SD sjutra podnosi tužbu zbog ugovora o vodosnabdijevanju golf terena na Luštici

"Socijaldemokrate će ići do kraja sa ovime. Ne pada nam na pamet da podržavamo ovaj skandal koji je potpuna katastrofa sa aspekta interesa opštine", rekao se sagovornik "Vijesti" iz Socijaldemokrata.

34440 pregleda 287 reakcija 190 komentar(a)
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Socijaldemokrate Tivta podnijeće sjutra tužbu Upravnom sudu za poništenje odluka sa sjednice SO Tivat dana 11. avgusta 2020., kada je "kamen spoticanja" između koalicionih partnera bio je ugovor o vodosnabdijevanju budućih golf terena na Luštici vodom iz gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Kako su "Vijesti" ranije pisale, ovim ugovorom Opština Tivat, na sebe preuzima niz obaveza i za isporuku vode za navodnjavanje golf igrališta, a koje bi u slučaju da se ne ispune strogi ugovoreni kriterijumi koje traži Luštica developmenet, mogle rezultirati velikom finansijskom štetom, prvenstveno za Opštinu Tivat.

Dodatno, iz svega bi najviše profitirali Luštica Development i preduzeće Regionalni vodovod, koje bi Tivtu prodavalo pitku vodu po višestruko skupljoj cijeni od one po kojoj bi ta opština onda morala da tu istu vodu ustupi Luštici development za golf terene.

Kako je "Vijestima" nezvanično rečeno u Socijaldemokratama, sjednica na kojoj su donijete ove štetne odluke je nezabilježeni pravo-politički nonsens sa brojnim formalno-pravnim propustima, samo da bi, kako kažu, bila usvojena "domaćinska" odluka da se pomogne Luštica Bay sa višemilionskim iznosom na period od 20 godina.

"Socijaldemokrate će ići do kraja sa ovime. Ne pada nam na pamet da podržavamo ovaj skandal koji je potpuna katastrofa sa aspekta interesa opštine", rekao se sagovornik "Vijesti" iz Socijaldemokrata.

Osnov za podnošenje tužbe je više pravnih propusta, odnosno,"grubo kršenje Statuta opštine Tivat i Poslovnika o radu SO Tivat", rečeno je u SD.

Oni smatraju da je predsjednik Skupštine Tivta "samovoljno, a navodno na osnovu mjera NKT, odlučio da se sjednica održava po grupama, uz prisustvo svega 20 odbornika u sali, pri čemu je proizvoljno ocijenio koji će odbornici biti u sali, a koji će biti iza zatvorenih vrata sale. Na taj način je, kako kaže naš sagovornik, onemogućeno odbornicima pravo koja im po Zakonu, Statutu i Poslovniku pripadaju, budući da Poslovnik o radu ne poznaje takvo odvajanje odbornika po grupama i ulazak jedan po jedan krug, već isključivo prisustvo svih odbornika u sali, "jer Skupštinu ne čini 20 odbornika već njih 32".

Kako su dodali, "Član 55 Poslovnika propisuje da je odbornik dužan da učestvuje u radu Skupštine i radnog tijela čiji je član i da odlučuje”.

Oni navode i da se, shodno Poslovniku o radu odluke SO Tivat donose većinom prisutnih odbornika, što u ovom slučaju znači da je odluka mogla biti donijeta ako za nju glasa većina od 20 prisutnih odbornika. Ukoliko prva grupa odbornika nije većinski izglasala odluku, druga grupa, iza zatvorenih vrata, će pomoći u izglasavanju na način što je predsjednik dva puta stavlja na glasanje kako bi osigurao njeno usvajanje, što je u suprotnosti sa svim zakonskim regulativama.

Bonus video: