Krstović: Glavni grad izgubio sporove od 7,5 miliona eura zbog Mugošine odluke o smanjenju zarada zaposlenih

On je istakao da je bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović mogao da ide na poravnanje sa radnicima, da im se isplati glavnica, kako bi izbjegli velike troškove, ali to nije urađeno

4047 pregleda 44 reakcija 1 komentar(a)
Krstović, Foto: Demokrate
Krstović, Foto: Demokrate

Glavni grad je do prije dva mjeseca po osnovu tužbi radnika zbog smanjenja zarada, na osnovu odluke nekadašnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše iz maja 2013. godine, izgubio sporove u vrijednosti od 7,5 miliona eura.

To je tokom današnjeg zasjedanja Skupštine Glavnog grada saopštio odbornik Demokrata Janko Krstović, koji je pojasnio da je te podatke dobio u odgovoru na njegovo odborničko pitanje.

Krstović je istakao da je prema tim podacima do prije dva mjeseca bilo završeno 2.088 sporova, koje su pokrenuli radnici.

On je kazao da je tužbe pokrenulo 2.388 radnika i da će zbog toga cifra po tom osnovu ove godine biti i do deset miliona. Krstović je naglasio da je problematično i to što su u tim sporovima veliki sudski troškovi.

"Imamo slučaj jednog radnika 'Čistoće', koji je dobio spor, 1.180 eura, od čega je 380 za zarade, ostalo su sudski troškovi", kazao je Krstović.

On je istakao da je bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović mogao da ide na poravnanje sa radnicima, da im se isplati glavnica, kako bi izbjegli velike troškove, ali to nije urađeno.

Odbornici Skupštine Podgorice danas između ostalog raspravljaju o rebalansu budžeta za ovu godinu, a prema kojem bi umjesto 89, iznosio 84 miliona eura, odnosno za četiri manje od planiranog i prethodno usvojenog.

Odbornik Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić je istakao da je bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović bio za vansudsko poravnanje sa radnicima, kako bi se izbjegli veliki sudski troškovi.

Međutim, Krstović je odgovorio da on ima drugačiju informaciju.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih je istakao da je bio izričito protiv Odluke o smanjenju zarada i upozoravao da će biti velike posljedice za Glavni grad, ali da mu tada nisu vjerovali. On je istakao da je Stijepović tu najmanje kriv.

I odbornik Liberalne partije Jovan Rabrenović je istakao da je Stijepović bio za vansudsko poravnanje kako bi se izbjegli veliki troškovi.

Bonus video: