intervju predsjednice SDP

Vuksanović Stanković za "Vijesti": Nema čarobnog štapića, samo treba politička volja

Pružiti šansu ljudima i pustiti ih da rade po diktatu struke a ne po diktatu partije, recept je za jaku Crnu Goru SDP je opoziciona partija koja želi promjene na jasnom građanskom i evropskom konceptu, kroz snaženje a ne slabljenje državotvorne politike. Promjene koje suštinski znače povratak na političku i društvenu matricu nacionalizma i velikodržavlja iz 90-ih godina, koje zagovara značajan dio opozicije, nikada nećemo podržati, kaže liderka SDP-a

29091 pregleda 95 reakcija 60 komentar(a)
Hrvatska ili Slovenija su za četiri godine značajno povećale prosječnu platu, zašto ne bi i Crna Gora”: predsjednica SDP-a predaje izbornu listu, Foto: Luka Zeković
Hrvatska ili Slovenija su za četiri godine značajno povećale prosječnu platu, zašto ne bi i Crna Gora”: predsjednica SDP-a predaje izbornu listu, Foto: Luka Zeković

Nosilac izborne liste Socijaldemokratske partije za parlamentarne izbore i liderka partije Draginja Vuksanović Stanković ocijenila je da sa “antievropskim snagama i sa antievropskom politikom ne može biti pomaka naprijed ka završetku pregovora sa EU”.

“Mi ćemo biti dio samo one vlasti koja će beskompromisno sprovoditi reforme i ići ka EU”, kazala je ona za “Vijesti”, nakon što je ta partija prva predala listu za parlamentarne izbore.

Poruka SDP-a je “jaka Crna Gora”, odnosno jake institucije. Kako ćete povratiti poljuljano povjerenje u institucije, počev od Vlade, Skupštine, pravosuđa i zaustaviti kreativna tumačenja zakona i privilegije osobama bliskim vlastima?

Crna Gora je, nažalost, danas slaba država, zahvaljujući pogrešnom načinu vladanja koji je od nje stvorio “hibridni režim” kojega karakterišu “zarobljene institucije”. Taj način vladanja je državu faktički zaustavio na putu ka EU. Zbog tog načina vladanja građani Crne Gore sve lošije žive, dok s druge strane imamo sve više privilegovanih tajkuna i pojedinaca. Ne možemo imati jaku Crnu Goru kada tajkuni bliski vlastima duguju stotine miliona eura poreza, dok oko 60.000 naših građana prima platu manju od 250 eura. Kada imamo jednu od najmanjih minimalnih zarada i penzija u regionu. Nema jake Crne Gore kada nam je javni dug već krajem 2020. godine blizu 90 odsto BDP-a i kada uvozimo godišnje hrane i pića skoro pola milijarde eura.

Takva oslabljena Crna Gora rizikuje da bude izložena raznim udarima spolja, nacionalističkim tendencijama i velikodržavnim aspiracijama koji opet prijete regionu pa tako i Crnoj Gori.

Potreban nam je jak SDP da bi Crna Gora mogla da se nosi sa svim unutrašnjim i vanjskim izazovima.

I sa međunarodnih adresa stižu poruke o potrebi vladavine prava, ali ih sadašnja vlast uglavnom ignoriše, odnosno obesmišljava navodni napredak. Kako natjerati DPS da promjeni politiku koju sada vodi ili mislite da ta partija neće biti ključni činilac nove vlasti?

Samo analizirajte učinke ove vlasti u ključnim evropskim i reformskim politikama. Koliko smo zatvorili poglavlja, da li ima napretka u ključnim oblastima vladavine prava, stanja institucija, slobodi medija…. Četiri godine tapkamo u mjestu i suštinski smo zaustavljeni u tom procesu. Imamo stanje potpune institucionalne blokiranosti. Nema nikakvog dijaloga o važnim pitanjima. Parlament koji je za vrijeme SDP-a u vlasti bio mjesto dijaloga i najbolje ocijenjena institucija, danas je postao karikaturalno tijelo u kojem se desio i takav skandal da se ponavlja glasanje kada prođe neki opozicioni predlog. Zar treba da nas onda čude nikada gore ocjene naših evropskih i međunarodnih partnera u nedavnim izvještajima. Treba biti zaista slijep ili politički nepristojan pa ne vidjeti ove činjenice.

SDP ne likuje nad takvim stanjem, SDP želi promjenu takve politike i uvijek je tu da podrži dobre predloge ma od koga dolazili. Ko misli da nastavi da vodi ovakvu politiku suštinske konfrontacije sa EU, ne može vršiti vlast u Crnoj Gori. Jedino jaka, stabilna Crna Gora, koja će sprovoditi a ne fingirati reforme je Crna Gora koja ide naprijed. SDP je međunarodno provjereni garant takve državne politike bez koga, svima je jasno, nema promjena ovakvog stanja.

Najavljujete da bi sa SDP-om u vlasti, pregovori sa EU mogli biti završeni 2024. Na čemu bazirate optimizam, sa kojim političkim snagama bi SDP uveo Crnu Goru u EU?

Sa antievropskim snagama i sa antievropskom politikom ne može biti pomaka naprijed ka završetku pregovora sa EU. Mi ćemo biti dio samo one vlasti koja će beskompromisno sprovoditi reforme i ići ka EU.

Završetak pregovora sa EU do 2024. godine nije nimalo ambiciozan cilj ukoliko postoji politička volja nove vlasti da se pregovori završe. Ukoliko nema političke volje, kao što je sada nema, i 2124. nam je nedostižna.

Novom metodologijom pregovaranja EU je poslala jasnu poruku da nema više namjeru da toleriše politiku obesmišljavanja i izigravanja reformi. Ona je time jasno naglasila i šta misli o ovim našim domaćim-regionalnim političarima kojima je samo retorika evropska, a praksa autokratska i balkanska u najgorem značenju tog pojma.

SDP garantuje da će učešćem u vlasti obezbijediti završetak pregovora sa EU do kraja mandata naredne Vlade.

SDP u posljednje vrijeme insistira na ekonomskim temama, a to najavljujete i kao fokus vaše predizborne kampanje. Da li time pokušavate da se dopadnete građanima ili zaista imate plan kako da “prosječna plata na kraju narednog mandata bude 700 eura i da ne bude privilegovanih tajkuna koji ne plaćajući poreze uskraćuju bolji život svim građanima Crne Gore”?

I ovdje stvar nije toliko komplikovana kako se moguće čini na prvi pogled. Kao i kod pregovora sa EU, potrebna je uglavnom politička volja. Politička volja da se naplati porez od tajkuna, politička volja da se prekinu lanci korupcije, politička volja da se privilegovani dovedu “k poznaniju prava”. Nema nikakvog čarobnog štapića, jedino što nam je potrebno je poštena vlast ili čak elementarno poštena vlast.

Pa i zemlje u našem okruženju kao što je Hrvatska ili Slovenija su za četiri godine značajno povećale prosječnu platu. Zemlje kao što su Poljska, Češka i Mađarska su za četiri godine prosječnu platu uvećali čak i 30 posto. Zašto mi ne bismo mogli da uradimo isto? Ko nam to smeta da implementiramo politiku u kojoj će svi biti jednaki a zakon važiti jednako za sve? Da li nam je potrebna neka posebna pamet i ekspertiza da iskorijenimo ili makar smanjimo nepravdu i korupciju? Mi mislimo da ne – mi mislimo da je tu politička volja ključna. A političke volje će biti sa SDP-om u vlasti – pokazali smo na bezbroj primjera da nam se može vjerovati kada je ova stvar u pitanju. Naravno, nije dovoljno ni samo spriječiti brojne devijacije, iako je to svakako prvi korak. Da bismo radikalno promijenili sliku i strukturu naše ekonomije, potrebni su nam stručnjaci u različitim oblastima. SDP je spreman, kao i uvijek, da otvori vrata za takve ljude kakvih u CG svakako ima. Poštena vlast mora pružiti šansu tim ljudima i pustiti ih da rade po diktatu struke a ne po diktatu partije.

Vaša partija je gotovo dvije godine instistirala na izmjenama zakona o penzionom osiguranju, koji je Vlada sada predložila kao predizborni?

Vodili smo uporno ovu borbu i nijesmo odustali od namjere da zaštitimo jednu od ranjivijih kategorija stanovništva - naše penzionere. Zato čestitamo svim postojećim i budućim penzionerima veliku pobjedu koja je ostvarena usvajanjem Zakona o PIO.

Šta su motivi vlasti, manje nam je važno iako je ta stvar očigledna svima. Ono što nam je najvažnije i zbog čega osjećamo ogromnu moralnu i političku satisfakciju je to što je naša gotovo jednogodišnja uporna i principijelna borba urodila plodom i što su se poslanici konačno izjasnili o ovom Zakonu. Moramo biti iskreni i odati priznanje sindikatima i svima ostalima koji su vodili ovu borbu.

Svaka uspješna politika se mjeri konkretnim rezultatima koje postigne. Mi smo pokazali da se i iz opozicije, kada postoji volja i jasan cilj, mogu postići konkretni rezultati i korist za građane. Mi u SDP-u tako vidimo politiku, za nas politika nije galama, ni samo kritika ili kritizerstvo, već strpljiv i uporan rad i najvažnije konkretan rezultat.

Zbog čega je SDP odlučio da samostalno izađe na izbore i da ni na koji način ne učestvuje u opozicionim predizbornim kombinacijama?

SDP je opoziciona partija koja želi promjene u Crnoj Gori, ali na jasnom građanskom i evropskom konceptu, kroz snaženje a ne slabljenje državotvorne politike. Promjene koje suštinski znače povratak na političku i društvenu matricu nacionalizma i velikodržavlja iz 90-ih godina, koje zagovara značajan dio opozicije, nikada nećemo podržati. U tome je i specifičnost opozicionog djelovanja SDP-a zbog čega je i odluka o našem samostalnom nastupu na izborima logična i jedino ispravna.

Vjerujem da nikada nije bilo tako jasno kao danas da od snage SDP-a značajno zavisi da li će CG napraviti nove iskorake i promjene u državotvornoj i evropskoj politici ili će nastaviti svima vidljivo nazadovanje u gotovo svim oblastima. Nemam dilemu da građani tu ulogu i važnost SDP-a za stabilnost i vitalnost državotvorne politike do kraja prepoznaju. Crna Gora je uvijek bila, a i danas je, najsigurnija sa SDP-om. Jak SDP je garant jake i stabilne Crne Gore. Građani na izborima pred sobom imaju SDP kao čist izbor - politički, vrijednosno i međunarodno potvrđen u naše tri decenije trajanja.

Medenica treba da podnese ostavku i da relaksira državu daljih kritika

Ministar pravde je nedavno u Skupštini tvrdio da je ranije bio protiv izbora sudija za treći mandat. Sjećate li se vi toga i kako komentarišete to što njegova preporuka Vesni Medenici i njenim kolegama da podnesu ostavke nije uvažena?

Ministar Pažin je kao član Sudskog savjeta glasao za treći mandat Vesne Medenice. Zbog toga, država danas trpi snažne kritike EU i međunarodnih partnera. Jedini ispravan potez bi bio da Vesna Medenica podnese ostavku i da relaksira Crnu Goru od daljih kritika međunarodne javnosti i štete za imidž Crne Gore kod evropskih partnera.

Samo je u SDP-u žena predsjednica i nosilac liste

Prema dosadašnjim informacijama, vi ste jedina žena nosilac poslaničke liste. Da li će SDP ispoštovati preporuke sa međunarodnih adresa i jedan od milenijumskih ciljeva UN da na listama bude 40 odsto žena?

SDP je uvijek bio pokretač emancipatorskih procesa u politici pa tako i važne teme učešća žena u političkim procesima. SDP je jedina partija u kojoj je žena predsjednik partije i po svemu sudeći jedina lista sa ženom kao nosiocem liste. Crna Gora u ovoj oblasti jeste napravila generalno pomake naprijed, ali vjerujem da ima prostora za značajna poboljšanja. Nažalost, nijesmo uspjeli da izvršimo određene zakonske korekcije u izbornom zakonu zbog ukupne političke klime, ali vjerujem da ćemo biti u prilici da to uradimo tokom narednog skupštinskog mandata.

Preporučujemo za Vas