odbijena izborna lista socijalista crne gore

Jonica nije prošla kao Jugoslovenka

DIK je odbio Jonicu jer "Jugosloveni" ne ispunjvaju uslove za manjinski narod - nijesu nacija koja ima vjeru i jezik

56697 pregleda 839 reakcija 95 komentar(a)
Socijalisti Crne Gore, Foto: Socijalisti Crne Gore
Socijalisti Crne Gore, Foto: Socijalisti Crne Gore

Državna izborna komisija (DIK) odbila je listu Socijlaisti Crne Gore koju predvodi Snežana Jonica koja se na parlamentarnim izborima željela prijaviti kao predstavnica manjinskog naroda - Jugosloveni.

DIK je odbio Jonicu jer "Jugosloveni" ne ispunjvaju uslove za manjinski narod - nijesu nacija koja ima vjeru i jezik.

Osim toga, prema popisu iz 2011. godine u Crnoj Gori kategorija kao Jugosloveni ima 22, pa bi prihvatanje takve liste otvorilo prostor za zloupotrebe na sljedećim izborima, kazao je izvor iz DIK-a.

Za odbijanje liste glasalo je sedam predstavnika DIK-a, uključujući i predstavnika Bošnjačke strake kao manjinske stranke, dok su bila uzdržana tri predstavnika DPS-a i član DIK-a iz NVO Građanske alijanse Zoran Vujičić.

Jonica je predala listu uoči isteka roka sa više od 300 potpisa, koliko je potrebno listama manjinskih naroda za učešće na izborima.

Da je DIK potvrdio listu Socijalista, Jonica bi iz budžeta dobila određen dio sredstava, a zatim bi se otvorilo i pitanje prelaska cenzusa - da li bi joj za ulazak u parlament bilo dovoljno oko 1.800 glasova kao predstavnicima Hrvatska manjine ili oko 4.500 hiljade koliko otprilike treba predstavnika Bošnjaka ili Albanaca.

Jonica u svom političkom djelovanju nije do sada otvarala pitanje položaja Jugoslovena u Crnoj Gori, već je u okviru SNP prepoznata kao prosrpka političarka.

Tako je Jonica prije desetak godina napustila sjednicu u Strazburu zajedno sa još tri člana SNP-a i Narodne stranke kada je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao da je realnost to što je Kosovo nezavisna država. 

Preporučujemo za Vas