URA: Jedina smo partija koja je tražila odlaganje izbora, situacija sa koronom nije bezazlena

“Na mjesec dana od održavanja izbora Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) ćuti o tome da li se izbori mogu održati, može li se sprovesti izborna kampanja, organizovati izborni dan, da li će to ugroziti zdravlje stanovništva, i dovesti u pitanje legalitet izbora”, naveo je Radovanić

12735 pregleda 209 reakcija 45 komentar(a)
Radovanić, Foto: GP URA
Radovanić, Foto: GP URA

U Crnoj Gori nema uslova za održavanje fer i demokratskih izbora, smatraju u Građanskom pokretu (GP) URA, navodeći da je zbog epidemije koronavirusa, očekivano da izlaznost bude manja, u odnosu na prethodne izbore.

Generalni sekretar te partije, Mileta Radovanić kazao je agenciji MINA da je, zbog svih dešavanja koja su prethodila izborima, nejasno kome će smanjena izlaznost ići u korist.

“Uslova za održavanje fer i demokratskih izbora u Crnoj Gori nema. URA je više puta u proteklom periodu na to ukazivala i nudila svoja rješenja i predloge, kako bi poboljšali izborne uslove. Uzimajući sve okolnosti u obzir, za očekivati je da izlaznost bude manja u odnosu na ciklus prethodnih izbora”, kazao je Radovanić.

Prema njegovim riječima, u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) žele da se izbori održe po svaku cijenu, jer kako je naveo, znaju kakve će Crna Gora ekonomske posljedice imati na jesen.

“DPS je očigledno u problemima i ne može kao ranije tako lako motivisati svoje birače da izađu. Takođe, pritisci i ucjene više ne daju rezultate na kakve su navikli”, kazao je Radovanić.

On smatra da, situacija u kojoj se nalazi Crna Gora, nije nimalo bezazlena i da bi zdravlje građana trebalo da bude na prvom mjestu.

“Jedina smo partija koja je zatražila odlaganje parlamentarnih i lokalnih izbora", kazao je Radovanić.

Prema njegovim riječima, zdravstvene mjere koje se odnose na organizaciju izbornog dana, nisu još donijete i to je, kako smatra, nedopustivo.

“Na mjesec dana od održavanja izbora Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) ćuti o tome da li se izbori mogu održati, može li se sprovesti izborna kampanja, organizovati izborni dan, da li će to ugroziti zdravlje stanovništva, i dovesti u pitanje legalitet izbora”, naveo je on.

Radovanić je kazao da se i ne zna ni na koji način će glasati ljudi koji budu zaraženi koronavirusom i oni koji se nalaze u samoizolaciji.

“Dileme su brojne, sa svim se značajno kasni i dolazimo u nepoznatu situaciju na tako malo dana do održavanja izbora. Zvuči apsurdno da jedno “ad hok” tijelo zapravo vodi državu. NKT je suspendovalo sve ostale institucije u državi čime su, zapravo, skinuli odgovornost sa DPS-a i njegovih čelnih ljudi”, kazao je Radovanić.

Radovanić je rekao da su trenutni uslovi za održavanje izborne kampanje nesvakidašnji i da će se većina kampanje voditi putem društvenih mreža.

“Važan faktor je i to da će kampanja biti veoma kratka. Digitalne platforme će biti glavna arena političke borbe i URA je u tom domenu jedna od najačih partija. Našu kampanju ćemo bazirati upravo na različitim digitalnim i modernim načinima komunikacije”, kazao je Radovanić.

On je rekao da je URA građanima ponudila platformu “Crno na bijelo”, na čijim bi se osnovama trebale desiti promjene u Crnoj Gori kako bi je sačuvali.

On je naveo da su vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforme ekonomskog, zdravstvenog i obrazovnog sistema kao i zašatita životne sredine, temelj i fokus oporavka Crne Gore.

"Jedina smo partija koja je odlučila da prioritet daje struci, gdje će oni koji su profesionalci u svojim oblastima, bez ikakvog političkog i partijskog upliva raditi na jačanju i razvoju navedenih vrijednosti i pirncipa", zaključio je Radovanić.

Bonus video: