Demos: Posebna odgovornost međunarodnih posmatrača na izborima

Lekić je, kako se navodi u saopštenju, zaključio da su na ovom izborima mnogi na ispitima, a "posebno onim evropskim u smislu poštovanja demokratskih standarda"

7580 pregleda 11 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Demos
Sa sastanka, Foto: Demos

Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, na sastanku sa predstavnicima OEBS/ODIHR-a, kazao je da liderska pozicija, "ta omiljena riječ ovdašnje vladajuće kaste, najbolje i pristoji crnogorskoj državi kada je u pitanju široki repertoar državnih zloupotreba tokom izbora", kazali su iz Demosa.

"Radi se o kombinaciji grubih kršenja zakona, elementarnih demokratskih normi, drastičnih zloupotreba institucija pretvorenih u sluškinje vlasti. Zato se izbori u Crnoj Gori ne mogu upoređivati sa, ne samo evropskom zemljama, već i zemljama balkanskog okruženja i zato po izbornim neregularnostima Crna Gora ima ubjedljivu lidersku poziciju", objašnjava se u saopštenju.

Kako su istakli, u tom smislu se nameće i posebna odgovornost međunarodnih posmatrača i na ovim izborima.

Kako se navodi u saopštenju, Lekić je upitao predstavnika OEBS/ODIHR-a da li će im promaći prisvajanje institucija od strane vlasti "u čemu neskriveno prednjači premijer koji umjesto da prezentuje bilanse svog mandata svakodnevno obilazi opštine obećavajući biračima ne samo nove perspektive blagostanja u zemlji, nego i konkretne novčane pomoći opštinama".

Lekić je, ističe se, zaključio da su na ovom izborima mnogi na ispitima, posebno onim evropskim u smislu poštovanja demokratskih standarda.

"Na tom ispitu su svi u Crnoj Gori, naročito njena vlast ali i međunarodni posmatrači od kojih se očekuje poštovanje njihovog mandata objektivnog posmatranja i izvještavanja", kazao je Lekić.

Predstavnici OEBS/ODIHR-a su nakon postavljenih pitanja i prikupljanja informacija o iskustvima DEMOS-a u predizbornom periodu ukazali na njihovu metodologiju prikupljanja relevantnih činjenica o izborima, nakon čega će uslijediti konačni izvještaj, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: