Realizovaće projekat Lukovića barake i valorizovati Opatovo

Narod Pobjeđuje namjerava da realizuje ono u čemu su država i Opptina Tivat izigrali radnike nekadašnjeg vojnog brodoradilišta

2030 pregleda 3 komentar(a)
Sa pressa Narod Pobjeđuje, Foto: Siniša Luković
Sa pressa Narod Pobjeđuje, Foto: Siniša Luković

Građanska lista Narod Pobjeđuje kao predvodnik nove lokalne vlasti u Tivtu ispraviće nepravdu koju već 13 godina aktuelna DPS-SD-HGI vlast nanosi porodicama radnika bivšeg Arsenala koje još nemaju riješeno stanebo pitanje i konalno će realizovati projekat izgradnje stambeno-poslovnih obhekata na lokaciji Lukovila barake koji DPS u Tivtu na svaki način opstruira već godinama.

Obećali su to danas na konferenciji za štampu odbornički kandidati NP Budimir Cupara i Slobodan Bulajić, inače nekadašnji sindikalni prvaci bivšeg Arsenala koji su prije 13 godina sa Vladom postigli sporazum o zajedničkoj realizcaji projekta Lukovila barake gdje je krov nad glacom trebalo da dobije 70-tak radnika bivšeg vojnog brodogradilišta.

Cupara je podsjetio na genezu ovog problemai naglasio da je projekat Lukovća barake u međuvremenu počela da u dva zadnja izboran ciklusa Tivćanima obećava i dosadašnja lokalna vlast predvođena DPS-om, ali da je ona u tome zapravo bila vrlo neiskrena i nije brinula za probleme radnika, ali i dvadesetak porodica koje sada žive u neuslovnim objektima na tom lokalitetu.

“Podsjetimo se, gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS), kada je njegovo stambeno zbrinjavanje u pitanju, zahvaljujući svom položaju, ekspresno je stvorio uslove za dodjelu kredita sebi lično. Koncem 2017. godine, u roku od 10 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju poziva za dodjelu kredita, po tom osnovu je preuzeo sredstva iz trezora Opštine Tivat. Tu su mu, bez trunke kajanja, pristrasno i poltronski, pomogli članovi komisije koje je okupio odmah nakon sjednice SO Tivat dok se klupe nisu ohladile. Ignorisali su činjenicu da je bio vlasnik tri stana, a što je nepobitno dokazano u njegovom imovinskom kartonu koji je lično popunio i predao Agenciji za sprječavanje korupcije. Kao što se danas „vadi“ zbog nedostojnog kršenja mjera za borbu protiv epidemije, tako se i tada nemušto „vadio“ da „je mislio“ da je vlasnik stambene jedinice u zgradi u naselju Pod kuk, koju je navodno otkupio tek nakon dodjele novog kredita. O dvije druge stambene jedinice da ne govorimo. Građanima Lukovića baraka nije pomogao u sve četiri godine mandata u izvršnoj vlasti bez obzira na pripremljeni revidovani projekat iz 2014. godine.”- naveo je Cupara.

Istakao je da Kusovac do danas nije u pisanoj formi odgovorio na predlog koji je NVO “Arsenal” pravni sledbenik sindikata te firme, u oktobru 2017. dostavila oko modela finasiranja izgradnje novih objekata na Lukovića barakama, već je, kako je istakao, Kusovac vršio pritisak da dio bivših radnika Arsenala odustane od gradnje stanova.

“Zašto? Zato da bi on bio motivisan da uđe u realizaciju projekta i motiviše svoje partnere koji su, to znaju i ptice na grani, odavno bacili predatorsku šapu na ovu lokaciju”- istakao je Cupara, dodajući da se Kusovac na taj način oglušio o zaključke Vlade i odluku SO Tivat iz 2008, dogovor sa Ministarstvom odbrane iz 2017. a nije se izjasnio ni na predlog Protokola o regulisanju međusobnih odnosa koji su u februaru 2018. godine dostavili predstavnici MO CG.

Za svo to vrijeme Kusovac i državni čelnici iz redova DPS-a bi povremeno obilazili ovu lokaciju i kao gotovu stvar, obećavali izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa za koji do danas ni lopata nije zabodena.

Cupara je kazao da će NP kao predvodnik nove lokalne vlasti to ispraviti i da će konačno realizovati priijekat u kome će stanove dobiti 75 porodica radnika Arsenala, 10 porodica pripadnika Ministarstva odbrane, 8 poridica zaposenih u Opštini i 14 porodica stanara aktuelnih dotrajalih objekata na tom placu.

Bulajić je podsjetio na uništenje kompletne industrije u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina i na to da je sindikat Arsenala pred gašenje te firme, upozoravao Vladu da to ne treba raditi.

“Naši argumenti da može naići situacija kada neće biti prihoda od turizma, naišli su na podsmijeh od strane vladinih predstavnika, uz obrazloženje da se to ne može dogoditi. Sada vidimo koliko smo bili u pravu , jer ove godine zbog pandemije izazvane virusom korona, od turizma neće biti nikakvih prihoda.”- istakao je on dodajući da su Vlada i Opština Tivat u međuvremenu zaboravili na potpisanu obavezu da radnicima i penzionerima Aesenala pripadne najmanje 70% prihoda od prodaje njihovog bivšeg pogna Opatovo.

“Vojska CG je napustila pogon Opatovo i stekli su se uslovi za privatizaciju. Međutim, Vlada Crne Gore i Opština Tivat po tom pitanju nije preduzela ništa. Realizacija pomenutog sporazuma je poslednja stvar na koju misle. Očigledno im je prepreka sporazum po kome moraju isplatiti, po našim procjenama, minimum 7.000 € svakom penzioneru ili bivšem radniku Arsenala, odnosno članovima njihovih porodica. Lista NP će se boriti da se konačno stvore uslovi za valorizaciju potencijala ovog vrijednog resursa. Vršićemo pritisak na Vladu Crne Gore i aktivno raditi na pronalaženju strateškog partnera – investitora za kupovinu zemljišta i izgradnju novog turističkog kompleksa ili nekog drugog privrednog objekta. Na taj način ćemo omogućiti isplatu privatizacionih prihoda bivšim radnicima remontnog zavoda i otvaranje novih radnih mjesta, što treba biti imperativ svake lokalne uprave.”- poručio je Bulajić.

Bonus video: