Brajović lažno svjedočio u aferi "Ramada"

Osim predsjedniku parlamenta, sutkinja nije povjerovala ni funkcioneru SD Durumbašiću, ni petoro svjedoka iz DzŽ
229 pregleda 42 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.01.2018. 17:17h

Bivši poslanik Mladen Bojanić pozvao je Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv predsjednika Socijaldemokrata (SD) Ivana Brajovića i još šest svjedoka u slučaju "Ramada" zbog lažnog svjedočenja.

Direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović pravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe službenog položaja, nakon što mu je preinačena presuda od tri mjeseca zatvora.

Obradović je osuđen jer je novcem Direkcije za željeznice platio skup Socijaldemokrata (SD) u hotelu “Ramada” i tako oštetio državni budžet za oko 950 eura.

“Izjava Ivana Brajovića da “mu ne pada na pamet da skupove njegove partije plaćaju državni organi” se u sudskom postupku pokazala kao neistinita, jer je nesumnjivo utvrđeno i pravosnažno potvrđeno upravo suprotno. Navedeni citati iz Obrazloženja presude Višeg suda, uz obilje materijalnih dokaza i nalaze sudskih vještaka, čine Tužilaštvu lak posao u dokazivanju krivičnog djela”, kazao je Bojanić podsjećajući na član 389 Krivičnog zakonika koji se odnosi na davanje lažnog svjedočkog iskaza.

"Očekujem da Tužilaštvo ubrzo podigne optužnicu protiv svih navedenih lica i time na djelu pokaže da učinioci krivičnih djela ne mogu proći nekažnjeno, bez obzira o kojim se licima radilo i na kojim se funkcijama u javnom životu nalazili”, kazao je on.

Sutkinja Ana Vuković u obrazloženju presude Višeg suda navodi da su osim Brajovića, lažno svjedočili i funkcioner Socijaldemokrata Emil Durumbašić kao i zaposleni u Direkciji Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i Tanja Dašić. Između ostalog, navodi se i da je Brajović bio upoznat sa organizacijom partijskih skupova.

"Dovodeći navedeno u vezu sa utvrđenjem da Direkcija za željeznicu nije održala nijedan skup u hotelu 'Ramada', to osnovano ukazuje da su i okrivljeni, kao član Socijaldemokrata, kao i svjedok Ivan Brajović, kao njen predsjednik, bili upoznati i sa organizacijom navedena dva skupa od 22. jula 2015. i 14. januara 2016. godine, za koje je nesumnjivo utvrđeno da su održani za potrebe iste partije”, navodi se u presudi.

"Fudbaleri" išli u zatvor zbog laganja

Osnovni sud je 2015. godine zbog lažnog svjedočenja na po tri mjeseca zatvora osudio pet svjedoka u slučaju napada na novinarku “Vijesti” Olju Lakić. Oni su osuđeni na zatvorsku kaznu jer su prikupljeni dokazi da su tzv. “fudbaleri” lažno na sudu tvrdili da je, u vrijeme napada na novinarku, okrivljeni Ivan Buškov i ć sa njima igrao fudbal u sali “Kneževića” u naselju Zelenika. Bušković je zbog napada na novinarku pravosnažno osuđen na devet mjeseci robije.

Bonus video: