog plana i neobuhvaceni Osnovnim ugovorom o građenju i Master planom, da li se smijela platiti garancija od 29 i kusur miliona eura za divlje izgrađene objekte? Prije toga i da li je Vlada smjela dati garanciju za objekat koji nije definisan njenim dokumentom, a zove se Master plan", kazao je Tomović.

Objašnjava i da je Master planom nedvosmisleno predviđeno da Vlada Crne Gore odredi lokaciju (ili lokacije) za deponovanje kanalizacionog mulja.

"Predmetni Master plan, kao obavezujući dokument Vlade, donijet je 2004. godine. Za ovih 15 godina, po svojoj prilici, Vladini činovnici u resornom ministarstvu ne čitaju i ne prate realizaciju jasno upisanu u obavezujuća dokumenta Vlade. Da prate ta dokumenta dojavili bi predsjedniku Vlade da svečano ne otvara nelegalno izgrađeni objekat PPVO Vještica Bečići. Takođe isti ti činovnici upozorili bi resorno ministarstvo da ne plaća Vladinu garanciju za nelegalno izgrađeni objekat", ističe Tomović.

Upozorava da se radi o još jednom institucionalnom nečinjenju koje urušava ekonomiju Crne Gore.

"OO GP URA sa žaljenjem i nevjericom još jednom gleda kako se urušava ekonomija Crne Gore i njenih gradova i poziva nadležne da u slučaju WTE vide ono što je građanima i 2014. bilo jasno – izvlačenje novca od građana i nepatriotski odnos prema sopstvenoj državi", zaključio je Tomović u saopštenju.

Bonus video: