Jonica: Svako slovo u rješenju DIK-a suprotno Ustavu i zakonu

DIK, tvrdi Jonica, nije imao nijedan pravni razlog da odbije listu Socijalista koja, kako je kazala, ispunjava sve zakonske uslove da bude potvrđena, ali "očigledno jeste mnogo političkih razloga"

4784 pregleda 12 komentar(a)
Jonica, Foto: Socijalisti
Jonica, Foto: Socijalisti

Socijalisti će danas predati žalbu Ustavnom sudu Crne Gore, jer je svako slovo u rješenju Državne izborne komisije (DIK), kojim je odbijena naša lista, suprotno Ustavu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika, saopštila je predsjednica Socijalista, Snežana Jonica.

DIK, tvrdi Jonica, nije imao nijedan pravni razlog da odbije listu Socijalista koja, kako je kazala, ispunjava sve zakonske uslove da bude potvrđena, ali "očigledno jeste mnogo političkih razloga".

Jonica je rekla da su rokovi za postupanje Ustavnog suda propisani i kratki, da je Ustavni sud dužan da odluči u roku od 48 sati od trenutka kad od DIK-a dobije spise predmeta, a da je DIK dužan da u roku od 24 čada od trenutka dobijanja zahtjeva dostavi spise predmeta Ustavnom sudu.

"Do konačne odluke Ustavnog suda, ne može se proglasiti zbirna izborna lista, niti preduzimati bilo koje druge izborne radnje za koje je od značaja koje su sve izborne liste učesnici postupka. Tako će do odluke Ustavnog suda pričekati i žrijebanje za brojeva na glasačkom listiću, te slične aktivnosti vezane za medijsko predstavljanje potvrđenih izbornih lista", rekla je ona.

Jonica je istakla da je izborna lista „Snežana Jonica - Socijalisti Crne Gore - Da živimo kao Jugosloveni“ u potpunosti u skladu sa važećim izbornim propisima, ali je "očigledno da je politika umiješala prste u pravo, jer smo modelom koji DPS-u oduzima najmanje jedan siguran poslanički mandat iz manjinske kvote takli u osinjak."

"Zakon nam dozvoljava da predamo manjinsku listu i podsjeća da su taj tekst izbornog zakona 2014. godine zajedno usvojili DPS i DF", ističe Jonica, te dodaje:

"Ovim načinom nastupa na izborima u poziciji smo da uzmemo najmanje jedan poslanički mandata koji je do sada pripadao DPS-u ili partijama koje su uvijek bile uz vlast. Osim toga, ovim modelom isključili smo mogućnost rasipanja opozicionih glasova, jer je cenzus za manjinsku listu 0,7 odsto i tako skidamo sa sebe nametnutu hipoteku da glas za nas može biti rasut".

Ona je kazala da su Socijalisti doslovno primijenili norme koje propisuje izborno zakonodavstvo, ali tada "na scenu stupa Državna izborna komisija kao stražar interesa vladajućih struktura."

"Podsjećam da je upravo DIK 29. jula, na zahtjev potpuno drugog subjekta, svojim dokumentom broj 318/2 ustanovio pravo Jugoslovenima da se kandiduju po ovom modelu. Sada DIK naprasno poništava sopstvenu odluku, jer se, očigledno, nijesu nadali našoj izbornoj listi. Čim smo predali izbornu listu pali se alarm u DIK-u, pa nam traže da dostavimo originalne primjerke statuta i programa, iako smo ih već dostavili. Potom provjeravaju kod Ministarstva javne uprave naša partijska dokumenta, ali i tamo je sve čisto. Istovremeno, nijedan dokument bilo koje druge partije nije provjeravan, pa će ostati zabilježeno da su Socijalisti jedina stranka koja je imala tu „privilegiju“. Pošto nijesu mogli da pronađu nijednu na zakonu zasnovanu spornu tačku, morali su do kraja da ogole svoju ulogu pukog izvršioca političkih naloga, pa donose rješenje o odbijanju naše izborne liste čije obrazloženje predstavlja pravno zastiđe", naglasila je Jonica.

Ona je kazala da se sada postavlja pitanje zašto DIK u startu nije saopštio da Socijalisti ne mogu predati manjinsku listu, već "kad su vidjeli da je voda došla do poda, silom-na sramotu su počeli da smišljaju nove razloge, pa će tako za pravne anale Crne Gore ostati i njihova definicija da 'Jugosloveni ne ispunjavaju uslove za manjinski narod, jer nisu nacija koja ima vjeru i jezik'."

"Činjenica je da u obrazloženju DIK-a nigdje ne piše da je naša lista suprotna bilo kom zakonu. Zato njihovo obrazloženje ne samo da je pravno nekorektno, već predstavlja udar na Ustav, udar na zagarantovana ljudska prava i udar na Socijaliste, sa samo jednim ciljem - zaštititi DPS da im Socijalisti ne preotmu najmanje jedan poslanički mandat", istakla je Jonica.

Prema njenim riječima, indikativno je da je DIK nekim političkim subjektima omogućio „džentlmenskim dogovorom“ da čak mijenjaju već predate nezakonite izborne liste, što je, kako je kazala, nedopustivo, dok se s druge strane traže svi moguću načini, "pa i kršenje zakona, samo da se eliminiše lista Socijalista."

"Svako nezakonito postupanje DIK-a vodi novim nezakonitim postupanjima te iste institucije, a samo je pitanje kad će ko stići na red. Zato svi oni koji sad čak i neskriveno učestvuju u ovom nezakonitom pokušaju eliminacije Socijalista iz izborne trke na državnom nivou, neka se zapitaju da kada oduzimaju prava Socijalistima da li time postaju saučesnik i daju zeleno svijetlo da sjutra takva praksa zakuca i na njihova vrata", kazala je Jonica.

Predsjednica Socijalista je navela da ne može da ne primijeti "u najmanju ruku čudno postupanje opozicionih predstavnika u DIK-u".

"Oni treba građanima da objasne zašto ne žele da jedan ili dva poslanička mandata iz manjinske kvote, koji su do sada uvijek pripadali vlastima, pripadnu opozicionoj partiji. Boje li se oni da opozicija ne dobije previše mandata? Zašto? Šalju li time poruku da im nije stalo do promjene vlasti u Crnoj Gori, već da im je partijski interes primaran, jer im najviše odgovara da se zacementira postojeća politička scena", upitala je Jonica.

Prema njenim riječima, značajan broj opozicionih birača "nije pao u trans" kada su vidjeli kako su formirane opozicione kolone, a posebno kako izgledaju liste poslaničkih kandidata.

"Pitam - žele li oni da ti opozicioni birači 30. avgusta ostanu kod kuće i ko bi od toga imao najviše koristi. Zato poruka za kolege iz opozicije – ako to želite – onda nastavite ovo što sad radite. A nastavak priče biće najbolji odgovor da li iskreno želite promjenu vlasti ili vas isključivo zanimaju sebični partijski interesi", kazala je Jonica.

Ona je istakla da Socijalisti predstavljaju političku ponudu koja potpuno neopterećeno "gradi novu priču, jer se bave svakodnevnim životnim problemima, a ne političkom demagogijom" koje su građani Crne Gore odavno siti.

"Zato mnogima ne odgovara da poslanički mandat dobiju oni koji će da pitaju: prođoše izbori, ostade koronavirus, pa dobro od čega da živimo? Kad će se ispoštovati ustavna norma o besplatnim udžbenicima? Kad ćemo prestati da plaćamo harač tajkunima bliskih vlasti, koji bi i kliker pokvarili, a kamoli crnogorsku privredu? Kako ćemo bez ogromnih rezova, otpuštanja i smanjivanja plata da počnemo da plaćamo rate za autoput koje pristižu već naredne godine? I pitanje svih pitanja - ima li nam života nakon izbora", kazala je Jonica.

Bonus video: