"Državu pretvorili u poligon za privatne biznise"

Abazović: Vrh DPS-a pretvorio Crnu Goru u privatnu državu par porodica

Podržavaoci ideje nezavisne Crne Gore, ali i drugi građani koji su glasali protiv, ogroman dio njih nije želio ovakvu Crnu Goru

8927 pregleda 339 reakcija 125 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zeković
Abazović, Foto: Luka Zeković

Nosilac liste Crno na bijelo izjavio je na gostovanju A1 televiziji da je vladajući DPS zapravo antidržavna partija.

„Sada je, nažalost, jasno da je vrh DPS-a išao ciljano kako bi stvorili privatnu državu. Podržavaoci ideje nezavisne Crne Gore, ali i drugi građani koji su glasali protiv, ogroman dio njih nije želio ovakvu Crnu Goru i privatnu državu. Ljudi iz vrha DPS-a željeli su od Crne Gore stvore poligon za privatne biznise. Nisu htjeli da se razvijamo na pravi način, iz pravednu distribuciju, da postanemo ono za šta imamo sve predispozicije, a to je da budemo država visokog standarda. Ljudski i prirodni potencijali nisu iskorišteni na pravi način, nemamo ni distribuciju pravde, ni vladavinu prava. Nekoliko porodica je stvorilo državu gdje će svi resursi biti u njihovoj funkciji i za njihovu moć. Crna Gora ne smije biti vlasništvo jedne porodice. Kada smo pretvorili državu u dinastiju, onda smo je izgubli. Mi želimo Crnu Goru kao uspješnu evropsku državu, među razvijene evropske zemlje, tamo gdje joj je i mjesto. Za nas je Crno Gora domovina, a za njih imovina i to je ključna razlika između nas i njih“, izjavio je Abazović.

On je naglasio da afera Možura pokazuje istinski karakter ove vlasti.

„Interes Crne Gore je da ima zelenu energiju, ali je to trebalo da radi Elektroprivreda Crne Gore, a ne neke offshore sumnjive kompanije. Umjesto toga, EPCG drži novac u bankama i uzima kredite da bi ulagala u Rudnik uglja gdje su akcije Aca Đukanovića, iako će se crna energija ugasiti do 2035. godine. Nasuprot tome, dajemo preko Možure određenim tajkunskim firmama da iznesu na stotine miliona eura preko računa za struju. Dakle, građani će kroz svoje račune za struju da plate firme preko kojih su se, izgleda, vršile sumnjive i prljave transakcije. Ove sumnjive ugovore potpisao je tadašnji premijer Đukanović, vjetroelektrane je otvorio sadašnji premijer Marković, a dozvole su dali Branimir Gvozdenović i Dragica Sekulić. Nakon što se i Evropska unija digla na noge zbog afere Možura, jasno je da Vlada sakriva dokaze“, rekao je nosilac liste Crno na bijelo.

Abazović je istakao da platfroma Crno na bijelo upravo želi da ponudi drugačiji pristup u razvoju i novi model suštinskih reformi.

„Crno na bijelo predstavlja drugačiji koncept. Želimo da živimo i razvijamo se u sopstvenoj državi, svi zajedno doprinoseći njenom razvoju. Vlast je trula i građani moraju, da pored svih problema, pošalju snažnu poruku da Crna Gora može načiniti istorijski iskorak. Cilj mora biti da periodična i smjenjiva vlast postane nešto što je normalno, ne smijemo imati nedodirljive i nesmjenjive. Potrebno je da otkočimo demokratski točak i usmjerimo ga u pravom smjeru, na osnovu demokratskih i evropskih vrijednosti. To je naša šansa 30. avgusta“, zaključio je Abazović.