Mitrović: Socijaldemokrate znaju važnost jakih stručnih institucija

Kako je naglasio, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju je međunarodno prepoznata institucija sa 117 stalno zaposlenih, koja je nedavno proslavila 70 godina postojanja

4340 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Luka Mitrović, Foto: Socijaldemokrate
Luka Mitrović, Foto: Socijaldemokrate

Luka Mitrović, član Glavnog odbora SD-a i direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, kazao je da Socijaldemokrate znaju šta znači imati renomiranu i kredibilnu stručnu instituciju, jer upravo one treba da budu živi dokaz ozbiljnosti bilo koje politike.

"Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je jedna od takvih institucija, koja je u prehodne četiri godine napredovala, te je čast i privilegija biti na njenom čelu", kazao je Mitrović.

Kako je naglasio, HMZ je međunarodno prepoznata institucija sa 117 stalno zaposlenih, koja je nedavno proslavila 70 godina postojanja, rekavši da to znači 70 godina razvoja institucije koja pruža blagovremene, tačne i pouzdane podatke o stanju vremena, klime, voda i seizmičkom riziku.

“Prethodne četiri godine obilježio je izuzetan napredak, naročito u proširenju i modernizaciji mreže stanica, te nabavci nove opreme za prognoziranje vremenskih pojava, naročito ekstremnih, što je danas posebno važno”, istakao je Mitrović.

On je naglasio da su posljednje četiri godine bile posvećene automatizaciji i modernizaciji stanica, te da se najveći dio podataka dobija u realnom vremenu: “Tako od ukupno 182 stanice sa njih 152 podaci se automatski prenose, čime je pravovremenost i pouzdanost zagarantovana.”

Prema njegovim riječima, Zavod ima značajnu ulogu kada je riječ o sigurnosti plovidbe na moru: “Radimo prognoze za pomorce, a izrađeno je i 18 elektronskih navigacijskih karata, kojima je obezbjeđena sigurna plovidba našim unutršnjim plovnim putevima i uplovljavanje u sve značajne luke i marine u Crnoj Gori.”

“Mi, Socijaldemokrate, radimo sve da damo doprinos jačanju stručnih institucija. Time jačamo sistem javnih ustanova i institucija, koje su u svakoj modernoj državi na raspolaganju svim njenim građanima”, zaključuje Mitrović.

Bonus video: