Konatar: Da imamo Zakon o porijeklu imovine, Đukanović bi morao da objasni odakle mu novac za kuću...

Potpredsjednik GP URA je naveo i da bi Zakon o porijeklu imovine mogao biti mehanizam za utvrđivanje kako su pojedinci iz vladajuće kaste na čelu sa Đukanovićem došli do svojih "prvih miliona"
4192 pregleda 18 komentar(a)
Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Konatar, Foto: Građanski pokret URA

Bez usvajanja Zakona o porijeklu imovine nema ozbiljne borbe protiv korupcije, a koliko je on neophodan Crnoj Gori najbolje je pokazala afera "Koverat", saopštio je danas Miloš Konatar, potpredsjednik Građanskog pokreta URA.

Afera "Koverat" izbila je objavom snimka predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića na kojem se vidi kako on uručuje koverat u kojem je navodno oko 100.000 dolara, bivšem gradonačelniku Podgorice i savjetniku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Slavoljubu Stijepoviću.

Konatar je dodao da kada bi sada imali Zakon o porijeklu imovine, predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović bi morao da objasni odakle mu novac za kupovinu kuće od dva, pet ili deset miliona eura, o kojoj je je sam nedavno priznao da razmišlja.

"Morao bi Slavoljub Stijepović već sjutradan po izlasku snimka sa Duškom Kneževićem da Poreskoj upravi dokaže porijeklo 100 hiljada dolara koje je "konvertovao" kod Kneževića. Da smo ranije donijeli Zakon o porijeklu imovine, morali bi mnogi funkcioneri DPS-a da dokazuju odakle novac za nekretnine, skupe automobile, školovanja u inostranstvu i razne druge privilegije koje od plate javnih funkcionera to sigurno nisu mogli priuštiti", istakao je Konatar.

Potpredsjednik GP URA je naveo i da bi Zakon o porijeklu imovine mogao biti mehanizam za utvrđivanje kako su pojedinci iz vladajuće kaste na čelu sa Đukanovićem došli do svojih "prvih miliona".

"Zbog toga DPS-u nije padalo na pamet da donese Zakon o porijeklu imovine, jer upravo u ovom zakonu leži rješenje problema korupcije i sprječavanje afera kao što su "snimak" i "koverta". Drugim riječima - nisu htjeli da sjeku granu na kojoj sjede", rekao je Konatar.

Po njegovim riječima, primjena Zakona o porijeklu imovine bi ogolila korupciju u Crnoj Gori i pokazala veze pojedinih državnih funkcionera sa strukturama organizovanog kriminala.

"Ne samo da bi Zakon o porijeklu imovine mogao osvijetliti veze kriminala i biznisa, pa možda i pružiti odgovore na brojne tranzicione afere, već bi mogao da bude i sredstvo za punjenje budžeta. Upravo zbog toga će Građanski pokret URA predložiti Zakon o porijeklu imovine uz obavezu da to bude jedan od prvih zakona koje će usvojiti nova demokratska vlast u Crnoj Gori", poručio je Konatar.

On je rekao i da će URA će do kraja insistirati na donošenju ovog zakona čiji primarni cilj jeste ispitivanje imovine državnih funkcionera, ali i svih onih koji su svoju imovinu stekli nezakonito.

"Ko god poštuje zakone, posluje u skladu sa njima i plaća poreze državi u nama će imati partnera i dobiti podršku. Uskoro ćemo u Crnoj Gori otvoriti javni dijalog sa svim zainteresovanim subjektima i pojedincima kako bi dobili što bolji tekst Zakona o porijeklu imovine koji je neophodan Crnoj Gori. Ovo je zajednički posao, pred nama je put reformi i mi moramo istrajati na prvom koraku koji je preduslov promjena na bolje, a to je smjena nedemokratskog režima", zaključio je Konatar.

Bonus video: