Zbog korone u Gusinju nema kontrole potrošnje uoči izbora

Osim parlamentarnih, u Gusinju se 30. avgusta bira i nova vlast

5021 pregleda 2 komentar(a)
Gusinje, Foto: Tufik Softić
Gusinje, Foto: Tufik Softić

Zbog velikog broja zaraženih koronavirusom među zaposlenima u opštini Gusinje, Agencija za sprečavanje korupcije izaći će u susret tamošnjim vlastima i neće ih goniti što u zakonskom roku ne dostavljaju dokumenta koja se tiču potrošnje uoči izbora. Zbog zdravstvene situacije, neće ni ići u terensku kontrolu u tom gradu.

Osim parlamentarnih, u Gusinju se 30. avgusta bira i nova vlast.

Glavni administrator Opštine Hasret Radončić obratio se u srijedu sa molbom Agenciji, poručujući da znaju da su dužni da u vrijeme do izbora dostavljaju dokumentaciju o socijalnim davanjima, zapošljavanjima, putnim nalozima...

“Zbog specifične situacije izazvane novim koronavirsom, te s obzirom na veliki broj funkcionera, službenika i namještenika koji su bili inficirani pomenutim virusom i nalazili se u samoizolaciji ili na bolničkom liječenju u prethodnom periodu, nijesmo bili u mogućnosti dostavljati vam gore navedeno”, navodi Radončić.

Izrazio je nadu da će se epidemiološka situacija u gradu smiriti i samim tim da će službenici moći da dostave zakonom propisanu dokumentaciju.

Među zaraženima je bila i sama predsjednica Opštine Anela Čekić, koja je krajem juna obavijestila javnost da je pozitivna na virus.

Prema podacima sa sajta Instituta za javno zdravlje, u Gusinju se od početka juna od koronavirusa oporavilo 12 osoba, jedna je preminula a sedam je trenutno inficirano.

Iz Agencije su “Vijestima” kazali da u svome radu strogo postupaju po preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) a, s tim u vezi, uzima u obzir sve navode zakonskih obveznika o postojanju objektivnih okolnosti za nedostavljanje ili neobjavljivanje propisane dokumentacije u zakonom predviđenom roku.

“U konkretnom slučaju, Agencija će prihvatiti naknadno dostavljenu dokumentaciju zakonskog obveznika neposredno nakon prestanka razloga koji su doveli do prekoračenja roka, s obzirom na to da je do prekoračenja roka došlo usljed objektivnih okolnosti izazvanih epidemijom virusa korona”, navodi se u odgovoru institucije kojom od kraja prošlog mjeseca rukovodi Jelena Perišić.

U posljednjoj nedjelji avgusta se bira gradska vlast i u Andrijevici, Beranama, Budvi i Kotoru.

Iz Agencije su kazali da će sprovoditi kontrolne aktivnosti isključivo uz strogo poštovanje mjera NKT-a, u interesu zaštite zdravlja službenika tih opština, kao i službenika Agencije i građana.

“Zakazane su kontrole u četiri opštine tokom naredne sedmice, a terenska kontrola u opštini Gusinje je planirana tek u momentu sticanja povoljnijih epidemioloških uslova za njeno sprovođenje. Kontrole u četiri opštine su planirane pažljivo, u skladu sa epidemiološkom situacijom”, navodi se u odgovoru.

U njemu se ističe i da je s aspekta efikasnog sprovođenja kontrolnog procesa povoljna okolnost to što obveznici u skladu sa Zakonom elektronski dostavljaju pretežni dio dokumentacije koja podliježe kontroli, pa se ključni dio kontrolnih aktivnosti može sprovesti u radnim prostorijama same Agencije.

Kazne za pravna lica po Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kreću se i do 20.000 eura.

Bonus video: