Bokeljska mornarica Kotor: Ne učestvujemo u promocijama političkih partija

"Budući da su neke političke partije u Crnoj Gori u svrhe promocije koristile bokeljsku nošnju, pojavile su se interpretacije da je u tome učestvovala Bokeljska mornarica Kotor", piše u saopštenju

6535 pregleda 100 reakcija 100 komentar(a)
Bokeljska mornarica Kotor, Foto: Arhiva Vijesti
Bokeljska mornarica Kotor, Foto: Arhiva Vijesti

Osobe koje su obučene u bokeljsku nošnju učestovale u tim političkim promocijama nijesu članovi Bokeljske mornarice.

To su danas saopštili iz Admiralata i Upravnog odbora Bokeljske mornarice Kotor.

"Budući da su neke političke partije u Crnoj Gori u svrhe promocije koristile bokeljsku nošnju, pojavile su se interpretacije da je u tome učestvovala Bokeljska mornarica Kotor", piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je to najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu koja gaji tradicije na vrijednosti koje su nastale tokom 1.211 godina njene istorije i nije politička organizacija.

"Njeni članovi su osobe raznih uzrasta, profesija, etničke, vjerske i kulturne pripadnosti i političkih ubjeđenja. Njene aktivnosti, prava i dužnosti članova su precizno regulisani Statutom i Pravilnikom o odorama, činovima i nastupima i njeno rukovodstvo nije nikoga ovlastilo da u njenim odorama učestvuje u promociji bilo koje partije."

Mornarica oblači prilikom nastupa bokeljsku nošnju, kako piše u Statutu iz 1873. i kasnijim statutima, a samo se odora oficira razlikuje od ostalih.

Bonus video: