Krivokapić: Sad je dara prevršila mjeru, udarili su nam na dostojanstvo

Krivokapić je kazao da je ključna osoba za njegovo uključivanje u politiku bio biznismen Daka Davidović

86971 pregleda 1189 reakcija 411 komentar(a)
Ubijeđen sam u pobjedu: Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ubijeđen sam u pobjedu: Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Nosilac izborne liste Koalicije “Za budućnost” profesor Zdravko Krivokapić očekuje promjenu vlasti nakon parlamentarnih izbora, navodeći da je potencijalni saveznik svaki opozicioni učesnik čiji je to cilj.

U intervjuu “Vijestima” objasnio je da je društvena situacija u državi jako loša i da je u razgovoru sa sugrađanima uvijek dobijao istu poruku, da vlast treba da ode. Kaže da je ključna osoba za njegovo uključivanje u politiku bio kontroverzni biznismen Daka Davidović, te da je on kao profesor i ranije bio društveno angažovan, ali ne i u fokusu javnosti jer nije bio politički aktivan.

Šta kao nosilac liste očekujete od izbora i gde vidite vaš doprinos tome da građani glasaju za promjenu vlasti jer ste vi na čelu liste?

Očekujem, bolje rečeno ubijeđen sam da je ovo trenutak za smjenu vlasti. Konačan sud donose građani. Svaki susret bilo gdje, razgovor s poznatim i nepoznatim, šalju samo jednu poruku: “Dosta je bilo”. Mislim da svi skupa snosimo krivicu zašto se do sada nije desila promjena vlasti, ali ipak glavni krivac je aktuelna vlast, a jednim dijelom i opozicija. Poruka građana je bila da se u opozicionom korpusu nađu novi i čestiti ljudi. Ubijeđen sam da će to građani da prepoznaju.

Kako ste ušli u političke vode, ko vam je predložio to?

Vjerujte, da sada, kada preispitujem vaše pitanje, osjećam da je to sticaj okolnosti. Neki kažu da u Crnoj Gori nema slučajnosti, ja svjedočim da do 31. 7. ništa nije bilo izvjesno. Ne mogu da ne svjedočim da je možda ključni akter bio gospodin Daka Davidović, koji je od početka smatrao da se ovoga puta moraju uključiti nestranačke i profesionalno ostvarene ličnosti.

Ranije niste istupali u javnosti u vezi s političkim i društvenim pitanjima, zašto ste sada procijenili drugačije?

Smatram da sam bio uključen i javno iznosio svoje stavove koji se odnose na društvena dešavanja, a predmet su mojeg interesovanja. Navodim da sam imao brojne istupe koji se odnose na kvalitet, standarde, akreditaciju,... Kako ste u Crnoj Gori malo prepoznati, ako ne reagujete i politički, to se svako društveno reagovanje, brzo i zaboravi. Sada je trenutak kada je dara prešla mjeru i smatram da svaki ozbiljniji akademski građanin, i bukvalno svaki građanin, mora da reaguje. Politička korupcija je dokaziva, krivda na svakom mjestu prisutna, ugrožena svaka sloboda, pa i sloboda četvrtog stuba podjele vlasti - medija, diskriminacija nikada izraženija, selektivnsot neprimjerena, represija pojačana, institucije u nekom v.d. stanju, jednom riječju kriza sistema i upravljanja. Tada moramo svi da reagujemo i to jedinstveno, jer ako se ti trendovi nastave život dostojan čovjeka je u velikoj opasnosti.

foto: Boris Pejović

Šira javnost ne zna puno o vama, kako biste sebe predstavili i opisali?

Smatram da je to u ovom trenutku prednost. Znači, ne mogu da me vežu za loša dešavanja. Prelomni trenutak kreće od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Od tada kreću moji javni nastupi. Političari koji me motivišu su Prodi, koji je ujedno bio i univerzitetski profesor i Mahmud Ahmadinežad, inženjer, koji su neočekivano pobijedili, jedan u Italiji, a drugi u Iranu. Moja biografija je javna na sajtu Mašinskog fakulteta. Porodičan sam čovjek i profesionalno orijentisan, neki tvrde radoholičar. Supruga i ja imamo petoro djece. Troje su završili i magistrirali, najstarija kćerka je i doktorirala. Od dva najmlađa sina, jedan je student, a drugi srednjoškolac. Mir nalazim u porodičnom domu i druženju s bliskim prijateljima. Ja sam jedan od vas, običan i tvrde skroman čovjek.

Šta je bilo presudno da prelomite i prihvatite da ste na čelu koalicije oko DF?

Moram, još jednom da istaknem da je moje angažovanje apsolutno nestranačko. Trenutak od kojeg sve kreće je trenutak usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Tada, kao vjernik, hrišćanin i pravoslavac, morao sam da reagujem na zakon koji ne uvažava i poništava slobodu vjeroispovijedanja pravoslavnim hrišćanima, koji, kao svoju crkvu, imaju samo jedinu kanonsku i sabornu SPC, a na teritoriji Crne Gore Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Eparhiju budimljansko-nikšićku, Eparhiju zahumsko-hercegovačku i Eparhiju mileševsku. Vlast je krenula svojim oprobanim metodama da ovaj nečasni Zakon sprovodi u djelo, poništavajući duhovno biće Crne Gore. Ostatak odgovora je u korelaciji s drugim pitanjem, na koje sam već odgovorio.

foto: Boris Pejović

Ko su prirodni saveznici saveza koji predvodite, šta mislite da treba najprije uraditi na izborima i kakve rezultate očekujete?

Prirodni saveznici, po mom mišljenju, su sve opozicione partije, koje neće s aktuelnom vlašću. To je logičano, jer svako drugo rješenje vodi u političku korupciju. Smatram da na izborima treba da izađemo svi, stari i mladi, oni koji stalno glasaju, kao i oni koji prvi put to rade, oni koji su neodlučni, imaju jedinstvenu priliku i siguran sam neće je propustiti. Ubijeđen sam u pobjedu opozicionih partija i veliki uspjeh liste koju predvodim. Za budućnost Crne Gore.

Niko iz Beograda nije kontaktirao sa mnom, osluškujem samo narod

Da li je tačno da je zvanični Beograd bio posrednik u okupljanju ovog saveza?

Ja mogu samo da svjedočim ono što ja znam. Niko iz Beograda nije kontaktirao sa mnom. Ja u Beogradu imam i profesionalne i prijateljske veze, ali nemam niti direktni niti indirektni kontakt s vlašću u Srbiji. Tako će biti i tokom moga angažovanja, kao nosioca liste, osluškivaću samo glas naroda.

MCP i vladike nijesu bili uključeni u formiranje saveza

Da li je vaša NVO bila preteča ovog saveza, kakvu ulogu i da li je ima MCP ili pojedine vladike u svemu ovome?

Sigurno je NVO “Ne damo Crnu Goru” imala uticaj na moj angažman, ali nije imala bilo kakav uticaj na savez. Koliko je meni poznato, MCP niti bilo koji vladika nijesu uključeni u ove tokove. Moram da vas podsjetim da je MCP vrlo jasno definisala svoj odnos prema politici i to je jevanđelski Ćesaru ćesarovo, Bogu božje.