"Stvaraoci na prvom mjestu"

Mir je naša nacija: Demontiraćemo bezakonje, nesposobnost i partijsko podaništvo Ministarstva kulture

Oni ističu da je vrijeme da se Ministarstvo kulture, koje je, kako navode, već decenijama partijski servis, transformiše u servis stvaralaca

3924 pregleda 26 reakcija 25 komentar(a)
Sa predaje liste, Foto: Mir je naša nacija
Sa predaje liste, Foto: Mir je naša nacija

Iz koalicije "Mir je naša nacija" tvrde da je više od hiljadu stvaralaca svih profila podržalo njihovo nastojanje da demontiraju "bezakonje, nesposobnost i partijsko podaništvo Ministarstva kulture".

"Pokazali smo i dokazali kako hibridna autokratija otima novac od siromašnih umjetnika i poklanja ga agitatorima i donatorima DPS-a, razotkrili smo i "pravila selekcije" na osnovu kojih recimo jedan DPS-hotel dobija više budžetskog novca namijenhenog kulturi nego najstarija tradicionalna književna manifestacija. Zato smo dužni sad da našim muzičarima, slikarima, vajarima, književnicima, pozorišnim i filmskim stvaraocima, saopštimo šta to garantuje koalicija "Mir je naša nacija", nakon što partijsku huntu zamijeni demokratija. Stvaraoci na prvom mjestu! To je suština našeg programa. Isto kao što će privredni proizvođači biti ispred mahinatora i lobija, tako će i oni koji stvaraju nove vrijednosti u umjetnosti i kulturi uopšte, izaći iz sjenke partijskih podanika i parazita koji žive na državnim jaslama, a ne stvaraju ništa što bi Crnu Goru uzdiglo na nivo koji joj pripada", navodi se u saopštenju.

Iz ove koalicije ističu da se umjetnici danas bukvalno na ivici egzistencije. "Zamislite jednog kompozitora ili kantautora koji godinama, svakodnevno stvara, koji daje sve od sebe da, sam ili sa bendom, objavi singl ili album. Zamislite likovnog umjetnika koji godinama predano radi da bi izložio svoje slike ili skulpture. Zamislite pisca koji godinama piše nadajući se da će njegova knjiga naći makar ono mjesto u državi koje imaju njihove kolege u regionu. Umjesto da se njihova djela otkupljuju i da im se omogući angažman u državnim i lokalnim institucijama kulture, oni uzalud čekaju za najnižu produkciju da bi makar najužem krugu prijatelja mogli da poklone svoje djelo."

Oni ističu da je vrijeme da se Ministarstvo kulture, koje je, kako navode, već decenijama partijski servis, transformiše u servis stvaralaca.

"Zato ćemo formirati Ministarstvo kulture koje će: -umjesto podaničkih, formirati stručne komisije sa raspodjelu; -kompletan novac raspodjeljivati stvaraocima iz Crne Gore, za konkretne projekte; -objavljivati koji su projekti dobili podršku, ali uz valjano obrazloženje; -objavljivati koji projekti nijesu dobili podršku, takođe uz obrazloženje; -ministarstvo koje će garantovati da se osnovni tiraži i reprezentativna djela otkupljuju za galerije, biblioteke i druge javne i obrazovne ustanove; -izdavačima i producentima omogućiti da djela koja su zaslužila podršku budu otkupljena, da bi sredstva završila u rukama onih koji su ta djela stvarali; -stvoriti platformu preko koje će naši umjetnici biti jednako vidljivi kao i njihove kolege iz susjedstva; -nagrade neće dodjeljivati po partijskim, već po estetskim kriterijumima", objašnjavaju.

Kako dodaju, osim toga je neophodno da se propišu olakšice za dobrotvore u sferi kulture, kao i da se iz profita državnih i drugih kompanija koje imaju monopolska prava, izdvaja unaprijed utvrđeni iznos za sufinansiranje projekata u oblasti kulture.

"Takođe, novom sistematizacijom radnih mjesta, kao i savremenim oblicima organizovanja, očistićemo institucije kulture od partijskih parazita, onih koji nemaju odgovarajuće zvanje i znanje, i angažovati obrazovane i sposobne, isključivo po kriterijumu znanja, kako u oblasti stvaralaštva tako i u menadžmentu, a kompetentni saradnici će biti i ugovorno angažovani po projektima. Tako ćemo izvući iz pepela centre za kulturu, biblioteke, muzeje i galerije i druge javne ustanove koje odavno služe kao rezervati za zbrinjavanje partijskih podanika", kazali su iz ove koalicije.

Oni su istakli da će, nakon izbora, Crna Gora imati "pozorišta koja proizvode predstave, galerije koje su domovi slikara, biblioteke koje su matične kuće pisaca, a scene koje su druga kuća kantautora i bendova".

"Ako nemamo kulturu, šta ćemo onda da branimo, odgovorio je Čerčil kad su mu predložili da smanji budžet za kulturu tokom Drugog svjetskog rata. A mi vas pitamo, šta bi mi danas imali da branimo: ostrašćene partijske pljuvače koji su uspjeli da srozaju čak i Njegoševu nagradu; pozorišta bez reditelja i glumaca; ili novoustanovljene “kulturne institucije” poput DPS hotela, motela i festivala, kojima se daje novac beskrupulozno otet od onih kojima pripada, od stvaralaca koji svoj znoj liju i ulažu sebe da donesu na svijet nešto novo i autentično, nešto dragocjeno i nezamjenljivo, kao što je umjetničko djelo. Zato, garantujemo da će nakon izbora stvaraoci biti na prvom mjestu, jer samo to garantuje da će Crna Gora biti, ono što je nekad bila - zemlja kulture", zaključuje se u saopštenju.