SD: Uvesti društveno stanovanje i proširiti dječiji dodatak

"Poseban akcenat u Programu stavlja se na uslugu „predaha roditeljstvu“, za roditelje djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju", navodi se u saopštenju Socijaldemokrata

3042 pregleda 55 reakcija 55 komentar(a)
Đukanović, Foto: Socijaldemokrate
Đukanović, Foto: Socijaldemokrate

"Jedan od predloga programa Socijaldemokrata jeste reforma socijalnog stanovanja sa ciljem njegovog pretvaranja u održivo društveno stanovanje", saopštila je danas Budimirka Đukanović, kandidatkinja na listi “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno“.

Kako je kazala, to bi značilo uvećanje fonda stanova u državnom vlasništvu, koje bi građani mogli da iznajme i plaćaju u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima, sa ciljem njegovog pretvaranja u održivo društveno stanovanje.

"Poseban akcenat u Programu stavlja se na uslugu „predaha roditeljstvu“, za roditelje djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Socijaldemokrate u ovoj oblasti naročito ističu omogućavanje prava na dječiji dodatak za svu djecu iz porodica čija su primanja ispod određenog nivoa po članu domaćinstva", navodi se u saopštenju.

Đukanović je istakla da će se Socijaldemokrate, pored unapređenja i osavremenjavanja postojećih socijalnih programa, zalagati i za povećanje minimalne penzije na najmanje 80% minimalne zarade i uvođenje socijalnih penzija za sve građane starije od 67 godina koji su bez primanja. "Takođe, Socijaldemokrate se zalažu za otvaranje novih domova za stare uz unapređenje usluge pomoći u kući za starije."

Ona je dodala da Socijaldemokrate u izbornom programu navode i subvencioniranje gradskog i međugradskog prevoza za penzionere, kao jedan vid podrške ovoj kategoriji stanovništva.

Ističe se da je jedna od mjera Programa Socijaldemokrata i usluga pomoći u kući za osobe sa invaliditetom.

“Rezultat svega treba da bude Crna Gora kao društvo slobodnih, ravnopravnih i kreativnih ljudi, koji žive bez straha od diskriminacije po bilo kom osnovu i bez straha za svoje osnovne egzistencijalne potrebe”, zaključila je Đukanović.

Bonus video: