DPS NIJE IMAO KVORUM

Pred kraj mandata aktuelnog saziva SO Tivat došlo do mimoilaženja u lokalnoj vlasti

Iako DPS u 32-članom tivatskom parlementu sa svojih 17 odbornika i sam ima natpolovičnu većinu, on nije mogao skupiti kvorum jer su sjednicu bojkotovali i njegovi koalicioni partneri iz lokalne vlasti SD sa četiri i HGI sa jednim svojim odbornikom

2378 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Sjednica Skupštine Optine Tivat na kojoj je trebalo da se glasa o drugom setu mjera podrške građanima i privredi za prevazilađenje ekonomske krize izazvane Covidom-19, odnosno da saglasnost na potpisivanje kontroverznog ugovora za snabdijevanje budućih golf terena na Luštici vodom iz gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), nije mogla biti održana zbog nedostatka kvoruma.

Nakon više od sat vremena čekanja da se sakupi minimalnih 17 odbornika koliko je nehodno da bi tivatski parlement punovažno odlučivao, predsjednik SO Ivan Novosel (DPS) bio je prinuđen da konstatuje da nema uslova za održavanje sjednice, jer ne postoji kvorum.

U skupštinsku salu naime, došlo je samo 15 odbornika DPS (uključujući i Novosela), a budući da se ni nakon sat čekanja nisu pojavile dvije odbornice te partije Marija Marović-Babović i Silvana Ćupić koje su ranije najavile i opravdale odsustvotvo sa sjednice, Novosel je morao otkazati zasijedanje, istakavši da će o onom terminu sjednice odbornici i javnost biti blagovremeno obaviješteni.

"Nemamo kvorum i sjednica se ne može održati. Imamo osam odbornika koji su blagovremeno opravdali svoje odsustvo, ali većina drugih to nije učinila i sa njihove strane je jako neodgovorno da tako postupe jer smo danas pored ostaloga, trebali da glasamo i o drugom setu mjera koji bi našim sugrađanima i privredi trebalo da olakša suočavanje sa posljedicama ekonomske krize izazvane epidemijom koronavirusa", kazao je Novosel.

Iako DPS u 32-članom tivatskom parlementu sa svojih 17 odbornika i sam ima natpolovičnu većinu, on nije mogao skupiti kvorum jer su sjednicu bojkotovali i njegovi koalicioni partneri iz lokalne vlasti SD sa četiri i HGI sa jednim svojim odbornikom.

Prema nezvaničnim informacijama, razlog za to je namjera gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) da kroz dopunu dnevnog reda, na sjednici lokalnog parlamenta koja bi trebala biti posljednja u ovom sazivu, "progura" da SO formalno da saglasnost na potpisivanje ugovora o snabdijevanjeu prerađenim otpadnim vodama iz zajedničkog PPOV za Tivat i Kotor u Krtolima, budućih golf terena kompanije Luštica Deveopment na Luštici.

Ovim ugovorom PPOV, ali i Opština Tivat, odnosno tivatsko preduzeće Vodovod i kanalizacija na sebe preuzimaju niz obaveza i odgovornosti za isporuku vode za navodnjavanje golf igrališta, a koje bi u slučaju da se ne ispune strogi ugovoreni kriterijumi koje traži Luštica developmenet, mogle rezultirati velikom finansijskom štetom, prvenstveno za Opštinu Tivat.

Naime, iz svega bi najviše profitirali Luštica Development i preduzeće Regionalni vodovod koje bi Tivtu prodavalo pitku vodu po višestruko skupljoj cijeni od one po kojoj bi Tivat onda morao da tu istu vodu ustupi Luštici development da ona njome zaliva travu na golf terenima.

Na čelu Luštice Development i Regionalnog vodovoda inače, su koordinatori za Tivat ispred centrale DPS-a, Predrag Nenezić i Goran Jevrić a koji preko Kusovca i lokalnog DPS-a pokušavaju da u prevečerje lokalnih izvora, "završe" ovaj posao koji najviše odgovara njihovim firmama.

SD i HGI kako saznajemo, odlučno su protiv ovako koncipiranog ugovora koji za vrlo skromnu nadoknadu od tri euro centa po kubiku isporučene vode iz PPOV, nameće brojne obaveze tivatskoj strani.

Koalicioni partneri DPS smatraju da je u pitanju štetan ugovor za interese tog grada, koji bi po nekim njihovim internim računicama, u narednih 20 godina na koliko se on zaključuje, Tivtu mogao nanijeti štetu od oko 12 miliona eura.

Za koalicione partnere DPS-a sporan je i predlog administracije Kusovca o kome se takođe trebalo glasati na SO, da Opština Tivat pored ostaloga, besplatno na korišćenje dodijeliti prostora za rad u objektu Šoping centra na Seljanovu, NVO "Crnogorski atelje realistične umjetnosti Tivat" iza koje stoji slikar Vladimir Jovićević, sin fukcionerke tivatskog DPS-a i sekretarke za finansije Opštine Tivat Rajke Jovićević.

Predsjednik SO Tivat Ivan Novosel poslije par sati zakazao je za sjutra u 11 sati ponovni pokušaj održavanja ove sjednice lokalnog parlamenta.

Preporučujemo za Vas