SNP: MUP da se ponese odgovorno u postupku izdavanja novih ličnih dokumenata

"Da li iko od nadležnih brine što građani treba da stoje u redu na temperaturi od 40 stepeni kako bi podnijeli zahjev za izdavanje ličnih dokumenata, a čime se ujedno i izlažu riziku od zaraze Covid 19"

4008 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

"Iz resora koji predvodi Mevludin Nuhodžić dvadeset dana pred izbore poručili su građanima da birači koji posjeduju lična dokumenta kojima je istekao rok važenja ne mogu da glasaju i da je birač dužan da identitet dokaže važećom ličnom kartom ili pasošem. Milanka Baković, direktorica za građanska stanja i lične isprave, u dopisu prema Državnoj izbornoj komisiji iznijela je ovaj svoj lični stav, ne pojašnjavajući pritom je li to stav Ministarstva unutrašnjih poslova", navodi se u saopštenju Socijalistične narodne partije Crne Gore.

Kako ističu, birač ne može biti u biračkom spisku ukoliko nema uredno ispunjene uslove o punoljetstvu, prebivalištu i državljanstvu. "Između ostalog, dokaz o tim elementima je i lična karta, ali u izbornom procesu ona je identifikacioni dokument koji prepoznaje uređaj i koji služi biračkom odboru za identifikaciju", dodaju.

"S obzirom da je iz MUP-a saopšten podatak da se radi o više hiljada ljudi, pitamo se da li iko od nadležnih brine što građani treba da stoje u redu na temperaturi od 40 stepeni kako bi podnijeli zahjev za izdavanje ličnih dokumenata, a čime se ujedno i izlažu riziku od zaraze Covid 19", kazali su iz ove partije.

Kako se dalje navodi, jasno je da protok roka bilo od jednog dana ili nekoliko mjeseci nema uticaja na građanina da glasa, osim što je ovo, kako kažu, još jedna od zloupotreba u izbornom procesu.

"Socijalistička narodna partija Crne Gore traži od nadležnih u Ministarstvu unutrašnjih poslova da se odgovorno odnesu prema ovom pitanju u cilju izbjegavanja bilo kakvih dodatnih neregularnosti u samom izbornom procesu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: