Medojević: Ukinuti subvencije za obnovljive izvore energije

"Na ovaj način DPS tajkuni uzimaju na desetine miliona eura godišnje u biznisu bez ikakvog rizika. Ekstra profit se ostvaruje dogovorom između nosioca vlasti i njima bliskih tajkuna. Ova šema je postala atraktivna i za kriminalce iz inostranstva, pa je izgradnja vjetrolektrane Možura postala simbol korupcije i na globalnom nivou", naveo je Medojević u saopštenju

4284 pregleda 81 reakcija 11 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Biljana Matijašević
Nebojša Medojević, Foto: Biljana Matijašević

Odluka Vlade da se proizvođačo energije iz obnovljivih izvora subvencionišu iz budžeta i iz džepova građana, preko računa za struju, je pogrešna i štetna.

To je saopštio Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On je kazao da je ovo još jedna u nizu korupcionaških šema za pljačku budžeta i građana, gdje DPS tajkuni dobijaju povoljne kredite iz državnog Investiciono-Razvojnog Fonda (IRF) i koncesije za uništenje vodotokova u CG, nakon čega im Vlada iz budžeta i građani preko računa za struju subvencionišu cijenu struje koja je i 300% veća od tržišne.

"Na ovaj način DPS tajkuni uzimaju na desetine miliona eura godišnje u biznisu bez ikakvog rizika. Ekstra profit se ostvaruje dogovorom između nosioca vlasti i njima bliskih tajkuna. Ova šema je postala atraktivna i za kriminalce iz inostranstva, pa je izgradnja vjetrolektrane Možura postala simbol korupcije i na globalnom nivou", naveo je Medojević u saopštenju.

Poručio je da biznismeni sami sa svojim bankama finansiraju biznis, a ne da to rade iz džepova građana.

"Ko želi da se bavi ovim biznisom i zarađuje novac mora da prihvati i tržišne rizike i da ne pomišlja da će njegove privatne biznise finasirati država iz budžeta i građani iz svojih džepova. Sami neka sa bankama finansiraju svoj privatni biznis, a struju neka ponude na tržištu i neka tržište određuje cijenu. Država i gradjani ne mogu biti žrtve korupcionaških poslova vlade i privatnog sektora", iznio je Medojević.

Zaključuje te da treba raskinuti Ugovor sa svakim koncesionarom koji ugrožava vodotokove i životnu sredinu, te pokrenuti postupke za nadoknadu napravljene štete.

Bonus video: