Zbog korone ambasadorka Crne Gore potpisuje sporazum o zaštiti tajnih podataka sa Letonijom

Bošković trebalo u junu da to uradi na sastanku ministara u Tirani, ali ih spriječila pandemija

16501 pregleda 4 komentar(a)
Dubravka Lalović, Foto: Vlada Crne Gore
Dubravka Lalović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora potpisaće sa Letonijom sporazum o zaštiti tajnih podataka, ali će zbog situacije sa koronavirusom to umjesto ministra odbrane Predraga Boškovića učiniti ambasadorka pri NATO Dubravka Lalović, navodi se u dokumentu koji je bio na posljednjoj sjednici Vlade. Vlada je na sjednici 16. januara ovlastila ministra da potpiše sporazum.

“Ovaj sporazum se zaključuje u cilju unapređenja saradnje u oblasti razmjene i zaštite tajnih podataka između dvije države. Zaključivanjem ovog sporazuma Crna Gora jača odnose sa državama članicama NATO i Evropske unije. Takođe, stvaraju se uslovi i za zaključivanje drugih sporazuma o saradnji u oblasti bezbjednosti i odbrane”, navodi se u dokumentu koji je bio na dnevnom redu prve ovogodišnje sjednice Vlade.

Letonsko Ministarstvo odbrane je u tom periodi predložilo da se dokument potpiše tokom sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO, koji je trebalo da bude održan u junu u glavnom gradu Albanije.

Međutim, s obzirom na to da je Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila pandemiju kovida-19 na globalnom nivou, kao i da je usljed toga sastanak ministara odbrane umjesto u Tirani održan putem videokonferencije, sporazum nije bilo moguće potpisati.

Zbog toga su se Direkcija za zaštitu tajnih podataka i njihove letonske kolege dogovorile da taj sporazum u cilju efikasnije realizacije procedure potpišu predstavnici stalnih misija dvije države pri NATO u Briselu. Vlada je to prihvatila na posljednjoj sjednici.

Bonus video: