Passarelli i Peytier posjetili štab Crno na bijelo: U izvještajima o nadgledanju izbora će se naći sve neregularnosti

,,Posebno smo akcentovali dešavanja koja su obilježila izborni dan 2016. godine i cjelokupnu situaciju koja je iz toga proistekla, a koja je aktuelna i danas. Osvrnuli smo se i na institucionalnu prednost DPS-a koji koristi državne resurse u partijske izborne svrhe”, saopštio je Abazović

4280 pregleda 6 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Šef misije Gianluca Passarelli i ekspert za izborni proces Pierre Peytier iz Evropske mreže organizacija za monitoring izbora (ENEMO) danas su posjetili štab platforme Crno na bijelo u susret parlamentarnim izborima 30. avgusta, za čije će nadgledanje biti zaduženi.

Njih su primili lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i kandidat za poslanika sa liste Crno na bijelo Mileta Radovanić.

Abazović je kazao da su predstavnike ENEMO-a upoznali sa aktuelnim društveno-političkim ambijentom u kojem se Crna Gora nalazi, kao i sa svim neregularnostima koje prate izborni proces u Crnoj Gori.

,,Posebno smo akcentovali dešavanja koja su obilježila izborni dan 2016. godine i cjelokupnu situaciju koja je iz toga proistekla, a koja je aktuelna i danas. Osvrnuli smo se i na institucionalnu prednost DPS-a koji koristi državne resurse u partijske izborne svrhe”, saopštio je Abazović.

Mileta Radovanić je na sastanku istakao da DPS predstavlja sve suprotno od evropskih vrijednosti.

,,Sve njihove radnje daleko su od tekovina Evropske unije. Pogrešna je teza da u Crnoj Gori ne postoji evropska opozicija. GP URA je svim svojim djelovanjima do sada pokazala da reprezentuje evropske vrijednosti, prije svega članstvom u Evropske zelene i podrškom međunarodne zajednice koju dobija. Prepoznata je kao evropska alternativa”, rekao je Radovanić.

Abazović je još saopštio da su predstavnicima ENEMO-a sve zloupotrebe tužilaštva i primjeri selektivne pravde prezentovani na dokumentovan način, kao i da bez obzira na dokaze institucije ne reaguju.

,,Osvrnuli smo se još i na krizu izazvanu pandemijom virusa COVID19, kao i na njene ekonomske i zdravstvene posljedice. Razgovarali smo još o organizaciji izbornog dana i apelovali na misiju da sve svoje kapacitete stave u funkciju nadgledanja izbora”.

Lider GP URA je još istakao da nisu tražili podršku za opoziciju i svrstavanje na tu stranu, već jednak tretman za sve sudionike izbora, po pravilima EU.

,,Dobili smo uvjeravanja da će misija svoj posao u Crnoj Gori obaviti krajnje profesionalno i da će izvijestiti o uočenim nepravilnostima ”, zaključio je Abazović.

Bonus video: