Šehović za "Vijesti": S našom politikom je svako načisto

"Nemamo potrebu da pojašnjavamo kome je smetalo to što je za vrijeme lokalne vlasti u Plavu na čelu s nama iz SD-a za dvije godine urađeno više nego za prethodnih 20 Za razliku od takve, “građanske” opozicije, koju karakteriše politička licemjernost, jer nam iz čvrstog koalicionog zagrljaja na lokalnom nivou s negatorima Crne Gore i svega građanskog u njoj poručuju kako se oni tobože bore za jaku Crnu Goru, nas karakteriše dosljednost SD na parlamentarne izbore izlazi samostalno zato što mu rezultati u resorima koje je vodio i posljedično podrška građana, ne samo to omogućavaju, već i zahtijevaju i obavezuju"

33396 pregleda 2752 reakcija 451 komentar(a)
Šehović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Šehović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović rekao je za “Vijesti” da njegova partija očekuje veću podršku građana nego na prethodnim parlamentarnim izborima jer njeni funkcioneri iza sebe imaju konkretne rezultate.

Komentarišući nedavne ostavke plavskih funkcionera, kaže da vjeruje da će građani prepoznati šta je SD sve uradio od lokalnih izbora i “kazniti” one koji su pokušali to da spriječe.

Zbog čega SD izlazi samostalno na parlamentarne izbore? Čime pridobijate birače, programom ili mogućnostima da im ponudite mjesta u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi?

SD izlazi samostalno zato što mu rezultati u resorima koje je vodio i posljedično podrška građana, ne samo to omogućavaju, već i zahtijevaju i obavezuju. Naime, činjenica da osim nas samo još jedna partija ima odbornike u svakoj opštini, jasan je pokazatelj da smo stekli povjerenje građana na lokalnom nivou, i to prije svega radom i ispunjavanjem obećanja. Osim toga, rezultati svih lokalnih izbora u prethodne četiri godine pokazuju da je podrška u SD duplirana u odnosu na onu iz 2016. godine.

Na samostalan nastup nas obavezuje i to što je s nama i našom polikom svako načisto! Kao neko ko se diči dosljednošću u afirmaciji nezavisne, multietničke i građanske Crne Gore prije svega, za čije čelne ljude je privrženost tekovinama takve - vječne Crne Gore bila karakteristika i tokom ratnih 90-ih kada su bili jedni od rijetkih koji su sačuvali njen obraz, i 2006. godine kada je obnavljana nezavisnost, ali i 2016. godine kada su neki, koji sada sebe nazivaju “građanskom” opozicijom, pokušali da Crnu Goru izdaju crnogorskim glasovima. Za razliku od takve, “građanske” opozicije, koju karakteriše politička licemjernost jer nam iz čvrstog koalicionog zagrljaja na lokalnom nivou s negatorima Crne Gore i svega građanskog u njoj, poručuju kako se oni tobože bore za jaku Crnu Goru, nas karakteriše dosljednost. A takvu našu dosljednost i u politici, i u ispunjavanju datih obećanja, građani i cijene i svojom sve većom podrškom nagrađuju.

Dakle, podršku birača i postepen, ali kontinurian rast koji mi bilježimo, nije lako ostvariti. Iza toga stoje godine rada na realizaciji izbornog programa, koji se ne bazira na tome ko će koga više uvrijediti, već ko će koliko za ovo društvo nešto konkretno uraditi. Crna Gora se voli radom, a ne busanjem u prsa! A činjenica koju niko ne može poreći jeste da su u resorima koje smo pokrivali ostvareni zapaženi rezultati. Građani to prepoznaju i odlučuju se za partije na osnovu rezultata, i ne smiju se potcjenjivati prodajom jeftine politike.

Istakli ste ranije da očekujete barem dvostruko veću podršku građana na ovim izborima. Šta je razlog takvom optimizmu?

To nije optimizam već informisani stav. Kako sam već saopštio, prema podacima s lokalnih izbora održanih u posljednje 4 godine, podrška socijaldemokratama je duplirana.

Tako, na primjer, u Plavu na posljednjim lokalnim izborima zabilježili smo rast od 155 odsto u odnosu na parlamentarne izbore, u Baru 141 odsto, Ulcinju 121 odsto, Podgorici 75 odsto, Danilovgradu 82 procenata, Kolašinu 70 odsto, Rožajama 67 procenata. Dodatno, na Cetinju, u Petnjici, Mojkovcu i Tuzima smo na posljednjim lokanim izborima imali rast podrške za prosječno 51 odsto u odnosu na posljednje parlamentarne izbore.

Podrška nam raste jer se ponašamo odgovorno, pristojno, civilizovano, i bavimo se svojim poslom, zbog kojeg su nas, uostalom, građani i birali. Zato nam sve veći broj mladih obrazovanih ljudi, kojima je dosta političkog cirkusa i primitivizma kojem nerijetko svjedočimo, svakodnevno prilazi, jer u nama vide one koji znaju, mogu i smiju. Vide odlučne ljude okrenute ka budućnosti, a ne prošlosti. Ljude koji vjeruju u evropsku, a ne epsku Crnu Goru zaglavljenu u srednjem vijeku. Vide ljude koji ne bježe od odgovornosti nego je preuzimaju. Riječju, ljude koji odlučuju.

Uz naše insistiranje na otvaranju životnih tema, te ozbiljnom i neagresivnom pristupu politici, prilično smo sigurni da će naše projekcije biti ostvarene.

U čemu vidite prednost SD-a u odnosu na SDP, čiji ste dio nekada bili? Programski ste veoma slični?

To što su neke partije programski slične ne mora da znači ništa, ako je nekima od njih taj program mrtvo slovo na papiru. Odnosno, to što se neko izjašnjava državotvornom partijom, da bi kasnije sklapao koalicije s partijama koje slave Podgoričku skupštinu i nestanak i Crne Gore i svega crnogorskog u njoj, građani prepoznaju i kažnjavaju. Između naše dosljednosti i njihovog političkog licemjerstva, građanima i nije tako teško napraviti pravi izbor. I napravili su ga, ostavljajući ih ispod cenzusa kako u Podgorici, tako i u većini drugih opština. Zato i ne predstavljaju našu ozbiljnu političku konkurenciju. Više i nijesu u našem fokusu, niti imamo vremena da se njima bavimo. Njihovo vrijeme je prošlo, a naše tek dolazi.

Očekujete li da će lokalni funkcioneri u Plavu koji su napustili partiju, podnijeti ostavke i, ako to ne urade, da li ćete ih smijeniti? Da li ćete dovoditi u pitanje i poziciju sekretara Ministarstva prosvjete u tom kontekstu?

Očekujem da će bivši funkcioneri Socijaldemokrata iz Plava uraditi upravo onako kako im nalaže savjest, moral i politička kultura. Ni manje ni više od toga.

Iz konteksta događaja u Plavu i saopštenja stiče se utisak da bi DPS mogao imati veze s ovim potresom u vašem odboru, posebno jer ste na lokalnim izborima 2018. dobili najviše glasova i realno je bilo očekivati da ćete i na parlamentarnim izborima?

Politička kultura nam nalaže da se svojim bivšim partijskim drugovima više ne bavimo, osim da im iskreno poželimo sve najbolje. Još manje imamo potrebu da pojašnjavamo kome je smetalo to što je za vrijeme lokalne vlasti u Plavu na čelu s nama iz SD-a za dvije godine urađeno više nego za prethodnih dvadeset. Svi se mi dobro znamo, pa će Plavljani na izborima znati da prepoznaju zaslužne za postignute rezultate, ali i da kazne one koji su pokušali da taj preporod zaustave.

Moto vaše kampanje je “Mi odlučujemo”, šta time poručujete i koliko ste novca opredijelili?

Slogan “Mi odlučujemo” je potpuno jasan i iza njega stoji čitav niz motiva i socijaldemokratskih vrijednosti: mi građani; mi neostrašćeni; mi vrijedni; mi odlučni; mi koje interesuju životne teme; mi koji znamo šta hoćemo i savjesno radimo na tome… ima nas dosta, i upravo zato što nas ima dosta i što dijelimo temeljne i prave vrijednosti, mi odlučujemo.

Radimo, rekao bih, dobru komunikaciju s javnošću, znamo šta građane, posebno mlade, interesuje, a to nije dolivanje ulja na rasplamsalu ostrašćenost i onako polarizovanog društva. Mi vraćamo u fokus ekonomiju, obrazovanje, zdravstvo, socijalna pitanja, što ćemo prezentovati narednih dana. I imamo sjajan tim mladih ljudi. Za to vam nije potreban veliki novac, više pamet.

Uprkos sve većem broju inficiranih nema najave odlaganja izbora. Zbog čega, kad iskustvo Srbije govori da je to opasno za širenje epidemije?

Socijaldemokrate nijesu partija koja će sebi dozvoliti kalkulantski pristup bilo kojoj temi, a posebno ne onoj koja se tiče zdravlja. Svi mi možemo da imamo lični stav o tome ima li zdravstvenih uslova da se održe izbori, ali Institut za javno zdravlje i nadležne zdravstvene institucije su te koje daju konačnu riječ na ovu temu, a koju smo svi dužni da poštujemo.

Kako tumačite to što većina opozicionih partija ne insistira na odlaganju izbora, kao da su im preča poslanička mjesta od javnog i zdravlja njihovih porodica i saradnika?

SD kao partija drugačije političke kulture nema namjeru da otvara jalove polemike povodom ove ili bilo koje druge teme s bilo kim. Jer, za razliku od većine drugih na političkoj sceni koji se iscrpljuju u međusobnim svađama, mi vrijedno i marljivo radimo. Mi unapređujemo i stvaramo jer smo svjesni da su nam u mnogim oblastima potrebne promjene, ali stabilne i promišljene, a ne promjene koje će nas uvesti u haos. U vremenu odluka koje živimo, potreban nam je odlučan korak naprijed, a ne nazad. A kakav će u konačnom biti, od svih nas zavisi. Jer, mi odlučujemo.

Spremamo se za redovan početak godine, ali paralelno i “alternativni scenario”

Kada će biti poznato na koji način će početi školska godina, da li se spremate za online školu? Da li znate koliko đaka i profesora nema tehničke mogućnosti za online nastavu, jeste li šta uradili da im obezbijedite pravo na školovanje?

Spremamo se za redovan početak školske godine, ali i nekoliko alternativnih scenarija, o čemu ćemo javnost blagovremeno detaljno informisati. I sami znate da se situacija mijenja iz dana u dan, i mi nijesmo neozbiljni ni brzopleti, već smo u komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje i nadamo se da će redovno pohađanje škole proći u najboljem redu. Dakle, mi se spremamo za redovan početak godine, što bi trebalo da čine i roditelji i đaci, ali paralelno se spremamo i za “alternativni scenario”, do koga, nadamo se, neće doći. Pritom, #UciDoma nije bilo samo online školovanje, već školovanje na daljinu, jer je pokrivenost, budući de je emitovanje bilo i na televizijama, bila skoro stoprocentna.

Naravno, uvijek ćemo voditi računa o onima koji su evidentirani kao socijalno ugroženi i naravno da imamo precizne podatke. To vidite, za početak, kroz činjenicu da se iz budžeta Ministarstva svakom djetetu iz porodice koja koristi materijalno obezbjeđenje osiguravaju besplatni udžbenici, baš kao i svoj djeci bez roditeljskog staranja i svim drugim ugroženim kategorijama. Ništa manje odgovoran pristup nemamo ni kad je riječ o nastavi na daljinu.

Uvjereni smo u ispravnost pristupa protiv zakupa Aerodroma

Da li će SD, bez obzira na izborni rezultat, i dalje biti protiv davanja u zakup Aerodroma Crne Gore?

Aerodromi Crne Gore su jedno od najvrednijih crnogorskih preduzeća, koje pokazuje da država ima kapaciteta da vodi uspješno privredne subjekte, ali i da ih sačuva za generacije koje dolaze. Poslovanje u 2019. završili su rekordnim profitom većim od 15 miliona eura, što je nevjerovatnih - preko 50 odsto više u odnosu na 2018. koja je sama po sebi bila jedna od najuspješnijih. Za 3,5 miliona eura izgrađen je terminal 2 na tivatskom aerodromu. Prošle godine se saobraćaj s crnogorskih aerodroma odvijao prema 70 destinacija, od čega je samo u posljednje tri godine uvedeno blizu 40 novih. Tako se vodi i unapređuje državno preduzeće. Ljubav prema državi se pokazuje tako što ćete te resurse da štitite i uvećavate, a ne da trošite. To su između ostalog argumenti koji nas uvjeravaju u ispravnost našeg pristupa kada je riječ o ovom pitanju.

Iza Ministarstva stoje rezultati, kritike o partijskom zapošljavanju su manipulacije

Kako ocjenjujete optužbe na račun Ministarstva prosvjete za partijska zapošljavanja i kupovinu glasova preko značajnog broja oglasa za zapošljavanje koji su raspisani od početka godine?

Iza Ministarstva prosvjete koje imam čast da vodim, stoje najkonkretniji mogući rezultati. Od besplatnih osnovnih i magistarskih studija, preko osnivanja Fonda za kvalitet i talente, započinjanja najvećeg investicionog ciklusa do sada ugovaranjem izgradnje 38 obrazovnih objekata vrijednih blizu 100 miliona eura, početka digitalizacije, do 60 odsto zaposlene mladeži koja je tek izašla iz sistema dualnog obrazovanja, novoizgrađena tri vrtića i jedna srednja i nekoliko manjih osnovnih škola, samo su neke od činjenica s kojima se ne može polemisati.

A kad je već tako, potpuno mi je jasno da se oštrica mora usmjeriti na stranu koja je mnogo manje dokaziva, a mnogo lakša za manipulacije. Čak i to smatram potpuno legitimnim, posebno jer sam svjestan da sam ja političar, a samim tim dužan da imam veću toleranciju na takve nekorektne pokušaje. Credit: Socijaldemokrate Cg Caption: Damir Šehović - Foto: Socijaldemokrate CG

Bonus video: