"ostaje istina da je sloboda uma uvod u svaku drugu slobodu"

Demos: Zarobljeni umovi u zarobljenoj državi

"Neki umjetnici su pod stegama vlasti i nažalost, najveći predstavnici kulture i umjetnosti su davno pali test slobode. Zarad konformizma, zarad osvajanja plaćenih projekata. Izvjesno je da je kroz pravne pukotine, a očigledno sve zbog učešća na protestu “Odupri se”, Slaviša Grubiša ostao bez posla", kazali su iz Demosa

2093 pregleda 8 komentar(a)
Logo, Foto: Demos
Logo, Foto: Demos

Slobodna razmjena ideja, mišljenja, informacija, pokazivanje nezadovoljstva - kao osnovni impulsi slobodnog društva posebno kulture, u našoj zemlji su svakog dana sve više ugroženi. Ova zagušljiva, nedemokratska atmosfera je narušila svaku poru našeg života. Vlast se nekada bučno, nekada tiho, ali vrlo vješto i uspješno, kroz svoje mreže moći obračunava sa neistomišljenicima.

To su kazali iz partije Demos osvrćući se na slučaj Slaviše Grubiše koji je dobio otkaz u Kulturnom centru "Nikola Đurković’" u Kotoru.

"Neki umjetnici su pod stegama vlasti i nažalost, najveći predstavnici kulture i umjetnosti su davno pali test slobode. Zarad konformizma, zarad osvajanja plaćenih projekata. Izvjesno je da je kroz pravne pukotine, a očigledno sve zbog učešća na protestu “Odupri se”, Slaviša Grubiša ostao bez posla. A zbog zdravog društvenog duha, trebalo bi da se gaji mogućnost neslaganja i razlikovanja stavova, bez trpljenja teških profesionalnih posledica", navodi se u saopštenju Demosa.

Poručili su da imaju dvije poruke za "izvođače egzekucije" protiv umjetnika i kulture.

"Prvo, da će biti kažnjeni svi oni koji hoće da se odupru privatno-zarobljenoj državi. Drugo, da će umjetnici - apologete i dalje primati nagrade, nacionalne penzije i sve druge materjalne rente za sluganstvo vlastima. A ostaje istina da je sloboda uma uvod u svaku drugu slobodu. Zato se svi slobodno oduprimo skandalu kažnjavanja umjetnika Slaviše Grubiše", zaključili su iz Demosa.

Preporučujemo za Vas