"STAVITI TAČKU NA PARTITOKRATSKO DRUŠTVO"

"Crno na bijelo": U novom sazivu Skupštine izglasaćemo otvorene liste i preferencijalno glasanje

"Takav izborni sistem vodio bi većem stepenu demokratizacije, a državni i lokalni parlamenti bi izgledali unaprjeđeniji, dok bi se istrošene političke fizionomije osvježile novim i zasigurno kvalitetnijim licima”

6648 pregleda 229 reakcija 77 komentar(a)
Zoran Mikić, Foto: Crno na Bijelo
Zoran Mikić, Foto: Crno na Bijelo

Koalicija "Crno na bijelo" inasistiraće na uvođenju otvorenih lista za izbor odbornika i poslanika u državnom i lokalnim parlamentima u novom sazivu Skupštine sa novom vlašću u kojoj će dominantno učestvovati, kazao je Zoran Mikić, kandidat za poslanika koalicije okupljene oko platforme "Crno na bijelo".

On je istakao da su otvorene liste najbolji način da se stavi tačka na partitokratsko društvo i partijsku državu kakvu imamo.

"One povećavaju odgovornost samih poslanika i omogućavaju veći stepen neposredne demokratije. Kroz sistem otvorenih lista građani će svoj suverenitet prenositi na poslanike, a ne na političke partije. Najjednostavnije rečeno, preferencijalno glasanje ili sistem otvorenih listi omogućio bi da građani glasaju za pojedince a ne za partije odnosno svoj glas bi poklanjali onima za koje smatraju da ih na najbolji mogući način zastupaju u skupštinama", istakao je Mikić.

U koaliciji "Crno na bijelo" smatramo da bi na taj način osobe sa kvalitetom, a ne nužno partijski militanti uspjeli da izbore svoje mjesto u skupštinama širom države.

"Takav izborni sistem vodio bi većem stepenu demokratizacije, a državni i lokalni parlamenti bi izgledali unaprjeđeniji, dok bi se istrošene političke fizionomije osvježile novim i zasigurno kvalitetnijim licima”, smatraju u koaliciji "Crno na bijelo".

Mikić kaže da su i u tom pogledu djelovali politički inovativno, pa i uprkos tome što u Crnoj Gori nije na snazi prefercijalno glasanje i biranje po modelu otvorenih listi, koalicija "Crno na bijelo”" otvorila je svoju izbornu listu.

"Otvorili smo svoju izbornu listu za sve građane koji su bili zainteresovani da svojim kvalitetima i znanjem pojačaju našu izbornu ponudu prema građanima. Glas za “Crno na bijelo” je glas za demokratski uređeno društvo sa preferencijalnim glasanjem u kojem će partijska država postati ružna prošlost i u kojem će partijska podobnost i slijepa poslušnost biti zamijenjena znanjem i sposobnošću", zaključuje Mikić.