Tači apelovao na poslanike: Ratifikujte sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom

Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom jedan je od posljednjih uslova Evropske komisije (EK) za ukidanje viznog režima Kosovu
9 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 30.01.2018. 15:45h

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je da je nekoliko dana ostalo do objavljivanja Strategije proširenja Evropske komisije za evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana i prema njemu veoma je neophodno da su u ovim trenucima pokaže odgovarajuće liderstvo i ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Tači je u postu na društvenoj mreži Facebook napisao da sada nije vreme za krivicu ili izgovor, već za akcije u interesu države i građana.

"Prošlo je nekoliko dana do objavljivanja Strategije proširenja Evropske komisije za evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. Ovo je istorijska prilika da Kosovo bude pravilno uključeno u ovu strategiju, a građani Kosova imaju jasnu sliku o narednim koracima ka integraciji u Evropsku uniju. Ova jasnoća, zajedno sa besplatnim i bezviznim putovanjem, bila bi najbolja vijest za svakog građanina Kosova na desetu godišnjicu nezavisnosti naše zemlje. Evropska unija, koja ima ovu strategiju i druge važne odluke za našu zemlju, ne zanima šta građanin želi, ali je zainteresovan da vidi kako su njihove institucije ispunile svoje zahtjeve", napisao je Tači.

Dodao je da "ovdje nema nepoznanica".

"Hitno pitanje koje imamo pred sobom jeste: da li ćemo učiniti ono što je potrebno kako bi se uklonile sumnje da želimo budućnost u EU? Da li želimo da našoj mladosti pružimo priliku da se trudimo za zaslužnu budućnost u evropskoj porodici? Ili želimo da ih zbunjujemo zauvjek u kratkoročnom političkom cilju. Sada nije vrijeme za krivicu ili izgovor, već za postupke u interesu države i građana. Ne mogu dovoljno naglasiti da je u ovom trenutku neophodno pokazati odgovarajuće vođstvo. A takva odluka je ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, zemljom koja je donijela teške odluke u vezi sa Kosovom, za koju smo zahvalni. Moramo učiniti ono što je u najboljem interesu građana, jasna evropska perspektiva i slobodno kretanje naših građana u Evropi", naveo je Tači.

Premijer Duško Marković posjetiće Kosovo 6. februara.

Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom jedan je od posljednjih uslova Evropske komisije (EK) za ukidanje viznog režima Kosovu.

Bonus video: