Dogovorili se DF, SNP, Narodni pokret, Prava Crna Gora i ostali: Krivokapić nosilac liste

U koaliciji su Demokratski front, SNP, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti

107156 pregleda 3226 reakcija 399 komentar(a)
Zdravko Krivokapić, Foto: Mitropolija.com
Zdravko Krivokapić, Foto: Mitropolija.com

Profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić biće nosilac liste velikog saveza u kome će se naći Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti, saznaju “Vijesti”.

Koalicija je dogovorena u petak veče, iako su prve informacije ukazivale da bi se sve moglo otegnuti i preko vikenda jer se čekala saglasnost SNP i Miodraga Dake Davidovića, koordinatora Narodnog pokreta.

Krivokapić se nedavno u javnosti pojavio kao jedan od osnivača NVO “Ne damo Crnu Goru” koja se smatra bliskom Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a koja je u kratkom roku organizovala niz javnih tribina, a na kojima su učestvovali episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović... Koalicija ima radni naziv “Svi zajedno!”

Na drugom mjestu se očekuje lider Nove Andrija Mandić, na trećem Milan Knežević lider DNP-a. Pozicija četiri rezervisana je za ženu, prema dogovoru lidera partija koji je ranije postignut sa ženskom političkom mrežom, dok će se na petoj poziciji naći lider PZP-a Nebojša Medojević.

Medojević, Knežević i Mandić
Medojević, Knežević i Mandićfoto: Luka Zeković

Sedma pozicija već je rezervisana za predsjednika vanparlementarne Prave Crne Gore Marka Milačića.

Zajedničku listu zagovara zvanični Beograd, pa su navodno predstavnici predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča direktno uključeni i vrše pritisak na objedinjavanje dijela opozicije, za šta saglasnost stiže i iz djelova SPC.

Socijalistička narodna partija bi trebalo da dobije četiri mandata među prvih 20 na listi, što je bio i jedan od zahtjeva u pregovorima. Ujedinjena Crna Gora će dobiti jedno mjesto među prvih deset, i jedno mjesto na “granici prolaza”. Još se traži “adekvatno mjesto” za kandidate ostalih konstituenata Narodnog pokreta. Još uvijek se pregovara o tome da se na listi, među projektovanim garantovanim mandatima, nađe još neka stranačka ličnost.

Šćekić i Joković
Šćekić i Jokovićfoto: Luka Zeković

SNP je imao problem oko podrške koaliciji sa DF-om, ali je uslov da lider partije Vladimir Joković dobije saglasnost za ukrupnjavanje bio da tu bude i Narodni pokret, što je ispunjeno.

DF je kvotu na izbornoj listi cijenio na osnovu poslaničkih mandata sa parlamentarnih izbora 2016, a sigurni kandidati SNP-a su predsjednik stranke Joković i Dragoslav Šćekić, predsjednik Opštine Berane, a kao treća se spominje Danijela Đurović, potpredsjednica iz Herceg Novog, naveo je izvor TV Vijesti.

Članice Narodnog pokreta Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora i Aleksandar Damjanović (biran na listi SNP-a) imaju četiri mandata na izborima 2016, pa smatraju da im i sada toliko pripada. U toj listi su i pojedinci iz građanskih inicijativa koje su učestvovale na lokalnim izborima od primorja do sjevera. Takođe i pojedine vanstranačke ličnosti, među kojima pojedinci bliski crkvi, te Davidović.

Damjanović
Damjanovićfoto: Boris Pejović

Prema informacijama TV Vijesti, izvjesnija je opcija da na listi bude predstavnik Ujedinjene dr Vladimir Dobričanin.

“Ostale stranke Narodnog pokreta, prvenstveno Radnička partija Maksima Vučinića, eventualno bi mogla da računa na jedan mandat, ali vjerovatno ne među prvih 20 mjesta. Pitanje je i da li će se i iz čije kvote naći mjesto za Aleksandra Damjanovića koji je kao nezavisni poslanik bio dio koalicije „Da svako ima“ i čiji su ključni konstituenti, SNP, Ujedinjena i Radnička. Damjanović je iz poslaničkih klupa posljednjih mjeseci napadao sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, po čemu se prepoznaje i politika stranaka Narodnog pokreta, ali i SNP-a, čiji je on član i poslanik nekada bio. Važi za solidnog poznavaoca ekonomije, pa bi ga i zato ovaj savez rado vidio u svojim redovima”, navodi izvor TV Vijesti.

Vučinić
Vučinićfoto: Radnička partija

Nakon Socijaldemokratske partije (SDP) koja je predala izbornu listu za parlamentarne izbore 30. avgusta, od opozicionih partija danas bi to trebalo da završi koalicija okupljena oko Demokrata, a u ponedeljak “Crno na bijelo”, čiji je centar Građanski pokret URA..

Krajnji rok za predaju izbornih lista je 4. avgust u ponoć.

DPS predao listu za izbore u Budvi

Ni u vladajućoj koaliciji još nijesu požurili sa predajom listi, pa su to učinile jedino Socijaldemokrate.

Predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović najavio je da će njegova partija predati listu vjerovatno 4. avgusta nakon onih na lokalnom nivou.

“Pripremili smo liste za lokalne izbore. Napravili smo preciznu dinamiku da se jedan po jedan dan predaju liste da bismo obezbjeđivali potrebnu medijsku pažnju za svaku od aktivnosti naše partije u svakoj od pet opština gdje se održavaju izbori. Moja pretpostavka je da će u finalu toga, 4. avgusta, kada je i posljednji dan predaje lista, biti predata DIK-u i naša lista”, kazao je Đukanović u intervjuu Prvoj televiziji.

Divanović
Divanovićfoto: Vuk Lajović

DPS je juče sa koalicionim partnerima Socijaldemokratama, Crnogorskom i Liberalnom partijom predao izbornu listu za lokalne izbore u Budvi. Nosilac liste je aktuelni predsjednik Opštine Budva, Nikola Divanović.

Na listi nakon Divanovića slijede Predrag Jelušić (DPS), Anđela Ivanović (Crnogorska), Suzana Pribilović (DPS), Petar Ivković (SD), Snežana Kuč (DPS)...

Bečić nosilac, na drugom mjestu Lekić

Demokratska Crna Gora, Demos, PIR, Nova ljevica i Društvo za istraživanje politike su pripremili listu čiji će nosilac biti Aleksa Bečić.

Drugi na listi je Miodrag Lekić (Demos), a slijede Zdenka Popović, Dragan Krapović, Boris Bogdanović, Momo Koprivica, Stevan Katić...

Oni su juče objavili listu, koju će vjerovatno danas predati.

Bonus video: