Omeragić: Odluka ASK ozbiljan presedan

"Potrošnja novca u periodu izborne kampanje mora biti transparentna i svaka zloupotreba novca građana može narušiti izborni legitimitet i suštinu izbornog procesa" kazao je Omeragić

3392 pregleda 5 komentar(a)
Elvis Omeragić, Foto: SDP Gusinje
Elvis Omeragić, Foto: SDP Gusinje

Odluka Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) da nedostavljanje propisane dokumentacije u zakonskom roku od strane Opštine Gusinje opravda epidemijom koronavirusa predstavlja ozbiljan pravni presedan, saopštio je Elvis Omeragić nosilac liste "SDP - Za jako Gusinje".

"Posebno jer se ovakva mjera donosi samo za Opštinu Gusinje, dok za druge opštine gdje se održavaju izbori ovo ne važi. Potrošnja novca u periodu izborne kampanje mora biti transparentna i svaka zloupotreba novca građana može narušiti izborni legitimitet i suštinu izbornog procesa" kazao je Omeragić.

"Zakonom o izboru poslanika i odbornika jasno su propisana pravila izvještavanja o utrošku novca u toku izborne kampanje, kao jedan od segmenata kontrole nad protokom novca iz lokalnog budžeta. Kako nas je i kriza izazvana virusom naučila, skoro svi izvještaji ove vrste se mogu dostaviti elektronskim putem i na isti način objavljivati na internet stranici opštine. Ovakve odluke izazivaju sumnju u regularnost izbornog procesa i pozivamo ASK, ali i druge državne organe da je hitno ukinu, kako bi i u Gusinju imali izborni proces poput drugih opština u Crnoj Gori", zaključuje u saopštenju Omeragić.

Bonus video: