Marković: Crna Gora članstvom u NATO preuzela odgovornost

Predsjednik Vlade se u razgovoru sa kanadskom ambasadorkom zahvalio Kanadi na podršci Crnoj Gori prilikom procesa evroatlantske integracije
68 pregleda 3 komentar(a)
Keti Čaba, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Keti Čaba, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.01.2018. 17:15h

Crna Gora je, kao članica NATO-a, preuzela sve odgovornosti koje članstvo u Alijansi podrazumijeva, kazao je premijer Duško Marković.

On je danas, kako je saopšteno iz Vlade, primio u nastupnu posjetu ambasadorku Kanade Keti Čabu.

„Zaključeno je da dvije države njeguju prijateljske odnose i da obje strane vide mogućnost unapređenja na ekonomskom planu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Marković, u tom kontekstu, založio za snažnije prisustvo kanadskog biznisa u Crnoj Gori, istakavši da je Crna Gora pokazala da predstavlja siguran i atraktivan ambijent za investicije.

Marković se zahvalio Kanadi na podršci Crnoj Gori prilikom procesa evroatlantske integracije.

„I istakao da je naša zemlja, kao članica NATO-a, preuzela sve odgovornosti koje članstvo podrazumijeva“, kaže se u saopštenju.

Čaba je, kako se navodi, čestitajući Markoviću članstvo Crne Gore u NATO-u ambasadorka Čaba je rekla da će dvije države nastaviti saradnju kao partneri.

„Ambasadorka Kanade je ocijenila da Crna Gora predstavlja važan faktor u održavanju stabilnosti regiona Zapadnog Balkana“, dodaje se u saopštenju.

Jasno vidljiv napredak ka članstvu u EU

Čaba je u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem ocijenila da je Crna Gora postigla značajan i jasno vidljiv napredak na reformskom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno iz Skupštine, u razgovoru Brajovića sa novoimenovanom nerezidentnom ambasadorkom Kanade u Crnoj Gori konstatovano je da su odnosi dvije države dobri i prijateljski, i da je potrebno da se u narednom periodu razvijaju i unaprjeđuju intenziviranjem političkih kontakata i dijaloga na visokom nivou.

Brajović je zahvalio ambasadorki na snažnoj podršci koju je Kanada pružala Crnoj Gori na putu učlanjenja u NATO, kao jednom od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva.

„Naglašavajući da je jasno vidljiv značajan napredak koji je Crna Gora ostvarila na reformskom putu ka članstvu u EU, ambasadorka Čaba je istakla da je ubijeđena da je Crna Gora potpuno usredsređena na postizanjepreuzetih obaveza na putu integracija u EU“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da, imajući u vidu dosadašnje pozitivno iskustvo sa kanadskim investicijama u Crnoj Gori, postoji značajan prostor za dalji razvoj saradnje u oblasti ekonomije, turizma, nauke i kulture.

Bonus video: