mjesec dana nakon privođenja

Kusovac relativizuje kršenje zakona: Izvinio se, ne razmišlja o ostavci

Kusovac koga su opozicionari u međuvremenu nazvali "gradonačelnikom-prestupnikom", se do sada oglušio o sve pozive opozicije da podnese ostavku zbog toga što je 4. jula u Donjem Grblju u zaleđu plaže Žukovica, uhvaćen u kršenju ranije mu izrečene mjere obavezne samoizolacije.

21498 pregleda 55 reakcija 16 komentar(a)
Kusovac, Foto: Privatna arhiva
Kusovac, Foto: Privatna arhiva

Gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS) izvinio se danas svim građanima Tivta za to što je prekršio mjere obavezne samoizolacije koja mu je bila izrečena krajem juna jer je tada bio u kontaktu sa osobom kojoj je potvrđena infekcija koronavirsom.

Gostujući u programu Radio Tivta, Kusovac se prvi put, više od mjesec dana nakon što je napravio krivično djelo koje se goni po Zakonu o zaštitu stanovništva od opasnih zaraznih bolesti, izvinio građanima, ali je i nagovijesttio da zbog svog kontroverznog ponašanja ne namjerava da podnese ostavku.

Kusovac koga su opozicionari u međuvremenu nazvali "gradonačelnikom-prestupnikom", se do sada oglušio o sve pozive opozicije da podnese ostavku zbog toga što je 4. jula u Donjem Grblju u zaleđu plaže Žukovica, uhvaćen u kršenju ranije mu izrečene mjere obavezne samoizolacije.

On je tog dana, kako se kasnije pokazalo iz stavova NKT-a, obmanuo javnost i medije iznoseći im neistinite navode oko lokacije na kojom mu je riješenjem zdravstveno-sanitarnog isnpektora, određena obavezna mjera samoizolacije, kao i okolnosti pod kojima je prekršio izdatu naredbu i samoinicijativno napustio samoizolaciju, vozeći se opštinskim službenim akutomobilom prvog dana vikenda, do zabačene plaže u Donjem Grblju.

Zbog toga je Kusovca istog dana u večernjim satima, policija prinudno privela u karantin u Igalu, a Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru protiv tivatskog gradonačelnika policija je podnijela krivičnu prijavu zbog kršenja naredbi za spriječavanje opasne zarazne bolesti. Kusovcu koji je u karantinu u Igalu proveo nekoliko dana i na kraju bio negativan na testu na koronu, zbog ovog krivičnog djela prijetila je novčana ili kazna zatvora u trajanju do godinu dana.

"Ispoštovana je procedura što se tiče rješenja i plaćena kazna i na osnovu sudske presude. To uopšte nije djelo koje me čini nedostojnim za obavljanje ove funkcije. Ono na što se ljudi takođe pozivaju je i taj moralni čin, odnosno čin ljudskosti od strane pojedinca - da ili ne. Možda bih razmišljao i na takav način da sam bio u Tivtu i da sam i sa jednim čovjekom razgovarao i da sam i sa jednim čovjekom imao kontakt ili ijednog čovjeka doveo u opasnost, ali to se nije desilo. I tokom mog izlazka iz objekta u selu Glavatičići koje je veoma malo naseljeno, a i u autu sam bio sam i na udaljenosti od nekih pedesatak metara vidio sam osobe, vratio sam se ne želeći ni sa kim da ostvarim kontakt i ne želeći na takav način da dovodim nikog u opasnost.“- kazao je lokalnom radiju gradonačelnik Kusovac.

“Sud je taj koji donosi odluku i sud je jednak za sve, a što se tiče moralnog čina, ponavljam da sam bilo s kim imao kontakt bilo gdje u Crnoj Gori, to bi bio neumitni potez koji bi ja uradio. Ali, na ovakav način ne razgovarajući ni sa kim i ne izlazeći iz automobila, mislim da moje moralno pravo meni to ne dozvoljava", istakao je gradonačelnik i naglasio da je ovim "odgovorio i opozicionim partijama koje traže njegovu ostavku".

Iako su crnogorska policija i tužilaštvo u prethodnom periodu bili vrlo detaljni i ažurni u saopštavanju visine kazni za koje su prekršioci mjera NKT bili procesuirani, u slučaju Kusovca javnost je ostala uskraćena za informaciju o tome kada je i na koju novčanu kaznu on osuđen i da li je on taj novac uplatuo u državni budžet, NKT-u ili nekoj drugoj organizaciji kako su to ranije radili neki njemu slični prestupnici.

Iz OO SDP Tivta su još jednom gradonačelnika pozvali da podnese ostavku jer je izvršio krivično djelo koje ga čini nepodobnim za obavljan je te funkcije. „Izvinjenje“, koje je nakon dva mjeseca uputio građanima Tivta, smatramo nevještim pokušajem da sebe oslobodi odgovornosti i skrene pažnju građanima Tivta sa suštine problema i djela koje je uradio.

Tivtu je potrebna odgovorna vlast i odbrana resursa grada, a ne izvinjenja Siniše Kusovca koji zbog nezasite želje za vlašću, nije spreman preuzeti odgovornost ni za vlastito ponašanje kojim je ugrozio zdravlje građana.”- saopštila je SDP Tivta dodajućii da je Kusovac “simbol neodgovornog političara i Tivćani ne zaslužuju definitivno da on bude više niti jedan dan prvi čovjek grada" 

"Tivtu treba odgovorna vlast koja radi u interesu njegovih građana a ne oni koji nastavljaju da rade u interesu uskog kruga povlašćenih tajkuna", poručili su iz SDP-a.