SASTANAK GLAVNOG PREGOVARAČA I ŠEFA DELGACIJE EU

Drljević i Orav: Crna Gora može da računa na podršku Evroske unije

Navodi se da je Drljević je Orava primio u oproštajnu posjetu i zahvalio mu na odličnoj saradnji i komunikaciji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori tokom njegovog mandata, kao i na značajnoj podršci našoj državi u procesu pregovora

2789 pregleda 4 komentar(a)
Drljaević i Orav, Foto: Vlada CG
Drljaević i Orav, Foto: Vlada CG

Crna Gora može da računa na podršku Evropske unije (EU) i država članica u nastavku pregovoračkog procesa, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i šefa Delegacije EU Aiva Orava.

Na sastanku je saopšteno i da je crnogorska pregovaračka struktura postigla ogroman uspjeh, čemu, kako se navodi, svjedoče otvorena sva poglavlja i spremnost za zatvaranje određenih pregovaračkih oblasti.

Navodi se da je Drljević je Orava primio u oproštajnu posjetu i zahvalio mu na odličnoj saradnji i komunikaciji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori tokom njegovog mandata, kao i na značajnoj podršci našoj državi u procesu pregovora.

„Napredak u pregovaračkom procesu je rezultat posvećenog rada pregovaračke strukture, ali i odlične saradnje sa Delegacijom EU i Evropskom komisijom, za koju vjerujem da će biti nastavljena i u narednom periodu, jer nam predstoji intenzivan rad na prevazilaženju izazova u tom procesu" rekao je Drljević.

On je podsjetio na važnost dijaloga u crnogorskom parlamentu, ističući da proces pregovora, da bi bio uspješno okončan članstvom Crne Gore u EU, mora da uključi čitavo društvo.

„Od EU smo, kroz saglasnost za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja, dobili podstrek i ohrabrenje za nastavak sprovođenja reformi i očekujem da sve nadležne institucije još odlučnije nastave sa radom“, kazao je Drljević.

Orav je zahvalio na odličnoj dosadašnjoj saradnji, pohvalivši rad cijele pregovaračke strukture i veliki posao koji je obavljen u prethodnom periodu.

„Otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom smo jasno poručili da ovaj region može da računa na EU i da vjerujemo da je mjesto država Zapadnog Balkana među članicama EU. Tu podršku smo još jednom potvrdili otvaranjem posljednjeg pregovaračkog poglavlja sa Crnom Gorom“, rekao je Orav.

Orav je ohrabrio sve nadležne institucije da nastave sa aktivnostima koje će Crnu Goru odvesti u novu fazu pregovora i zatvaranje poglavlja i, u konačnom, rezultirati time da Crna Gora postane prva naredna članica EU.

Kako se navodi, sagovornici su ocijenili da je izazovan period uzrokovan epidemijom korona virusa pokazao partnerstvo i solidarnost na djelu, kao i prednost pripadnosti zajednici evropskih naroda.