Bojanić: Slučaj Ramada bio pravi test za organe koji nijesu prošli

Fondacija je objavila publikaciju Riječi, djela i poruke – slučaj Ramada čiji je cilj, kako je kazao Bojanić, da ostane trajno zapisano kako su se ponašale instiutucije u ovom slučaju

17759 pregleda 180 reakcija 37 komentar(a)
Bojanić, Foto: Boris Pejović
Bojanić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.08.2020. 20:23h

Slučaj Ramada bio je pravi test za državne organe koji oni nijesu prošli, već su još jednom pokazali da se korupcija u Crnoj Gori isplati i da je prije svega Vlada njen promoter, ocijenio je danas predsjednik Fondacije za građansku hrabrost, Mladen Bojanić.

Fondacija je objavila publikaciju Riječi, djela i poruke – slučaj Ramada čiji je cilj, kako je kazao Bojanić, da ostane trajno zapisano kako su se ponašale instiutucije u ovom slučaju.

"Možda u ovom trenutku ne pomjerimo ništa, ali želimo da ostavimo svjedočanstvo, da ovo ostane trajno zapisano kako su se ponašale institucije u ovom slučaju. Ova knjiga je dobila broj u Narodnoj biblioteci na Cetinju i biće dio arhiva, pa će neko za deset, 20 godina pisati novu modernu istoriju i imaće materijal veoma interesantan o korupciji i odnosu institucija prema korupciji", rekao je Bojanić.

Aferu je 2016. otkrila Patricija Pobrić koja je zbog toga ostala bez posla, i kao zviždač bila na meti brojnih pritisaka. Bojanić je 1. juna 2016. kao poslanik u Skupštini na konferenciji za novinare prvi upoznao javnost da su računi za troškove partijskih skupova Socijaldemokrata (SD) u Ramadi plaćeni državnim novcem, preko Direkcije za željeznice.

Već 2. juna 2016. Bojanić je informaciju o zloupotrebi državnih resursa dostavio Vrhovnom državnom tužilaštvu, Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji za sprečevanje korupcije (ASK).

Bojanić i Radulović
Bojanić i Radulovićfoto: Boris Pejović

Slučaj je nakon četiri godine rezultirao presudama Osnovnog, Višeg i Apelacionog suda time što je jedna osoba (direktor Direkcije za željeznice Nebojša Obradović) osuđena pravosnažno za korupciju, zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju, a šest osoba za lažno svjedočenje. Prema presudi, Obradović je 8. februara 2016. godine s umišljajem, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, pribavio korist Socijaldemokratama Ivana Brajovića, a oštetio Direkciju za željeznice, jer je platio dva računa u ukupnom iznosu od oko 950 eura za održavanje skupova te partije u hotelu “Ramada”. Brajović je tada bio ministar saobraćaja, ali u ovom slučaju nije odgovarao.

"Vlada je za gotovo svih sedam državnih službenika nekim trulim kompromisima dogovarala da neki podnesu lične ostavke da bi ih već sjutra rasporedila na drugo radnom mjesto sa istom platom koju su imali ranije. Dakle, u pitanju je izbjegavanje odgovornosti, klasičan marifetluk i vrlo direktno je Vlada u ovom slučaju promoter korupcije", kazao je Bojanić.

On je rekao da su publikacijom htjeli da prikažu sistemski problem na jednom slučaju, iako je u pitanju mala suma.

"Ovo je možda jedini slučaj koji je poptuno do kraja doveden što se tiče krivično pravne odgovornosti iako je ostalo otvoreno pitanje - A šta sada, kako spriječiti korupciju kad ljudi koji su pravosnažno osuđeni za korupciju i lažno svjedočenje nemaju nikakvu sankciju u državnom organu?", rekao je Bojanić, koji je urednik publikacije.

On je dodao da je interesantno da ni nakon skoro četiri godine i završetka svih postupaka oni koji su u početku bili najodgvoorniji da to sankcionišu i profesionalno i politički, u prvom redu Vlada, ASK, nijesu ništa uradili da slučaj dobije politički odnosno profesionalni epilog.

"Pošto sam ja prezentovao prve dokaze najavio sam da će ovo biti test za sve državne organe kako će se ponašati u ovom slučaju. Vlada i ASK, prije svih, uradili su upravo suprotno onome što su govorili da će uraditi u borbi protiv korupcije. Vlada je na kraju poslala jednu užasnu poruku da se korupcija isplati, nema drugog zaključka nakon svega", rekao je Bojanić. Interesantno je, kako je dodao, da je u nalogu trezora navedeno da je hotelu Ramada plaćeno za konsultantske usluge. "Tužilaštvo je na kraju nakon što je tri puta odbijena krivičnu prijavu za lažno svjedočenje, procesuiralo šest osoba ali ne i Ivana Brajovića za koga je tužilac imao opravdanje da je imao razloga da vjeruje da su plaćene neke hotelske usluge iako jasno na papiru piše konsultanstkse, ali je jasno da je Ivan Brajović na kraju izuzet od bilo kakve krivične odgovornosti", rekao je Bojanić..

Novinar Monitora i priređivač publikacije Zoran Radulović objasnio je da se publikacija sastoji od četiri dijela, zasebne priče.

"Jedna se tiče pozicije i sudbine zviždača, odnosno uzbunjivača, jer su se institucije potrudile da termin zviždač dobije podsmješljivo značenje u Crnoj Gori i da neko zvižduće i pravi problem boljem od sebe a onda oni pokažu kako to nije bitno, pa bilo da se radi o aferi Ramada, Limenka, Telekom, ratnim zločinima..., naveo je Radulović.

Dodao je da drugo poglavlje opisuje način na koji se ASK odnosila prema uzbunjivaču i prema onima koji su zloupotrijebili državna sredstva.

"Treća dio je odnos tužilaštva prema krivičnoj prijavi, posebno prema onoj za lažno svjedočenje koja je više od dvije godine putovala od jedne do druge tužilačke instance dok nije završila u sudnici. Četvrti dio opisuje odnos vlade prema pravosnažno osuđenim službenicima. Postoji ovdje obilje dokumenata i u najmanjuu ruku je to neprimjeren odnos i prema njima i prema crnogorskom društvu", rekao je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Boris Pejović

Bojanić je kazao da je Fondacija formirana prošle godine, ovo joj je prvi projekat, a u planu imaju još sličnih.

Na pitanje zašto publikaciju objavljuju u predizbornoj kampanji, Bojanić je odgovorio da je glavni razlog jer su prije mjesec bile zadnje presude, a i čekali su odgovor od Ministarstva javne uprave šta je bilo sa ovih sedam službenika.

"Tako da smo bukvalno prije nekih 20-ak dana dobili zadnji dokument, čak je jedan došao i nakon štampe kojim je potvrđeno da protiv pravosnažno osuđenih osoba nije pokrenut čak ni disciplinski postupak u Vladi, a jasan je Zakon o državnim službenicima i namještenicima da za svako djelo nedostojno službenika Vlade slijedi otkaz sa tog radnog mjesta. Što se tiče SD-a nemam nikakav probem, da li će to njima remetiti izbornu kampanju", kazao je Bojanić.

Radulovć je rekao da dva prva čovjeka DPS-a - predsjednik države Milo Đukanović i premijer Duško Marković obmanjuju javnost o ovom slučaju i uradili su "nešto što možda nije nezakonito (mnogo toga u Crnoj Gori nije nezakonito) ali je nemoralno".

"Način na koji su se odnijeli prema uzbunjivaču je sramotan. Nadam se da će ovo bio dio nekog svjedočanstva koliko su znali da budu brutalni. Nemam grižu savjesti ako bi ova publikacija uspjela da odnose neki glas SD-u ili DPS-u. Bilo bi mi milo, ali ne vjerujem da će se to desiti jer njihovi glasači jako dobro znaju s kim imaju posla, ali svoj glas njima daju iz nekih drugih razloga", naveo je Radulović.

Na pitanje koliko su međunarodne organizacije i instuicije upoznate sa ovim slučajem, Bojanić je odgovorio da je bio kod tadašnjeg šefa Delegacije EU Mitje Drobniča, a tražili su prijem i od OEBS-a, nikad im nije odgovoreno.

Američka Ambasada, kako je dodao, zvala je Patriciju Pobrić nekoliko puta i rekli su da će pratiti slučaj.

Bonus video: