Performans mladih iz koalicije "Crno na bijelo" ispred Ministarstva sporta: Da bismo mi ostali, vlast mora da ode

On je kazao da mladi žele da ostanu u Crnoj Gori, ali da bi se to dogodilo, vlast mora da ode

4837 pregleda 15 komentar(a)
Detalj sa performansa, Foto: Koalicija Crno na bijelo
Detalj sa performansa, Foto: Koalicija Crno na bijelo

Predstavnici mladih koalicije “Crno na bijelo” napravili su danas performans u čast Međunarodnog dana mladih ispred zgrade Ministarstva sporta i mladih kojim rukovodi ministar Nikola Janović.

On je neposredno prije performansa ušao u zgradu Ministarstva ne zastajući da vidi o čemu se radi, saopštili su iz koalicije "Crno na bijelo" ocijenivši da to takođe dovoljno govori o Vladinom odnosu prema mladima.

Oni su na ulazu ostavili parove cipela koje simbolišu ozbiljan problem sa kojim se Crna Gora godinama već suočava – odlazak mladih iz države.

"Ovdje smo prije svega da čestitamo Dan mladih, ali i da skrenemo pažnju na to da sve više mladih odlazi iz Crne Gore. Svaka od ovih cipela predstavlja na stotine onih koji su primorani da idu iz zemlje. Razloga je mnogo, ali je uzročnik samo jedan – trodecenijska vlast koja je učinila sve da uništi svaku šansu i nadu mladih u bolje sjutra. Mi smo danas ovdje da poručimo da može i drugačije“, saopštio je tom prilikom predsjednik Foruma mladih Građanskog pokreta URA Milan Đaković.

Sa performansa
Sa performansafoto: Koalicija Crno na bijelo

On je kazao da mladi žele da ostanu u Crnoj Gori, ali da bi se to dogodilo, vlast mora da ode.

"Koalicija Crno na bijelo je okupila stručne i sposobne ljude, spremne da stanu na kraj toj neodgovornoj politici i kormila razvoja okrenu u drugom pravcu, vodeći posebno brigu o potrebama mladih. Takođe bih poručio i našim starijim sugrađanima, našim roditeljima, da svi oni koji su bili u situaciji ili tek treba da dođu, da isprate svoju djecu u svijetu, mogu da budu sigurni da je koalicija Crno na bijelo jedini garant da će mladi ljudi imati gdje da ostanu, ali i da će svi oni koji su otišli iz zemlje imati gdje da se vrate. Sačuvajmo Crnu Goru, sačuvajmo našu budućnost“, poručio je Đaković.

Anđela Mijanović je ukazala da je činjenica da 70 odsto mladih ne vezuje svoju budućnost za Crnu Goru - poražavajuća.

"Veliki je broj naših vršnjaka koji smatraju da im za karijerno napredovanje, umjesto struke i obrazovanja, više znači partijska knjižica. Takvu stvarnost kreirala je vlast koja se već 30 godina ne mijenja. Mi se protiv toga borimo i nećemo dozvoliti da stručni i obrazovani odlaze iz ove zemlje, jer su oni naš najveći resurs. Mi ćemo ostati i boriti se, da bismo bili motor za razvoj i napredak Crne Gore“, zaključila je ona.

Bonus video: