OBJAVLJEN NOVI SPOT: Nakon Mila, parodija na partijske uhljebe

Svega nekoliko dana nakon što je Radio-televizija Crne Gore (RTCG) zabranila i cenzurisala spot koalicije „Crno na bijelo“, ocjenjujući da se u njemu predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović pojavljuje u „nekorektnoj tehničkoj modifikaciji“, koalicija „Crno na bijelo“ odgovorila je novim, kreativnim i avangardnim predizbornim spotom. Da li će i taj spot naići na cenzuru zarobljenog i partijski poslušnog javnog servisa (RTCG), biće poznato u narednim danima

51515 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Koalicija Crno na bijelo
Foto: Koalicija Crno na bijelo

U novom predizbornom spotu, platforma “Crno na bijelo”, koristeći prepoznatljive motive iz popularne kulture, još jednom razobličava crnogorsku sadašnjost smještajući je u distopijsku budućnost. Ako je u prvom spotu politički nezainteresovani građanin postao svjestan neočekivanih političkih posljedica svojih postupaka tek onda kada je otputovao u budućnost, u drugom spotu pojedinačni primjeri savjesne struke sprečavaju kolaps sistema koji kontinuirano uzrokuju partijski uhljebi.

Rečeno u duhu cenzora iz RTCG, predizborni spotovi platforme “Crno na bijelo” koriste sve umjetničke slobode ne bi li kroz “nekorektne tehničke modifikacije” razotkrili režimske prevare i ukazali na rascjep između obećavane i postojeće Crne Gore, razotkrivajući našu zbilju kao puku partitokratsku distopiju. Međutim, oba spota ukazuju i na mogućnost promjene čiji nosilac nije partija, još manje njeni lideri, već savjesni, odgovorni i stručni građani.

Spot je i očigledna aluzija na dugogodišnju praksu vladajuće partije i njenih satelita, koji su uvijek ispred struke postavljali svoje partijske kadrove i time ugrožavali ekonomski razvoj i stabilnost Crne Gore. Primjeri takve prakse posljednjih mjeseci najbolje su vidljivi u odnosu Vlade Crne Gore prema epidemiji koronavirusa, gdje su kadrovi vladajuće partije – bilo da dolaze iz sektora poljoprivrede ili drugih povezanih grana – imali moć odlučivanja nad strukom iz oblasti zdravstva, prevashodno nad epidemiolozima i doktorima medicine.

Baš zbog tog upliva politike i nametanja partijskih kadrova umjesto stručnjaka, postupanje Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) u posljednja tri mjeseca se drastično razlikuje od postupanja tog tijela na početku epidemije, zbog čega Crna Gora bespotrebno testira kapacitete svog starog i neodržavanog zdravstvenog sistema, ali i trpi brojne posljedice na ekonomskom planu, prevashodno zbog propasti ljetnje turističke sezone.

Upravo u tom smislu, koalicija „Crno na bijelo“ na humorističan i moderan način objašnjava zbog čega se struka mora pitati više od partije, aludirajući da niko ne želi budućnost u kojoj se ljudi poput Milutina Simovića, pitaju više od čitavog zdravstvenog sistema naše zemlje i više hiljada temeljno školovanih i posvećenih zdravstvenih radnica i radnika.

Direktor RTCG-a zabranio spot braneći lik Đukanovića, Savjet RTCG poništio odluku direktora

Posebnu kontroverzu izazvala je odluka takozvanog „izbornog pula RTCG-a“, odnosno menadžmenta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) i direktora Božidara Šundića, da zabrani svako emitovanje prvog spota koalicije „Crno na bijelo“, sa šturim i neubjedljivim obrazloženjem da je „u tom spotu, lik predsjednika DPS-a Mila Đukanovića prikazan u nekorektnoj tehničkoj modifikaciji“.

Odmah nakon zabranjivanja spota, pravni tim koalicije „Crno na bijelo“ uložio je žalbu, koju je kasnije Savjet RTCG-a i prihvatio, ocijenivši da „direktor i menadžment RTCG-a nisu mogli zabraniti navedeni spot, bez jasnijeg navođenja spornih elemenata istog i bez pozivanja na prekršene članove Zakona“.

Da je popularnost spota koalicije „Crno na bijelo“ nemoguće umanjiti bilo kakvim zabranama zarobljenog javnog servisa, najbolje govori podatak da je navedeni spot na društvenim mrežama – za svega nekoliko dana, prikupio preko 400 hiljada pregleda.

Tu popularnost samo je uvećala i dodatno stimulisala zabrana partijskog menadžmenta RTCG-a, zbog čega je spot koalicije „Crno na bijelo“ prethodnih dana masovono dijeljen putem društvenih mreža, u solidarnoj borbi protiv cenzure DPS-a i njihovog autokratskog razumijevanja medijskih sloboda.

U koaliciji „Crno na bijelo“, čija kampanja se u potpunosti razlikuje od konvencionalnih političkih kampanja koje godinama vode druge političke partije u Crnoj Gori, ukazuju da će nastaviti tim putem i da crnogorska javnost može očekivati još sličnih, modernih i provokativnih medijskih aktivnosti.

Pandemija koronavirusa u potpunosti je zamijenila standardne načine vođenja političkih kampanja, a utisak je mnogih da je tu situaciju najbolje iskoristila upravo koalicija „Crno na bijelo“, koja je pokazala visok stepen kreativnosti i znanja i koja za sada dominira političkim medijskim prostorom. Da li će i druge političke partije u Crnoj Gori biti sposobne da pariraju takvom inovativnom pristupu, prilagođavajući se novim okolnostima u ovako kratkom periodu, biće poznato u narednim nedeljama.