SD Tivat: Novosel prekršio odbornička prava, fokus mu je da pomogne Lušticu Bay

"Nevjerovatno da u 21. vijeku postoji predsjednik Skupštine koji samovoljno može da odredi da od 32 odbornika, sjednici SO može prisustvovati samo 20 odbornika i to na način da on lično odredi koji su to sretnici koji mogu prisustvovati i diskutovati, a da ostalih 12 stoji ispred skupštinske sale, te da im se na taj način uskrati mogućnost da slušaju što se unutra dešava", navodi se u saopštenju SD

3669 pregleda 18 komentar(a)
Logo, Foto: Socijaldemokrate
Logo, Foto: Socijaldemokrate

Načinom na koji je predsjednik Skupštine Opštine Tivat Ivan Novosel (DPS) danas organizovao i vodio sjednicu lokalnog parlamenta, prekršena su najvažnija odbornička prava i sve danas usvojene odluke su neustavne i navežeće.

Saopšteno je to iz OO Socijaldemokrata Tivta čiji su odbornici danas iz protesta, napustili sjednicu SO.

Novosel je sjednicu na kojoj je došlo do razmimoilaženja dosadašnjih koalicionih partnera u lokalnoj vlasti Tivta - DPS sa jedne i SD i HGI sa druge strane, organizovao uz kako je naveo, striktno poštovanje mjera NKT-a zbog čega nije dozvoljavao da u sali istovremeno bude više od 20 ljudi.

“Prosto je nevjerovatno da u 21. vijeku postoji predsjednik Skupštine koji samovoljno može da odredi da od 32 odbornika, sjednici SO Tivat može prisustvovati samo 20 odbornika i to na način da on lično odredi koji su to sretnici koji mogu prisustvovati i diskutovati, a da ostalih 12 stoji ispred skupštinske sale, te da im se na taj način uskrati mogućnost da slušaju što se unutra dešava, kao i da ne mogu replicirati u slučaju da su pomenuti, a da nakon završetka skupštinske rasprave uđu u salu i glasaju za nešto, a da ni sami ne znaju što su glasali, (demokratski nema što). Prosto je nevjerovatno da predsjednik skupštine tumači mjere NKT na način koji odgovara njegovim političkim namjerama i da pokušava da organizuje sjednicu skupštine jednog grada bez primjene uslove koje mu nalaže NKT”, saopšteno je iz OO SD Tivta uz ocjenu da su ovakvim zasijedanjem SO Tivat danas “prekršena snajvažnija odbornička prava koje jedan odbornik ima i samim tim smatramo da su sve današnje tačke izglasane na ovoj sjednici ništavne i nevažeće”.

“Da je presjednik Ivan Novosel imao iskrenu namjeru da pomogne građanima i privredi Tivta, u ublažavanju posljedica uzrokovanih pandemijom COVID 19. tražio bi mišljenje od NKT na koji način da organizuje sjednicu na kojoj će prisustvovati svi odbornici i tako na zakonski način i u skladu sa Statutom, obezbijedio rad lokalnog parlamenta. Naravno, svima je jasno da ne treba biti pretjerano mudar i zaključiti da Novosela ne interesuje prva tačka današnjeg dnevnog reda (mjere za podršku građanima i privredi u ekonomskoj krizi izazvanoj koronom), već je fokus njegovog interesovanja usmjeren samo na jednu tačku , a to je da se usvajanjem odluke pomogne Luštici Bay sa iznosom od 20 miliona na period od 20 godina.”- poručili su iz SD, aludirajući na današnje glasanje odbornika DPS i HRS da se da saglasnost na zaključivanje kontroverznog ugovora sa Luštica Bay-em za preuzimanje oko 4.500 kubika prečiščene vode dnevno iz tivatskog i kotorskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Krtolima.

Iz SD-a su najavili da će “s obzirom da je u ovakvim uslovima bilo prosto nemoguće ostvariti svoja ustavom zagarantovana ljudska i politička prava”, odbornički klub te partije u SO Tivat podnijeti tužbu Upravnom sudu zbog kršenja Statuta i Poslovnika, te pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom Crne Gore “zbog kršenja ljudskih prava i sloboda, izazvanih postupanjem predsjednika Skupštine Ivana Novosela”.

Bonus video: