"zakazali u kreativnom dijelu"

Ivković optužio TO Budva: Loš rad, veliko neznanje i javašluk

"Ispred menadžmenta opštine Budva je jedan od najtežih zadataka ikada a to je, kako uz najmanje gubitaka realizovati ostatak sezone i spasiti što se spasiti može"

4168 pregleda 12 komentar(a)
Ivković, Foto: OO SD Budva
Ivković, Foto: OO SD Budva

Petar Ivković koga je odbornička većina imenovala za potpredsjednika Opštine, optužio je Turističku organizaciju Budve za loš rad, veliko neznanje i javašluk.

“Teško je u situaciji pandemije izazvane koronavirusom govoriti o uspjesima turističke privrede. Na prvo mjesto je zdravlje i životi ljudi a potom se traže rješenja funkcionisanja privrede koja ne smiju ugroziti zdravlje kako građana tako i naših turista.Crna Gora kao zemlja čija privreda se oslanja gotovo 25% prihoda od turizma se našla u posebno teškoj situaciji. Svjedocimo smo već ozbiljnih posljedica pandemije koronavirusa i gotovo potpunnog kolapsa turističke privrede. Ispred menadžmenta opštine Budva je jedan od najtežih zadataka ikada a to je, kako uz najmanje gubitaka realizovati ostatak sezone i spasiti što se spasiti može”, kazao je Ivković.

On je naglasio da je usvojen čitav set mjera koje bi trebale pomoći građanima i privredi Budve i olakšati u izvjesnoj mjeri poslovanje.

“Ukinut je članski doprinos TOB-a, smanjen je porez na nepokretnosti a slijede smanjenje cijena komunalnih usluga i administrativnih taksi.Vlada Crne Gore je nedavno usvojila treći set mjera koji je posebno orjentisan na turističku privredu. Set mjera predviđa čitav niz olakšica i podsticajnih mjera za prevazilaženje veoma teške situacije. Posebno nas raduje što pomoć predviđa i pomoć registrovanim vlasnicima privatnog smještaja. U ovako ekstremnim uslovima života i rada prirodno je da se svi koji žive od turizma okreću svojoj strukovnoj organizaciji u nadi da će dobiti neophodnu pomoć u radu, instrukcije, podršku, reorganizaciju, nove ideje... što se , na žalost, u Budvi nije dogodilo”, naglasio je Ivković.

Ističe “nismo zadovoljni lošim snalaženjem i neradom TOB-a kao najvažnijeg subjekta u kreiranju ambijenta poslovanja turističke privrede u ovoj situaciji”.

“I pored kadrovskog i finansijskog potencijala TOB je gotovo potpuno zakazao u kreativnom dijelu odnosno osmišljavanju načina da se period pandemije prevaziđe sa što manje posljedica. Neodgovornost u poslovanju TOB-a se posebno ogleda u neodržavanju Skupštine, neusklađivanju svog Statuta sa novim zakonom o Turističkim organizacijama kao i u nedonošenju rebalansa svog budžeta usled posljedica pandemije.Lako je raditi kad imate stotine hiljada turista i ogromne prihode. Tada je lijepo hvaliti se dobrim rezultatima ali kad se desi kriza ovih razmjera na scenu stupa znanje, kvalitet, iskustvo u poslu a mi to ovde nismo vidjeli. Naše kolege iz drugih gradova pokazale su u praksi da postoje načini za prevazilaženje i ove situacije za razliku od TOB-a gde se vidi veliko neznanje, javašluk i arogancija bez pokrića”, zaključio je Ivković.

Preporučujemo za Vas