Pisonero Hernandez: Radujemo se inkluzivnim i vjerodostojnim izborima

“Pozdravljamo postavljanje Posebne misije za procjenu izbora ODIHR-a, posebno s obzirom na izazove povezane sa COVID-19. Njihovi nalazi i zaključci biće važan element EU procjene izbornog procesa”

13966 pregleda 115 reakcija 12 komentar(a)
Pisonero Hernandez, Foto: EK
Pisonero Hernandez, Foto: EK

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez rekla je da se raduju inkluzivnim i vjerodostojnim izborima koji će se održavati u skladu s međunarodnim standardima i crnogorskim ustavnim i pravnim okvirom.

“Pozdravljamo postavljanje Posebne misije za procjenu izbora ODIHR-a, posebno s obzirom na izazove povezane sa COVID-19. Njihovi nalazi i zaključci biće važan element EU procjene izbornog procesa”, rekla je Pisonero Hernandez odgovarajući na pitanje da prokomentariše Smjernice DIK-a za održavanje izbora u uslovima pandemije i da li se određenom broju građana može onemogućiti glasanje.

Komentarišući nova hapšenja zbog objava na društvenim mrežama, Pisonero Hernandez je podsjetila da je sloboda izražavanja jedan od temelja demokratskog društva i kao takva jedna je od temeljnih vrijednosti EU.

“To je, dakle, ključni element procesa pridruživanja Crne Gore EU i važno je prelazno mjerilo koje treba ispuniti u poglavlju 23 pregovaračkog procesa. Sloboda izražavanja može se ograničiti zakonom samo na strogo definisane načine i u određenim okolnostima. Malo je prostora za ograničenja političkog izražavanja ili rasprave o pitanjima od javnog interesa, a posebno, ako se neko s njima ne slaže. Ne postoji demokratsko društvo bez pluralizma, tolerancije i širokogrudnosti”, navela je Pisonero Hernandez.

EK, kako je dodala, i dalje pomno prati sva pitanja koja se odnose na slobodu izražavanja.

“Naša procjena cjelokupne situacije u ovoj oblasti biće objavljena u predstojećem izvještaju EK o Crnoj Gori”, kazala je Pisonero Hernandez.

Bonus video: