"novac potreban za udžbenike značajno manji od potrošnje na neuspjele projekte"

Anđelić: Obezbijediti besplatne udžbenike za sve osnovce

"U nekim opštinama knjige dobijaju samo prvaci, u drugim do određenog razreda, tako da je očigledno da je potrebno ujednačiti ovu praksu sa državnog nivoa", navela je u saopštenju Anđelić

2631 pregleda 32 reakcija 19 komentar(a)
Dragica Anđelić, Foto: SDP
Dragica Anđelić, Foto: SDP

U Socijaldemokratskoj partiji smatraju da bi udžbenike za sve đake osnovnih škola trebalo obezbijediti iz državnog budžeta i da bi se na taj način značajno pomoglo da sva djeca imaju iste uslove, jer sada dio lokalnih samouprava, prepoznajući problem visokih cijena kompleta udžbenika, obezbjeđuju sredstva za njihovu kupovinu, saopštila je Dragica Anđeli iz Foruma žena Socijaldemokratske partije.

"U nekim opštinama knjige dobijaju samo prvaci, u drugim do određenog razreda, tako da je očigledno da je potrebno ujednačiti ovu praksu sa državnog nivoa, budući da je obrazovanje primarno u nadležnosti državne, a ne lokalne uprave", navela je u saopštenju Anđelić.

Iz Foruma žena u potpunosti podržavaju inicijative udruženja roditelja i NVO sektora iz ove oblasti, jer izdaci za udžbenike predstavljaju veliki udar za porodične budžete, posebno za porodice koje imaju više đaka.

"Novac koji je potreban za 68.000 osnovaca je svakako značajno manji od potrošnje novca na neuspjele projekte, kojih je u Crnoj Gori bilo dosta, a na ovaj način bi kao društvo pokazali suštinsku brinu i odnos prema budućnosti Crne Gore. Jaku Crnu Goru ćemo imati kada nam obrazovanje bude u vrhu društvenih prioriteta i zbog toga će SDP snažno insistirati da se ovakva odluka donese što prije, kako bi osnovci imali obezbijeđene besplatne udžbenike prije početka školske godine", zaključila je Anđelić.