"Opozicija, NVO i ostali djelovi civilnog društva da se ujedine, kako bi na izborima osvojili vlast"

Crna Gora je zarobljeno društvo, a državne i ostale institucije nijesu slobodne i rade kako odgovara vladajućoj stranci, zaključeno je na okruglom stolu o slobodi koji su u Danilovgradu organizovali predstavnici tamošnjeg odbora Demokratske narodne partije (DNP)
52 pregleda 11 komentar(a)
Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 28.01.2018. 22:58h

Opozicija, nevladine organizacije i ostali djelovi civilnog društva treba da se ujedine, kako bi na izborima osvojili vlast i otvorili vrata demokratskim procesima, jer je Crna Gora zarobljeno društvo, a državne i ostale institucije nijesu slobodne i rade kako odgovara vladajućoj stranci, zaključeno je na danas održanom okruglom stolu o slobodi koji su u Danilovgradu organizovali predstavnici tamošnjeg odbora Demokratske narodne partije (DNP).

Na tom skupu govorili su nezavisni intelektualci, danilovgradski opozicionari i predstavnici civilnog sektora.

Ranko Vuković iz Građanskog pokreta URA kazao je da se do slobodnog društva može doći samo sredstvima koji odgovraju tom cilju, odnosno bez nasilja.

Istakao je da u Crnoj Gori demokratija postoji samo tokom izbornog dana, ali da je i to pod znakom pitanja.

"Odmah nakon toga predstavnici državnih i ostalih institucija ponašaju se partokratski, odnosno sprovode političku i ostalu volju čelnika DPS-a. U Crnoj Gori na djelu je politička utakmica gdje vlast nameće svoje uslove, a opozicija na takvim izborima učestvuje iako se oni ne održavaju u fer atmosferi", rekao je Vuković.

Dodao je da u Crnoj Gori manjina ugrožava većinu, već maltretira sopstvene građane...

"Umjesto da je državni ap arat osmišljen za građane, on je okrenut protiv njih. Mjera njihoveslobode sadrži se u našem ropstvu i smatram da jedino demokratija može formirati Crnu Goru kao slobodno društvo, ali za sada toga još nema", kazao je Vuković.

Prof. dr Vladimir Božović istakao je da je Crna Gora jedinstvena po broju birača u odnosu na broj stanovnika i da se taj procenat kreće oko 80 odsto od ukupnog broja onih koji žive u ovoj državi.

Dodao je da smatra neophodnim promjeniti propise o boravištu, kako pravo glasa ne bi imali oni koji ne žive u Crnoj Gori.

"Crnoj Gori je potrebna čast, znanje i lijepo ponašanje. Tim pojmovima treba vratiti prvobitna značenja i moramo se svi u Crnoj Gori poogledati u oči i vidjeti gdje je problem. U našem društvu i dalje se ljudi ponašaju kao podanici, a ne kao slobodni građani, što je jedan od ključnih razloga što neophodnih promjena još nema", kazao je on.

Predstavnik civilnog sektora Goran Đurović, ocijenio je da je crnogorska opozicija dio problema, a ne rješenja političke i ostale krize.

Istakao je da opozicija do sada nije mnogo uradila da vrati suverinitet građanima.

"Opozicija ne pokreće pitanja vraćanja suveriniteta građaninu i mislim da i njene vođe rade to zbog svojih uskih, partijskih, ali i ličnih interesa. Uz to, zašto opozicija poziva građane da izlaze na izbore iako se oni ne održavaju u demokratskoj atmosferi? Zašto se ne pokreće usvajanje propisa koji će onemogućiti da Državna izborna komisija bude partijska filijala vladajuće stranke i zašto se ne mijenja sastav Agencije za sprečavanje korupcije koja nikad ne isputuje porijeklo imovine bogataša bliskih DPS-u, dok o konfliktu interesa kod ostalih pokreće medijske afere", kazao je Đurović.

On je je dodao da javni servis mora biti slobodan od uticaja DPS-a.

"A mislim da će nakon posljednjih promjena sa ekrana te kuće poteći med i mlijeko koji teku Crnom Gorom i u koje vjeruje jedino Vlada Crne Gore", kazao je on.

Književnik Balša Brković kazao je da je jasno da je Crna Gora u ideološkom pogledu raznolika, ali i da u takvim uslovima postoji šansa za ujedinjenje.

"Ne smijemo pristati na kič-patriotizam i mudrijašenja koja dolaze sa dvora i na tim temeljima možemo se ujediniti bez obzira na naše razlike", rekao je Brković.

Prof. dr Goran Radonjić istakao je da se u Crnoj Gori teško može govoriti o slobodi koje nema i društvu koje još nije uspostavljeno.

On je kazao da na univerzitetu ima profesora koji ne žele da ćute i jasno kritikuju pojave koje sprečavaju Crnu Goru da postane demokratska zajednica.

O diskriminaciji srpskog jezika i ćirilice na skupu je govorila prof. dr Jelica Stojanović sa Filološkog fakulteta u Nikšiću, koja je kritikovala nastavne programe i planove koji godinama iz nastave izbacuju srpski jezik i ćirilicu, iako je pravo na jezičku ravnopravnost zagarantovano najvišim pravnim aktom.

Ona je govorila i o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.

Domaćin ovog skupa, predsjednik OO DNP-a Danilovgrad Dragan Bojović kazao je da sloboda nije data sama po sebi, već da je čine mnoštvo "malih i različitih sloboda" koje egzistencijalno i socijalno treba zaštititi i kultivisati.

Bojović je kazao da tlačitelj nikada ne daje slobodu, već da je građanin stalno mora osvajati.

Objasnio je da je jedina mjera nečije slobode - sloboda drugog.

O ovoj temi govorili su i Miljan Stanišić iz Nove srpske demokratije, Branislav Ivanović (SNP), Željko Savović (Demos), Vlado Vuković (Jugoslovenska komunistička partija) i Ognjen Jovović iz Udruženja Bjelopavlića - "Bijeli Pavle".

Učesnici skupa dogovorili su da se nastave okupljanja takvog tipa, kako bi se omogućile demokratske promjene.

Bonus video: