I hram u Budvi u vrtlogu političke krize

Nova budvanska vlast na upite o gradnji Mitropoliju crnogorsko-primorsku je uputila na Ministarstvo održivog razvoja i turizma

36939 pregleda 126 reakcija 120 komentar(a)
Planirani izgled hrama u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Planirani izgled hrama u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Gradnja najvećeg hrama na ovom dijelu Jadrana - Hram svetog apostola i jevanđeliste Marka na mjestu sadašnje gradske kapele, na crkvenoj zemlji između Crkve Sveta Petka i budućeg poslovno-trgovačkog centra HD “Laković”, nije dobila zeleno svjetlo nove gradske uprave Budve.

Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je 28. jula vršiocu dužnosti glavnog gradskog arhitekte, Mladenu Ivanoviću podnijela zahtjev za davanje saglanosti na idejno rješenje budućeg hrama, prema informacijama “Vijesti”, upućena je na Ministarstvo održivog razvoja.

Srpska pravoslavna crkva, kako joj je to predočeno, moraće da zatraži izradu urbanističkog projekta za šta je nadležno resorno ministarstvo kojim trenutno koordinira premijer Duško Marković.

Veliki crkveni kompleks na gradskoj zaobilaznici, koji je uknjižen na dobro Crkve Sveta Petka, obuhvaćen je važećim detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun”.

Mitropolija je dobila urbanističko-tehničke uslove i na toj parceli predviđena je gradnja hrama, ali je obavezno da se uradi prvo urbanistički projekat.

Zahtjev crkve novoj opštinskoj administraciji koju predvodi Nikola Divanović (DPS), dolazi u jeku najveće političke krize koja trese metropolu turizma, samo mjesec uoči lokalnih izbora i aktuelne kampanje praćene velikim tenzijama, nakon što je uz asistenciju policije i kompletnog državnog aparata, instalirana nova gradska uprava.

Prethodna gradska uprava predvođena Markom Carevićem, podržavala je Mitropoliju u naumu da započne gradnju hrama i najavljivala da će Opština sa crkvene zemlje ukloniti gradsku kapelu i premjestiti je stotinjak metara dalje u okvire groblja.

Na odluku da započne gradnju, svakako je uticao i poslovni aranžman MCP sa trgovačkim lancem, jer je susjednu parcelu ustupila u dvodecenijski zakup HDL-u, koji je već ugrubo završio jednospratni poslovno-trgovački centar.

Mitropolit Amfilohije još u martu prošle godine u razgovoru za “Vijesti” najavio je izgradnju hrama, upravo u vrijeme kada je od gradske vlasti imao punu podršku.

Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohijefoto: Boris Pejović

“Ako Bog da, gradićemo hram apostola Marka, to sada i od vas Budvana zavisi. I treba da se sagradi, jer je to najstariji hram koji je bio. Vrijeme je da se taj hram obnovi. Apostol Marko je preko onog lava (prim aut. - Sveti Marko se na slikama obično prikazuje s krilatim lavom, jer on naglašava snagu uskrsnuća i savladavanja smrti), a lav je u grbu Crne Gore. Ako hoćemo da osveštamo i grb Crne Gore na pravi način, onda treba da gradimo i hram Svetog apostola Marka”, kazao je tada mitropolit.

Prema njegovim riječima, hram će biti ukras Budve.

“Kada sam sada dolazio, vidio sam da je Budva izrasla u veliki grad. Taj hram će biti ukras Budve i njena duša”.

“Vijesti” su imale prilike da vide maketu budućeg hrama - dok je gradom upravljao Carević bila je na njegovom radnom stolu u kabinetu.

Nekadašnja glavna gradska arhitektica Ana Samardžić prošle godine dala je saglasnost na idejno rješenje poslovno-trgovačkog kompleksa HDL-a.

Idejnim rješenjem predviđene su dvije faze - jedna koja podrzumijeva gradnju jednospratnog poslovno-trgovačkog centra i druga faza predviđa gradnju II, III, IV i V sprata, sa ukupno 59 stanova.

Ukupna površina crkvene zemlje, na kojoj će biti izgrađen hram, ali i supermarket je 4.518 kvadrata.

Crnogorska i Džaković digli ruke da HDL kupi opštinsku zemlju za supermarket

Da bi HDL mogao da izgradi supermarket, bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa je početkom novembra 2018. godine, Skupština opštine, tijesnom odborničkom većinom, dala zeleno svjetlo da se lancu supermarketa za 154.000 eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje.

Za zeleno svjetlo da se gradi supermarket glasalo je deset odvornika tadašnje vladajuće koalicije - šest iz redova DF-a, tri iz Crnogorske, SNP, i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Protiv je bilo devet odbornika – sedam Demokrata, nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić.

Bukvalno je glas jednog odbornika prevagnuo da se HDL-u proda opštinska zemlja.

Opština Budva zaključila je prije godinu i po ugovor o izmirivanju komunalija sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i trgovačkim lancem Hard Diskont Laković, koji su kešom platili 414 hiljada eura na ime gradnje prve faze poslovno-stambenog objekata na crkvenoj zemlji - dobru Crkve Sveta Petka na zaobilaznici, neposredno uz gradsku kapelu.

Kako stoji u ugovoru, riječ je o prvoj fazi, kojom je predviđena gradnja objekta sa prizemljem i prvim spratom, što je ukupno 2.970 kvadrata bruto građevinske površine, dok će u podrumu biti smještene garaže i tehničke prostorije ukupne površine od 2.134 kvadrata.

HDL je na dvije decenije zakupio crkvenu zemlju i investitor je izgradnje poslovnog centra u kome će biti veliki supermarket i šoping centar, dok se Mitropolija kao titular vlasništva na zemljišnom kompleksu pojavljuje kao potpisnik ugovora.

Gradnja trgovačkog centra povjerena je kompaniji Bemax.

Dimenzije i spratnost odrediće nakon urbanističkog projekta

Tačne dimenzije i pozicija hrama Svetog apostola Marka biće određene nakon što se uradi urbanistički projekat.

Spratnost hrama je prizemlje, a visina i tačan položaj objekta biće određeni idejnim projektom, saopšteno je ranije.

“Nije dozvoljena gradnja novih objekata namijenjenih stanovanju ili administrativnim potrebama, sem onih koji već postoje ili su planirani na parceli, kako bi sam vjerski objekat bio afirmisan kao reper u okruženju. U okviru crkvene parcele, pored saboranog hrama obezbijediti prostor za izgradnju pratećih sadržaja kao što su upravno-administrativni sadržaji, društvene prostorije...”, navodi se u urbanističko-tehničkim uslovima koje je Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva izdao prošle godine Mitropoliji.

Bonus video: