Mišljenje DIK-a

Glasanje moguće i sa isteklim dokumentima

I nakon zaključenja biračkog spiska može se podnijeti zahtjev za izdavanje lične karte i pasoša. Na inicijativu Demokrata DIK utvrdio stav o izlasku na birališta i za 30.000 građana kojima su istekle isprave

30474 pregleda 36 reakcija 34 komentar(a)
DIK nadležan za sprovođenje izbora: Ekspertski tim MUP-a za tačnost podataka, Foto: MUP CG
DIK nadležan za sprovođenje izbora: Ekspertski tim MUP-a za tačnost podataka, Foto: MUP CG

Državna izborna komisija (DIK) donijela je mišljenje kojim se daje mogućnost građanima kojima su istekla dokumenta da ostvare biračko pravo, a takvih je sada oko 30.000, potvrđeno je “Vijestima”.

Članovi Komisije su se na sjednici složili da građanima koji ne zamijene lična dokumenta do izbora, treba dozvoliti da glasaju, potvrdio je “Vijestima” predsjednik DIK Aleksa Ivanović.

Mišljenje je utvrđeno na inicijativu Demokrata Crne Gore, a DIK je stava da građani koji dođu na birališe treba da se identifikuju. Ako se provlačenjem njihovog dokumenta kroz aparat za identifikaciju potvrdi da je legalan, to što je datum važenja istekao ne bi trebalo da spriječi glasanje, objašnjeno je “Vijestima”.

Za takav stav nije konsultovano Ministarstvo unutrašnjih poslova jer u DIK-u smatraju, kako su rekli, da je sprovođenje izbora u njihovoj nadležnosti.

Demokrate su, u inicijativi koju je potpisao član Predsjedništva Neven Gošović, tražile mišljenje da li će birač, na izborima 30. avgusta, moći da dokaže identitet i ostvari biračko pravo na osnovu lične karte koja je izdata u skladu sa zakonom, a kojoj je istekao rok važenja. Gošović je u inicijativi naveo podatak koji je nedavno MUP saopštio da 50.000 građana ima dokumenta sa isteklim rokom važenja.

Generalna direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milanka Baković u utorak je rekla da je trenutno 30 hiljada građana kojima su istekla lična dokumenta.

Baković je kazala da od 30.000 građana trenutno oko 7,5 hiljada građana nema nikakav dokument, ili ima stari iz doba SFRJ.

Iz MUP-a su u izjavi „Vijestima“ podsjetili da je građanin dužan da posjeduje važeću ličnu kartu ili pasoš, s obzirom na to da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika, između ostalog, propisano da, prilikom dolaska na biračko mjesto, birač svoj identitet dokazuje biometrijskom ličnom kartom ili pasošem, te da ne može glasati bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

Navode da to nije moguće uz vozačku dozvolu: „U skladu sa navedenim, vozačkom dozvolom se ne može izvršiti identifikacija na biračkom mjestu, već samo važećom ličnom kartom ili pasošem“.

Iz MUP-a su objasnili i da će na dan zaključenja biračkog spiska, u njega biti upisani svi građani koji shodno Ustavu i zakonima na dan održavanja izbora ispunjavaju uslove za ostvarivanje biračkog prava, bez obzira na to da li isti posjeduju važeči identifikacioni dokument.

“... Građani i nakon zaključenja biračkog spiska mogu u područnoj jedinici ili filijali za građanska stanja i lične isprave MUP-a, u opštini u kojoj imaju prijavljeno prebivalište, podnijeti zahtjev za izdavanje identifikacionog dokumenta, te isti preuzeti čak i na dan održavanja izbora 30. 8. 2020. godine, kada će navedene organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova raditi u svrhu izdavanja identifikacionih dokumenata u periodu od 7 do 20 časova”, rekli su iz MUP-a.

Objasnili su da lične karte koje su izdate na starom obrascu važe do isteka roka važenja, a moraju se zamijeniti najkasnije do 30. 3. 2025. godine, odnosno u roku od pet godina od početka primjene izmjena i dopuna Zakona o ličnoj karti, što se odnosi i na lične karte sa rokom važenja „doživotno“.

“Takođe, napominjemo da se starom, bolesnom i licu sa invaliditetom omogućava olakšan način podnošenja zahtjeva za upotrebu mobilne stanice radi uzimanja podataka za izdavanje lične karte”, podsjećaju iz MUP-a.

NKT je u prvom talasu epidemije objavio da istekla dokumenta važe do daljeg, ali kako su u međuvremenu šalteri ponovo otvoreni, ta odredba više ne važi.

MUP: Informacije o biračkom mjestu na broju 19820

Iz MUP-a su ponovo pozvali građane da predaju zahjev za zamjenu dokumenta koja su istekla.

Nakon sjednice Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kojim rukovodi ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, saopšteno je i da su stvoreni uslovi za početak rada Call centra, koji će biti aktivan od subote, zaključno sa 30. avgustom 2020, odnosno danom izbora. “Na ovaj način, građanima će biti omogućeno da se informišu da li su upisani u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasaju”, saopšteno je iz MUP-a.

Broj 19820 je, kako se dodaje, besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas