Đukanović: Ne razmišljam o odlaganju izbora, prekinuti vrzino kolo ometanja biznisa

Đukanović kazao da je epidemija tema koja će opredijeliti izborno raspoloženje građana na predstojećim izborima

35115 pregleda 241 reakcija 168 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je uvjeren da će u narednom mjesecu epidemija biti pod kontrolom i dodao da ne razmišlja o odgađanju izbora.

Đukanović je gostujući u emisiji Intervju na Televiziji Prva kazao da je potrebno učiniti sve kako bi se epidemija vratila pod kontrolu.

On je istakao i da ne razmišljaju o predlogu odlaganja izbora koji se, kako je naveo, čuju sa raznih adresa.

Đukanović govoreći o predizbornim kampanjama kazao da je epidemija predizborna tema.

"Epidemija je predizborna tema i tako će i ostati, ali ćemo vidjeti koliko će biti postizborna tema“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, epidemija je tema koja će opredijeliti izborno raspoloženje građana na predstojećim izborima.

On je poručio da se nada i da će lično pokušati da se pitanje epidimije ne politizuje.

Najavio rad na terenu, komunijaciju sa biračima

Đukanović je rekao da se i u trenutnim uslovima mogu voditi predizborne kampanje.

"Vjerujem da će se tokom avgusta dogoditi i bolji uslovi, rad na terenu, komunikacija sa biračima, kako bi položili račune ljudima šta smo radili u prethodnom periodu i kako vidimo Crnu Goru u budućnosti“, pojasnio je Đukanović.

foto: Predsjednik.me

On je rekao da vjeruje da crnogorska ekonomija prilično spremna da odgovori i na najkomplikovanije izazove sa kojima se suočava.

"Crna Gora nije imala mirnu deceniju, zato mislim da je naše društvo lakše adaptabilno na krize“, kazao je Đukanović.

O penzijama...

Kazao je i da je optimista da će država izdržati i ekonomske posljedice pandemije. Na pitanje da sa sigurnošću može da kaže neće biti kašnjenja penzija, odgovorio je:

"Ne postoji niko na planeti koji bi vam mogao kazati koliko će pandemija trajati. Ne želim da se zbog toga upuštam u bilo kakve prognoze, ali na bazi ovoga do sada i da uprkos svim problemima kroz koje je prolazilo crnogorsko društvo, uspjeli smo da vodimo računa o prioritetima. Ubijeđen sam da se to ne može ugroziti ni u budućem periodu. Prvo zbog sagledavanja svih mjera koje Vlada planira da napravi i koje je napravila". istakao je Đukanović.

"Prekinuti vrzino kolo ometanja biznisa"

Rekao je da je imperativ da se sačuva i opravda povjerenje stranih investitora.

"Crna Gora je dugo bila lider u pogledu poreskih stopa i poreskog opterećenja. Porezi i doprinosi na plate su nekonkurentni, moramo da ih oborimo na nivo koji će stimulisati strane investitore. Moramo da unaprijedimo efikasnost administracije“, naveo je Đukanović.

foto: Predsjednik.me

On je kazao da se mora prekinuti "vrzino kolo" ometanja biznisa u Crnoj Gori.

"Mnogo je tih nevladinih organizacija koje svakodnevno, u formi zabave često, pišu krivične prijave protiv odgovornih ljudi u državi. Pa kada te krivične prijave dohvate mediji, pa spinuju i žive od tržišnih senzacija, koje su vrlo štetne prema društvu u cjelini. Sad već razni nivoi tužilaštva bivaju senzitivni, neselektivno, nekritično prihvataju te prijave. Kada administracija ne odlučuje onda investitori odlaze, a kada oni odu, ekonomija stagnira. A kada ne bude napredovala ekonomija onda nećemo imati od čega da servisiramo obaveze. Svi imamo odgovornost za ekonomski razvoj i stvaranje ambijenta u koji će ulagati investitori. Moramo shvatiti da i vlast, opozicija, pravosudne strukture, mediji i svi djelovi javnosti ne smiju da učestvuju u destrukciji nacionalne ekonomije Crne Gore“, smatra Đukanović.

Kako je kazao, iz svake krize se izlazi razvojem, a razvoja nema bez investicija.

"Uvijek su dragocjene privatne investicije, domaće i strane. Da bismo dobili moćne strane investitore, koje imamo još uvijek, moramo se svi zajedno truditi da stvaramo ambijent u kojem ćemo učvršćivati povjerenje investitora“, rekao je Đukanović.

"Važno sačuvati nos iznad vode"

Prema njegovim riječima, država mora da povede računa kako da učini poreski sistem stimulativnijim za strane investitore.

"Pandemija je golabni problem. Rješenje će biti u formi odgovora medicinske struke i nauke. Jako je dobro da smo pripremili treći paket mjera i da već sada razmišljamo kako da radimo na korišćenju drugih mogućnosti dok se turizam i sve druge djelatnosti ne vrate u normalu“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je realan optimista i da je potrebno imati odgovoran i ozbiljan menadžment na nivou države.

"U uslovima krize je važno sačuvati nos iznad vode i da svi razumijemo pravila ponašanja u krizi. Važno je da pokažemo socijalnu odgovornost“, kazao je Đukanović.

On je rekao da su, prije svega, na iskušenju poslodavci.

"Poslodavci moraju razmisliti prije nego posegnu za otpuštanjem radnika, da razmisle mogu li naći alternativu za te radnike i od čega će oni i njihove porodice živjeti. Jedino združeni i spremni da podijelimo teret krize, tu krizu možemo preživjeti“, kazao je Đukanović.

Bonus video: